Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om att sola solarium - 10Fakta.se

Solbad eller solning kallas det när en person vistas i solljus med det huvudsakliga syftet att göra huden brunare genom pigmenttillväxt, i form av en mildare solbränna. Vid solbad var man förr inte sällan helt naken, numera bärs ofta badkläder, och under första hälften av 1900-talet var solbad en medicinsk behandling. Verbet ”solbada” är känt ifrån svenskan sedan 1860, och 1888 använde August Strindberg ordet i sin novellsamling Skärkarlsliv. Redan 1837 förekommer termen ”solbad” som medicinsk term. Det här är egentligen bara en väldigt liten del om just solning, och här följer tio fakta som du bör känna till i framtiden om du har tänkt att sola!

Så skadliga är solarium…

Strålningen från bara tio inomhussolningssessioner under loppet av en tvåveckorsperiod kan dämpa en persons cancerimmunsystemet avsevärt. Därför bör du alltid sola med måttliga mängder och alltid lyssna på vad personalen råder dig till där du solar dig.

Oerhört vanligt att bränna sig…

Trots årtionden av folkhälsoinsatser för att utbilda allmänheten om vikten av skydd mot UV-strålning bränner sig cirka 71% av solning inomhus någon gång här i landet. Den målgrupp som vanligtvis bränner sig är kvinnor mellan åldrarna 18-29 år.

Nya solarium lika dåliga som gamla…

En studie från år 2014, utförd i England, har påvisat att de nya solariesängarna inte är hälsosammare än de äldre modellerna, och du löper därmed lika stor risk för bestående men även i de nytillverkade solariesängarna.

Endast 16% är äldre än 30 år…

I Sverige är cirka 32% av alla som använder ett solarium mellan 18-21 år gamla. 30% är mellan 22-25 år22% är mellan åldrarna 26-29 år och endast 16% är 30 år eller äldre.

Inget rekommenderat sätt att få D-vitamin på…

Även om D-vitamin är en väsentligt viktig del för vår kropp och vårt mående, är det avsevärt säkrare att få i sig D-vitaminer via kost eller solen snarare än ett från ett solarium.

10 fakta du antagligen inte visste om parfym

10 fakta du antagligen inte visste om parfym

Alla vill väl lukta gott? Och vad är då inte en bättre substans än just parfym? Vi säger som Marie Antoinette sade på 1700-talet: "Det är bra att parfym finns, men det är synd att det ska behöva användas". Med denna korta inledning bjuder vi här på tio fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om botox

10 fakta du antagligen inte visste om botox

Botox blir ett allt vanligare skönhetsingrepp världen över, framförallt i västvärlden. Idag tillhör injektioner av toxinet det absolut populäraste och vanligaste skönhetsingreppet hos både kvinnor och män. Men hur mycket vet du om giftet som sprutas in i dina muskler?...