1
1 poäng

Solbad eller solning kallas det när en person vistas i solljus med det huvudsakliga syftet att göra huden brunare genom pigmenttillväxt, i form av en mildare solbränna. Vid solbad var man förr inte sällan helt naken, numera bärs ofta badkläder, och under första hälften av 1900-talet var solbad en medicinsk behandling. Verbet ”solbada” är känt ifrån svenskan sedan 1860, och 1888 använde August Strindberg ordet i sin novellsamling Skärkarlsliv. Redan 1837 förekommer dock termen ”solbad” som medicinsk term. Det här är egentligen bara en väldigt liten del om just solning, och här följer tio fakta som du bör känna till i framtiden om du har tänkt att sola!

Så skadliga är det att sola solarium…

Strålningen från bara tio inomhussolningssessioner under loppet av en tvåveckorsperiod kan dämpa en persons cancerimmunsystemet avsevärt. Därför bör du alltid sola med måttliga mängder och alltid lyssna på vad personalen råder dig till där du solar dig.

Oerhört vanligt att bränna sig…

Trots årtionden av folkhälsoinsatser för att utbilda allmänheten om vikten av skydd mot UV-strålning bränner sig cirka 71% av solning inomhus någon gång här i landet. Den målgrupp som vanligtvis bränner sig är kvinnor mellan åldrarna 18-29 år.

Nya solarium lika dåliga som gamla…

En studie från år 2014, utförd i England, har påvisat att de nya solariesängarna inte är hälsosammare än de äldre modellerna, och du löper därmed lika stor risk för bestående men även i de nytillverkade solariesängarna.

Endast 16% är äldre än 30 år…

I Sverige är cirka 32% av alla som använder ett solarium mellan 18-21 år gamla. 30% är mellan 22-25 år22% är mellan åldrarna 26-29 år och endast 16% är 30 år eller äldre.

Inget rekommenderat sätt att få D-vitamin på…

Även om D-vitamin är en väsentligt viktig del för vår kropp och vårt mående, är det avsevärt säkrare att få i sig D-vitaminer via kost eller självaste solen snarare än ett från ett solarium.

Din hud åldras snabbare och sämre…

Att sola solarium är inte bara farligt för att utveckla cancer, utan kan ge permanenta strukturskador mot din hud. Bland annat är det sannolikt att du får mer rynkor och andra fysiska ålderstecken på huden som äldre. Din hud kommer också att bli mindre elastisk jämfört med de som inte solar i ett solarium.

Farligare än rökning…

Antalet människor som drabbas av cancer på grund av solarium är högre än antalet människor som drabbas av lungcancer på grund av rökning. Med andra ord hyser du större risk att få cancer från att sola solarium än att röka.

18-årsgräns eller förbjudet i många länder…

I bland annat Brasilien, södra Wales och Australien – bara för att nämna några länder – är det sedan flera år tillbaka förbjudet att äga ett solarium och sola inomhus på grund av de massiva skador det ger. Och i Österrike, Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Island, Italien, Norge, Portugal, Spanien och Storbritannien är det förbjudet att sola inomhus om du är under 18 år gammal.

Kan i slutändan leda till psykiska besvär…

Förutom cancerriskerna kan en frekvent och avsiktlig exponering för UV-ljus leda till ett beroende av solning, ett tillstånd som i dagligt tal kallas ”tanorexia”. Flera studier har också funnit att de som är beroende av att sola också är mer benägna att drabbas av ångest eller humörproblem.

Klassades 2009 som högsta kategorin av cancerrisk…

År 2009 rankade International Agency for Research on Cancer (IARC) inomhussolarier som den högsta kategorin av cancerrisk som ”cancerframkallande för människor”. Fram till nyligen hade det bara kategoriserats som ”förmodligen cancerframkallande för människor”.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win