10
10 poäng

Med sina 431 avsnitt mellan 1959 till 1973 är Bröderna Cartwright – även känd som Bonanza – en av tidernas mest populära och kultförklarade TV-serier genom tiderna. De flesta 90-talister har nog inte en aning om vad Bröderna Cartwright är, men fråga en 50- eller 60-talist så kommer de att mjukna i hela kroppen när man nämner serien. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du måste veta om den historiska TV-serien!

Inspirerades av Virginia City…

Den historiska staden Virginia City var centrum för den silverstrejk som uppstod 1859 och kallades för ”Comstock Lode”. Virgina City blev ganska omgående en självklar bild för hur vilda västern expanderade, där förmögenheter både blev vunna och förlorade. Det hörde inte heller till ovanligheterna att kineser utnyttjades som billig arbetskraft, glamorösa och fattiga prostituerade, och inte minst våldsamma strider med indianer. Ja, nästan precis så som Virginia City såg ut på 1800-talet går att erfara i TV-serien Bröderna Cartwright.

En spegelbild av Kung Arthur…

När skaparen David Dortort började att skriva på Bröderna Cartwright tänkte han sig serien som en vilda västern-version av Kung Arthur, där Ben Cartwright är Arthur och hans söner var hans riddare.

Tog över sitcom-hysterin…

När Bröderna Cartwright hade premiär i amerikansk TV år 1959 var TV-tittarna trötta och mättade på alla sitcoms, där fäder avbildades som idioter. Dortort insisterade på att västernserien skulle vara en timma lång i stället för en halvtimme, för att se till att han hade tid att skildra Ben Cartwright som en fadersgestalt värd respekt. Det fungerade, och Lorne Greene har fått tusentals brev från fans och tonårspojkar som ville att han skulle vara just deras far.

Det var en påkostad serie…

Den totala kostnaden per inspelat avsnitt var mellan 100 000 – 150 000 dollar. Det motsvarande en enorm summa pengar under 60- och 70-talet när det spelades in och blev således också sin tids dyraste TV-serie någonsin.

Därav namnet Lorne…

Lorne Greenes pappa, Daniel Greene, tillverkade ortopediska skor och stövlar som leverne. Han döpte sin son efter hans första kund i sin butik, Lorne MacKenzie.

Började sin karriär som radiopratare…

Innan Lorne Greene axlade rollen som Ben Cartwright var han en högt respekterad radiopratare i Kanada. Hans mörka röst kom snabbt att bli populär och då han jobbade som radiopratare blev hans röst kallad för ”The Voice of Doom” (undergångens röst).

Släppte även ett musikalbum ihop…

De flesta av TV-seriens huvudrollsinnehavare hade också en sångkarriär vid sidan av. De fyra Cartwright-bröderna släppte också ett album tillsammans år 1964, ”Christmas at the Ponderosa”. Lorne Greene lyckades bäst av de alla och släppte singeln ”Ringo”, som blev en stor succé i både USA och Kanada.

En myt att de var först med färg…

Man har alltid fått höra att Bröderna Cartwright var den första TV-serien som sändes i färg, men detta stämmer inte riktigt. Första serie att sändas i film var Premiere från 1951 med bland annat Ed Sullivan, Garry Moore, Faye Emerson, Arthur Godfrey, Sam Levenson, Robert Alda, och Isabel Bigley medverkande. Däremot var Bröderna Cartwright en av de första TV-serier med att storsatsa ekonomiskt med att få varje avsnitt i färg.

Adams roll kunde istället ha axlats av Guy Williams…

Guy Williams, som spelade John Robinson i filmen Lost in Space (1965), var egentligen tänkt att axla rollen som Adam Cartwright. Guy Williams avstod från serien när han istället fick ett erbjudande att spela huvudrollen i filmen Zorro (1957). Trots detta lyckades herr Williams att medverka i serien under fem avsnitt, men istället som Will Cartwright, kusin till bröderna Cartwright.

Dan Blocker led av ständiga viktproblem…

Dan Blocker, som spelar Hoss Cartwright, har haft problem med sin vikt ända sedan födseln. När han föddes vägde han så mycket som 6,35 kg, vilket var rekord på sjukhuset i Bowie County, Texas. I första klass hade han nått en vikt på nästan 48 kg. Under sin tid i college blev han dock rekryterad till en pjäs, Arsenic and Old Lace, som krävde att han skulle gå ner i vikt och istället komma i mer fysisk form. Sagt och gjort, och helt plötsligt hade Dan Blocker mer kontroll över sin ständigt annars ökande vikt. Men det var inte för rollens skull han gick med på att gå ner i vikt, utan för att det var en flicka i teatergruppen som han var betuttad i.

Hittade på nytt namn med hjälp av telefonkatalog…

Michael Landon (som spelade Joe Cartwright) föddes egentligen med namnet Eugene Maurice Orowitz. Han hittade sitt nya namn från en telefonbok, som sedan kom att bli hans artistnamn. Utöver detta har han också genomgått en skönhetsoperation på grund av sina utstående öron, som både han och diverse filmbolag såg som ett problem.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

10
10 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
7
fun
geeky geeky
4
geeky
love love
17
love
lol lol
0
lol
omg omg
4
omg
win win
14
win