Välj en sida

Burj Khalifa är en skyskrapa i Dubai i Förenade Arabemiraten som är 828 meter hög och har 164 våningar, och därmed både världens högsta byggnad och världens högsta byggnadsverk (inkluderat kommunikationsmaster). Med denna enkla presentation kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om världens för tillfället högsta skyskrapa!

Hissar som går i över 10 meter per sekund…

För att få en större överblick över hur stor skyskrapan faktiskt är, så finns det 58 funktionella hissar som körs vid en topphastighet på 10 meter per sekund. Burj Khalifa kan också skryta om totalt 2 957 parkeringsplatser304 hotellrum och 900 lägenheter.

Tornets bruttoarea…

Bruttoarean av tornets bottennivå är 309 473 kvadratmeter. Bruttoarean av tornet inkluderar inte anslutna byggnader eller angränsande podium.

Byggdes av Samsung…

Vad som kanske kan tyckas konstigt – men faktiskt sant – är att världens högsta skyskrapa, Burj Khalifa, byggdes av ett företag inom Samsung-koncernen – Samsung C&T Corporation. I själva verket utger teknikdelen i Samsung-koncernen en väldigt liten del av den totala koncernen. 

Tog sex år att bygga…

Byggnaden är som bekant belägen i Dubai i Förenade Arabemiraten. Från första början skulle skyskrapan ha hetat Burj Dubai, men fick vid färdigställandet år 2010 istället dagens namn; Burj Khalifa.

Byggnaden innehar en handfull av andra världsrekord…

Tornet innehar inte bara världsrekordet som världens högsta byggnad, utan även en hel uppsjö av andra rekord. Bland annat världens högsta fristående byggnad, högst antal våningar, det längsta reseavståndet för hissar, världens längsta service- och tjänstehiss och världens näst högsta observationsdäck utomhus. Rekordet för världens högsta observationsdäck utomhus innehas av Canton Tower, som ligger i Kina och invigdes i december 2011.

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

Nyår är världens största - och mest utdragna - firande. I princip alla länder firar nyår, och att det blir så pass utdraget beror på tidsskillnaderna vi har. Majoriteten firar nyår mellan 31 december och 1 januari, men det finns också de länder som har nyårsfirandet...