2
2 poäng

Smärta finns i så många tillstånd att jag knappt vet var jag ska börja egentligen. Det kan vara allt från psykisk till fysisk smärta, eller smärta i nervsystemet, perifera nervsystemet eller neuropatisk smärta. Den kan också vara inbillad, eller till och med kännas av i en annan del av kroppen än där det faktiskt bör göra ont. Detta för att hjärnan kan ha svårt för att lokalisera området som gör ont. De mest kända värktabletterna är idag fria att köpa i en majoritet av livsmedelsbutiker, och försäljningen är högre än någonsin tidigare i Sverige. Men hur mycket kan du egentligen om smärta? Vi har allt som du behöver veta (eller åtminstone tio viktiga punkter)!

Psykisk och fysisk smärta kan visst jämföras…

När du ignoreras av den person vars uppmärksamhet betyder allra mest för dig, är reaktionen i hjärnan liknande samma reaktion som utsöndrar fysisk smärta.

Helvetes jävla skit…

Att svära kan faktiskt öka smärttoleransen och minska rädslan för att ha ont. Studier har visat att personer som använder svordomar kan uppleva ökad smärttolerans och minskad upplevelse av smärta jämfört med de som använder neutrala ord. Detta fenomen kan vara kopplat till en ökad aktivering av kroppens kamp-eller-flyktsystem. Fan!

Fram till ganska nyss trodde man att bebisar inte kunde känna smärta…

Fram till år 1987 utfördes operationer bebisar helt utan bedövning. Anledningen var att man trodde att bebisar inte kunde känna någon smärta. Det här är givetvis fel och idag används bedövning till bebisar, precis som för oss vuxna.

Placeboeffekten är på riktigt…

I en studie från år 2008 fick patienterna smärtsamma elchocker. Efteråt fick de varsitt placebopiller till en kostnad av 0,10 cent styck. Dessa placebopiller lindrade smärtan för hela 64% av de deltagande. När de fick ett dyrare placebopiller, som kostade 2,50 dollar styck, minskade smärtan för hela 85% av alla deltagare istället. Så ja, placeboeffekter är bevisat att fungera i många gjorda studier.

Använder sig utav trix och knep för att hålla smärtan borta…

En läkare från Boston, USA, använder sig utav trix och knep för att minimera smärtan vid behandling av barn. I ett fall fick en av hans patienter sy sex stygn på huvudet utan att ens märka att det hände.

Receptbelagd medicin större bov än knark…

Det dör fyra gånger mer människor av receptbelagda värktabletter världen över än vad det gör av kokain- och heroinmissbrukare tillsammans.

Ständig huvudvärk kan vara livsfarligt…

Att ha kronisk smärta i huvudet kan leda till allvarliga problem. Detta eftersom det på så vis sker konstant hjärnaktivitet i områden av hjärnan som normalt sätt ska vara i vila mestadels av tiden.

Ta det lugnt med glassen…

Den riktiga termen för hjärnfrys är ”sphenopalatine ganglioneuralgia” (kan du säga det baklänges också?). Smärtreceptorerna i munnen signalerar till hjärnan, men samma nerver sitter också i pannan. Hjärnan blandar ihop källplaceringen av smärtan och därmed få du den resulterande huvudvärken. Vill man undvika hjärnfrys kan man också sluta att äta glass – men riktigt så drastiska ska vi väl ändå inte vara?

Nej, kvinnor har inte dubbelt så många smärtreceptorer än män…

Det finns en gammal myt om att kvinnor skulle ha dubbelt så många smärtreceptorer än män. Men detta påståendet stämmer inte riktigt. Antalet smärtreceptorer, eller nociceptorer, är inte betydligt olika mellan könen. Det som kan variera är smärtupplevelsen och smärtkänsligheten, påverkad av olika faktorer som hormoner, genetik och psykologiska aspekter. Forskning tyder på att kvinnor kan vara mer mottagliga för vissa typer av smärta och att hormonella skillnader kan spela en roll, men det är en komplex och individuell fråga.

Överlevde 12 spikar i huvudet och en avsågad hand…

År 2001 sågade en byggnadsarbetare i Pennsylvania, USA, av misstag av sin ena hand. På grund av smärtan och chocken försökte han ta livet av sig med en spikpistol. Dock misslyckades han – trots att han sköt 12 spikar i huvudet. Vilken arbetsdag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win