Smärta finns i så många tillstånd att jag knappt vet var jag ska börja. Det kan vara allt från psykisk till fysisk smärta, eller smärta i nervsystemet, perifera nervsystemet eller neuropatisk smärta. Den kan också vara inbillad, eller till och med kännas av i en annan del av kroppen än där det faktiskt bör göra ont. Detta för att hjärnan kan ha svårt för att lokalisera området som gör ont. De mest kända värktabletterna är idag fria att köpa i en majoritet av livsmedelsbutiker, och försäljningen är högre än någonsin tidigare i Sverige. Men hur mycket kan du egentligen om smärta? Vi har allt du åtminstone behöver veta!

Psykisk och fysisk smärta kan visst jämföras…

När du ignoreras av den person vars uppmärksamhet betyder allra mest för dig, är reaktionen i hjärnan liknande samma reaktion som utsöndrar fysisk smärta.

Helvetes jävla skit…!

Att svära kan faktiskt öka smärttoleransen och minska rädslan för att ha ont. Fan!

Opererades utan narkos…

Fram till år 1987 utfördes operationer på bebisar helt utan bedövning. Anledningen var att man trodde att bebisar inte kunde känna någon smärta. Det här är givetvis fel och idag används bedövning till bebisar precis som för oss vuxna.

Placeboeffekten är på riktigt…

I en studie från år 2008 fick patienterna smärtsamma elchocker. Efteråt fick de varsitt placebopiller till en kostnad av 0,10 cent styck. Dessa placebopiller lindrade smärtan för hela 64% av de deltagande. När de fick ett dyrare placebopiller, som kostade 2,50 dollar styck, minskade smärtan för hela 85% av alla deltagare istället. Så ja, placeboeffekter är bevisat att fungera i många gjorda studier.

Använder sig utav trix och knep för att hålla smärtan borta…

En läkare från Boston, USA, använder sig utav trix och knep för att minimera smärtan vid behandling av barn. I ett fall fick en av hans patienter sy sex stygn på huvudet utan att ens märka att det hände.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ....

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...