Diabetes mellitus, eller i dagligt tal diabetes, är en grupp endokrina sjukdomar, där mängden socker (glukos) i blodet är förhöjt. Diabetes är klassat som en folksjukdom, med cirka 400 000 drabbade bara i Sverige. Bara i Europa beräknas cirka 52 000 000 människor ha typ 1- eller typ 2-diabetes, och fler kommer det att bli. Detta på grund av människans onyttiga och söta kost. Här är ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om diabetes.

Lavinartad ökning…

Forskare har förutspått att det kommer att finnas cirka 30 000 000 nya fall av diabetiker år 2025 – endast räknat i Kina.

Tusentals år gamla dokumentationer…

Det tidigaste dokumenterade omnämnandet av en sjukdom som kan betraktas som diabetesliknande, kan spåras till ett skrivet dokument i ett papyrusliknande material (1 500 år f.Kr.). Där beskrivs tydliga anvisningar på hur man kan minska sitt ständiga urinerande.

Trodde sjukdomen uppstod efter ormbett…

Ordet ”diabetes” kan spåras till den kända grekiska fysiologen Aretaeus av Cappadocia, som antagligen praktiserade strax efter Jesus födelse (exakt när är oklart). Han trodde dock att man utvecklade sjukdomen efter att ha fått ett ormbett.

Okunskap ledde till svältkurer…

Innan upptäckten av insulin år 1921, hörde det inte alls till ovanligheten att läkare ofta ordinerade sina patienter så kallade ”svältkurer”, där det rekommenderades att de endast skulle äta gröt och liknande föda.

Svårt med vikten…

Cirka 90% av de med typ 2-diabetes lider av överviktighet.

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...

10 fakta du antagligen inte visste om ditt öronvax

10 fakta du antagligen inte visste om ditt öronvax

Öronvax är som bekant de gul- eller brunaktiga, klibbiga och "mysiga" avsöndringar i örat på människan och många andra däggdjur. Öronvaxet tjänstgör huvudsakligen för att hålla huden i örat mjuk och fuktig, men även för att fånga upp och stoppa främmande föremål som...

10 extremt ovanliga och bisarra dödsfall som ägt rum

10 extremt ovanliga och bisarra dödsfall som ägt rum

När någon tragiskt nog dör ska man aldrig skratta eller skoja. För det är en tragedi. Men vissa dödsfall bör åtminstone diskuteras, eller nämnas - som dessa tio nedanför. Här finner du tio extremt ovanliga och ibland lite bisarra dödsfall som ägt rum! Det extremt...