Välj en sida

Alla har vi någon gång åkt på en riktigt snorig förkylning, där febern eskalerat till solens grader och allt papper i världen inte räcker till för att stoppa flödet från näsan. Att män faktiskt blir sjukare i vanlig influensa än vad kvinnor i regel blir är ju bevisat sedan långt tillbaka, men här följer ytterligare tio punkter som kan vara kul att veta!

Härstammar från italienska influentia…

Ordet ”influensa” kommer från början från det italienska ordet ”influentia”, för att människor trodde att man blev förkyld beroende på hur vår planet låg mot stjärnorna och andra planeter, eftersom man visste att allt rörde sig. ”Influentia” betyder översatt till svenska alltså ”inflytande”.

Var femte människa får årligen influensan…

Årligen får cirka 20% av jordens befolkning en influensa. I många fall, speciellt hos de äldre, är den till och med dödlig.

Och har du småbarn är det ännu fler…!

Forskare tror att det är mellan 2-3 influensapandemier per år.

Så många dör globalt av influensa…

WHO (Världshälsoorganisationen) beräknar med att mellan 250 000 – 500 000 människor dör av en vanlig influensa globalt årligen.

Spanska influensan mest dödlig hittills…

Den spanska influensan dödade fler amerikaner på ett år än vad amerikanska soldater som totalt dog i strid under första världskriget, andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget tillsammans.

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...

10 fakta du antagligen inte visste om missfall

10 fakta du antagligen inte visste om missfall

Missfall - även kallat spontan abort - innebär att en graviditet avslutas ofrivilligt innan zygoten, morulan, embryot eller fostret blivit tillräckligt utvecklat för att överleva utanför moderns kropp, det vill säga innan vecka 22. Missfall är den vanligaste...