Alla har vi någon gång åkt på en riktigt snorig förkylning, där febern eskalerat till solens grader och allt papper i världen inte räcker till för att stoppa flödet från näsan. Att män faktiskt blir sjukare i vanlig influensa än vad kvinnor i regel blir är ju bevisat sedan långt tillbaka, men här följer ytterligare tio punkter som kan vara kul att veta!

Härstammar från italienska influentia…

Ordet ”influensa” kommer från början från det italienska ordet ”influentia”, för att människor trodde att man blev förkyld beroende på hur vår planet låg mot stjärnorna och andra planeter, eftersom man visste att allt rörde sig. ”Influentia” betyder översatt till svenska alltså ”inflytande”.

Var femte människa får årligen influensan…

Årligen får cirka 20% av jordens befolkning en influensa. I många fall, speciellt hos de äldre, är den till och med dödlig.

Och har du småbarn är det ännu fler…!

Forskare tror att det är mellan 2-3 influensapandemier per år.

Så många dör globalt av influensa…

WHO (Världshälsoorganisationen) beräknar med att mellan 250 000 – 500 000 människor dör av en vanlig influensa globalt årligen.

Spanska influensan mest dödlig hittills…

Den spanska influensan dödade fler amerikaner på ett år än vad amerikanska soldater som totalt dog i strid under första världskriget, andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget tillsammans.

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...

10 fakta du antagligen inte visste om ditt öronvax

10 fakta du antagligen inte visste om ditt öronvax

Öronvax är som bekant de gul- eller brunaktiga, klibbiga och "mysiga" avsöndringar i örat på människan och många andra däggdjur. Öronvaxet tjänstgör huvudsakligen för att hålla huden i örat mjuk och fuktig, men även för att fånga upp och stoppa främmande föremål som...

10 extremt ovanliga och bisarra dödsfall som ägt rum

10 extremt ovanliga och bisarra dödsfall som ägt rum

När någon tragiskt nog dör ska man aldrig skratta eller skoja. För det är en tragedi. Men vissa dödsfall bör åtminstone diskuteras, eller nämnas - som dessa tio nedanför. Här finner du tio extremt ovanliga och ibland lite bisarra dödsfall som ägt rum! Det extremt...