Diamant är en form av kol. Till skillnad från grafit och fulleren, (som också består av kol) är den mycket hård. Ordet ”diamant” kommer från grekiska, adamas, som betyder oövervinnerlig. Diamant är en ädelsten, och oslipade diamanter kallas för rådiamanter. Du har möjligtvis en eller flera diamanter som smycker din kropp idag, men hur mycket vet du egentligen om ädelstenen? Här är tio fakta som du bör känna till!

Har du varit otrogen? Då är du korkad…

Den största diamant som någonsin har skådats, lika stor som hela vår måne, blev upptäckt ute i rymden. Diamanten fick det passande namnet ”Lucy”, efter Beatles låt ”Lucy in the Sky with Diamonds”.

Så lurar man bovar…!

När jordens största diamant blev funnen i Sydafrika skickades den till England via en ångbåt med hög säkerhet – trodde man. Detta var bara för att lura och vilseleda eventuella rånare, och diamanten skickades i själva verket via ett vanligt postpaket med landets lokala postverk.

Där skulle man bo

På både Neptunus och Uranus kan det bokstavligen talat regna diamanter. Det hör inte inte ovanligheten att diamanthögar staplas på varandra, som kan vara kilometervis höga, likt gigantiska berg.

Den perfekta vigselringen…?

År 2012 skapade en schweizisk juvelerare en diamantring på 150 karat som värderades till 70 000 000 dollar (se bild nedanför). Ringen består endast av en enda stor diamant. Det hade varit något att ge bort i present, va?

Synd att inte jag hittade det…

När ett valv i ett tempel i Indien öppnades för första gången på urhundranden, hittades guld, silver och diamanter till ett värde av 40 miljarder dollar begravda.

10 fakta du antagligen inte visste om botox

10 fakta du antagligen inte visste om botox

Botox blir ett allt vanligare skönhetsingrepp världen över, framförallt i västvärlden. Idag tillhör injektioner av toxinet det absolut populäraste och vanligaste skönhetsingreppet hos både kvinnor och män. Men hur mycket vet du om giftet som sprutas in i dina muskler?...

10 fakta du antagligen inte visste om syre

10 fakta du antagligen inte visste om syre

Syre eller oxygen är ett grundämne med tecknet O och atomnummer 8 – vilket du självklart redan har lärt dig i skolan. Syre är vid standardtryck och -temperatur (STP) en gas, syrgas, O2, som förekommer i atmosfären i en halt av cirka 21 volymprocent. Med detta sagt...