1
1 point

Alla länders olika polisstyrkor skiljer sig åt – antingen på det ena eller det andra sättet. Och i takt med att samhället blir allt mer våldsamt utvecklas också polisen till att kunna hantera situationerna som uppstår i vårat samhälle – oavsett vilken del av världen du befinner dig i. Visste du till exempel att finsk polis bara har haft fyra dödsskjutningar inom loppet av 25 år? Eller att polisen bara har skjutit en man till döds sedan landet blev en självständig republik? Här är ytterligare tio fakta du antagligen inte visste om olika polisstyrkor runt om i världen!

Georgien avskedade nästan alla trafikpoliser…

År 2004 avskedade Georgien hela 30 000 poliser – nästan hela styrkan med trafikpoliser. Detta på grund av den höga korruptionen inom poliskåren. Sedan dess har brottsligheten minskat markant och de georgiska medborgarna har fått ett avsevärt högre förtroende för polisen.

Smart drag, japaner. Smart drag…

Den japanska polisen skjuter färgkulor på flyende fordon. Detta för att andra poliser ska kunna identifiera fordonet långt efteråt. Färgen är vanligtvis ljusorange och oerhört svår att tvätta bort.

Den katastrofala polisstyrkan…

I staden Detroit, USA – som lider av svåra ekonomiska bekymmer – får du i snitt vänta hela 58 minuter på att polisen ska komma efter att du har ringt efter dem. Detta kan jämföras med det nationella snittet på 11 minuter. De flesta polisstationerna i Detroit är stängda för allmänheten i hela 16 timmar per dygn.

Seriemördaren som gav resultat…

I jakten på att försöka fånga in seriemördaren Andrei Chikatilo (se bild nedanför) i forna Sovjetunionen, resulterades det i att cirka tusen orelaterade brott, inkluderat 95 mord och 245 våldtäkter, istället kunde lösas. Något ont för ofta något gott med sig.

Precis som svenska ambulanser…

Varje nederländsk polisbil är utrustade med nallebjörnar – utifall att små barn skulle hamna i kläm ute i samhället.

Stora polisiära problem i Thailand…

Thailändska regeringen har haft problem med korruption inom polisstyrkan under en längre period. I snitt tjänar en thailändsk polis lika mycket pengar på utpressning och illegala handlingar som de har i lön. För att komma till bukt med problemen måste en polis som bryter mot thailändsk lag bära ett Hello Kitty-armband.

Lamborghini gav Italien en present som heter duga…

År 2008 gav Lamborghini den italienska polisstyrkan dåtidens snabbaste polisbil i världen som present – en Gallardo LP560-4. Bilen var bland annat utrustad med kameror, GPSdefibrillator och mycket annat. Den italienska polisstyrkan kunde dock bara använda bilen under ett års tid – för sedan var den nämligen bara skrot, då de råkade krocka sönder den helt och hållet.

Jakten på en väldigt udda förbrytare…

År 2015 var ett bekymmersamt år för polisen i Ohio, USA. Stora resurser och enorm tid lades ner på att försöka få tag på den lagbrytaren som bestämde sig för att kontinuerligt gå runt och bajsa på bilar. Under 2015 hann han med att bajsa på hela 19 bilar. Någon gärningsman greps aldrig.

Men han klarade sig ifrån polisen…

År 2009 upptäckte den irländska polisen att de hade en lagbrytare på gatorna som hade åkt dit för fortkörning över 50 gånger. När de kollade närmare på mannen, som gick under namnet ”Prawo Jadzy”, upptäckte polisen att de hade blivit utsatta för ett långvarigt spratt. ”Prawo Jadzy” betyder nämligen ”körkort” på polska.

Varför? Varför…?!

Fram till ganska nyligen var det lagligt för poliser på Honolulu att ha sex med prostituerade när de jobbade under täckmantel.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win