1
1 poäng

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numera är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om vår kära gasjätte.

Var ytterst även mellan 1979 – 1999…

Den 24 augusti 2006, då den Internationella astronomiska unionen beslutade att Pluto inte längre var en planet, blev Neptunus den yttersta planeten i solsystemet. Neptunus var dock den yttersta planeten i solsystemet även mellan åren 1979 och 1999, eftersom Pluto då låg närmare solen än Neptunus.

Upptäcktes av matematisk beräkning…

Planetens upptäckt har en historia, till skillnad från någon annan planet. Att planeten upptäcktes berodde på oegentligheter i Uranus omloppsbana. När forskare märkte detta trodde de att något drog Uranus mot det och orsakade oegentligheter i sin väg. Därefter beräknade de positionen för det andra objektet och upptäckte senare planeten Neptunus. Det är den enda planeten vars plats förutspåddes med matematisk beräkning i vårt solsystem.

Lika gammal som solen…

Man vet inte helt säkert, men forskare tror att planetens ålder är ungefär densamma som vår sols ålder. Det vill säga närmare 4,5 miljarder år.

164,8 år för att ta sig runt solen…

Neptunus är den mest avlägsna planeten från solen. Det tar 164,8 jordår för planeten att nå ett varv runt solen via sin omloppsbana. Sedan Neptunus upptäcktes år 1846 har den endast genomfört ett varv runt solen, vilket då skedde år 2011.

En oerhört stark gravitationskraft…

Neptunus har en mycket stark gravitationskraft och rankas på en andra plats, efter Jupiter, i gravitationskraften bland alla planeter i solsystemet.

Anledningen bakom den blå färgen…

Planeten i fråga är den minsta av gasplaneterna och har en atmosfär som är ganska lik de andra gasplaneterna. Dess atmosfär består huvudsakligen av helium och väte. En del mängd metanammoniakvatten och is finns också i atmosfären. Metan ger en blå färg till denna planet.

Kraftiga vindar…

Planeten har vindar som kan komma upp i över 2 000 kilometer i timmen, vilket är den högsta uppmätta vindhastigheten i vårat solsystem.

Gigantisk fläck helt borta…

Den bekantaste egenskapen hos gasplaneten torde ha varit den stora mörka fläcken. Den hade en diameter på cirka 16 000 kilometer och är numera helt borta. Den påminde till form och läge om Jupiters stora röda fläck.

Enorma avstånd…

Avståndet mellan Jorden och Neptunus är ca 4,4 miljarder kilometer. Om du skulle köra med bil i 110 kilometer i timmen skulle det ta cirka 4 500 år att nå planeten. Även med raket skulle det ta oerhört lång tid; exempelvis 11 kilometer i sekunden skulle ta 12 – 13 år.

Bildades annorlunda än det inre solsystemet…

Neptunus och de övriga gasjättarna har sannolikt bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet och det finns olika teorier om uppkomsten. I likhet med alla de andra planeterna bildades gasplaneten av rester från det gasmoln och det rymdstoft som gav upphov till solen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win