Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om vår kära gasjätte.

Var ytterst även mellan 1979 – 1999…

Den 24 augusti 2006, då den Internationella astronomiska unionen beslutade att Pluto inte längre var en planet, blev Neptunus den yttersta planeten i solsystemet. Neptunus var dock den yttersta planeten i solsystemet även mellan åren 1979 och 1999, eftersom Pluto då låg närmare solen än Neptunus.

Upptäcktes av matematisk beräkning

Neptunus upptäckt har en historia, till skillnad från någon annan planet. Att planeten upptäcktes berodde på oegentligheter i Uranus omloppsbana. När forskare märkte detta trodde de att något drog Uranus mot det och orsakade oegentligheter i sin väg. Därefter beräknade de positionen för det andra objektet och upptäckte senare planet Neptunus. Det är den enda planeten vars plats förutspåddes med matematisk beräkning.

Lika gammal som solen

Man vet inte helt säkert, men forskare tror att planetens ålder är ungefär densamma som vår sols ålder. Det vill säga närmare 4,5 miljarder år.

164,8 år för att ta sig runt solen

Neptunus är den mest avlägsna planeten från solen. Det tar 164,8 jordår för planeten att nå ett varv runt solen via sin omloppsbana. Sedan Neptunus upptäcktes år 1846 har den endast genomfört ett varv runt solen, vilket då skedde år 2011.

En oerhört stark gravitationskraft

Neptunus har en mycket stark gravitationskraft och rankas på en andra plats, efter Jupiter, i gravitationskraften bland alla planeter i solsystemet.

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

Jupiter (symbol: ♃) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Planeten är en så kallad gasjätte, och man är än idag inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom...