Välj en sida

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om vår kära gasjätte.

Var ytterst även mellan 1979 – 1999…

Den 24 augusti 2006, då den Internationella astronomiska unionen beslutade att Pluto inte längre var en planet, blev Neptunus den yttersta planeten i solsystemet. Neptunus var dock den yttersta planeten i solsystemet även mellan åren 1979 och 1999, eftersom Pluto då låg närmare solen än Neptunus.

Upptäcktes av matematisk beräkning

Neptunus upptäckt har en historia, till skillnad från någon annan planet. Att planeten upptäcktes berodde på oegentligheter i Uranus omloppsbana. När forskare märkte detta trodde de att något drog Uranus mot det och orsakade oegentligheter i sin väg. Därefter beräknade de positionen för det andra objektet och upptäckte senare planet Neptunus. Det är den enda planeten vars plats förutspåddes med matematisk beräkning.

Lika gammal som solen

Man vet inte helt säkert, men forskare tror att planetens ålder är ungefär densamma som vår sols ålder. Det vill säga närmare 4,5 miljarder år.

164,8 år för att ta sig runt solen

Neptunus är den mest avlägsna planeten från solen. Det tar 164,8 jordår för planeten att nå ett varv runt solen via sin omloppsbana. Sedan Neptunus upptäcktes år 1846 har den endast genomfört ett varv runt solen, vilket då skedde år 2011.

En oerhört stark gravitationskraft

Neptunus har en mycket stark gravitationskraft och rankas på en andra plats, efter Jupiter, i gravitationskraften bland alla planeter i solsystemet.

10 fakta du antagligen inte visste om rymdskepp

10 fakta du antagligen inte visste om rymdskepp

Rymden har alltid fascinerat oss människor, och årligen läggs det åtskilliga miljarder på forskning och förbättringar av våra redan existerande rymdprogram. En viktig del av detta är så klart rymdskeppen - eller rymdfarkosterna - för att vi ska kunna ta oss ut i det...

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet, vilket innebär att det är den planet som ligger närmast solen. Dess omloppstid runt solen av ungefär 88 dygn. På grund av sin närhet till solen är den väldigt svår att observera från vår planet, och kan i...

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...