2
2 poäng

I vår kropp pulserar livets underverk, en komplex och fascinerande symfoni av celler, organ och system. Utforska med oss den fantastiska resan genom kroppens otroliga landskap, där varje element spelar en avgörande roll i vår välbefinnande med dessa tio fakta, som du kanske inte hade koll på sedan tidigare!

Ditt hjärta avger enorma mängder energi…

Varje dag skapar ditt hjärta tillräckligt mycket energi motsvarande att köra en lastbil ungefär 3,2 kilometer.

Rester av dött skinn…

En stor mängd av det damm som finns under din säng är faktiskt rester av ditt döda skinn. Tänk på detta nästa gång du tappar något under sängen och lik förbannat måste krypa under mitt bland allt damm för att nå den.

Näsan kan memorera över 50 000 dofter…

Din näsa kan komma ihåg hela 50 000 olika dofter! Och bara en enda av dessa dofter kan framkalla en uppsjö av olika känslor. Dessutom är näsan ett av de organ – tillsammans med öronen – som aldrig slutar att växa.

Så många atomer består vi av…

En vuxen människa är gjord av cirka 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 atomer. Det är ett par det.

Så mycket saliv producerar vi…

Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom salivproduktionen varierar mellan individer och över tid. Enligt en uppskattning producerar en genomsnittlig person ungefär 0,5 till 1 liter saliv varje dag. Om vi tar en medelvärde på 0,75 liter per dag, skulle det vara cirka 273 liter saliv per år.

Om vi antar att en person lever i genomsnitt 75 år, skulle det bli cirka 20 475 liter saliv under hela livet. Trots att detta är en väldigt grov uppskattning, så motsvarar det ungefär en halv medelstor swimmingpool som är cirka 8 meter lång, 4 meter bred och har ett djup 1,5 meter. Då rymmer swimmingpoolen ungefär 48 kubikmeter (48 000 liter) vatten.

Blodet är fullsmockat av järn…

Din kropp innehåller tillräckligt mycket järn för att kunna göra en 7,5 cm lång spik. Mycket av järnet återfinns i vårat blodomlopp.

Vårt kroppshår är så gott som överflödigt idag…

En intressant fakta om människans kroppshår är att det är nästan överflödigt i dagens samhälle. Medan kroppshår en gång hade en viktig funktion för att skydda mot kyla och skador, har människor nu utvecklat andra sätt att upprätthålla dessa funktioner, som kläder och skyddsutrustning. Så, kroppshår anses mer som ett evolutionärt arv än en nödvändighet.

Snor och slem i stora mängder…

Din kropp producerar ungefär en liter av snor och slem – varje dag! Snor och slem spelar en viktig roll i kroppens försvar mot infektioner och irriterande ämnen. De hjälper till att fånga upp och avlägsna bakterier, virus och partiklar från andningsvägarna. Trots att det ibland kan vara irriterande eller oönskat, är produktionen av snor och slem en viktig del av kroppens immunförsvar.

Ditt hjärta kan slå utanför din kropp…

Under hela din livstid pumpar ditt hjärta tillräckligt mycket blod för att fylla cirka 200 tankbilar. Hjärtat kan också slå utan att det sitter i din kropp. Detta tack vare att hjärtat har en egen elektrisk impuls.

Krävs cirka olika 200 muskler bara för att gå…

När du tar ett enda steg använder du upp till 200 olika muskler. Inte undra på att man blir trött av att gå. Men detta inkluderar inte bara muskler i benen utan också de som är involverade i att upprätthålla balans, hålla kroppen upprätt och röra armarna.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win