5
5 points

Muskel (av latinets ”musculus”, som betyder ”liten mus”) eller muskelvävnad är kroppsvävnad som är uppbyggd av muskelceller och har förmåga till sammandragning (kontraktion) via en invecklad biokemisk process som bland annat involverar myosin, tropomyosin samt aktinfilament. Musklerna tillhör organsystemet muskelapparaten och ser till att kroppen får rörelseförmåga. Precis som det mesta i kroppen är musklerna flexibla och utvecklingsbara, vilket betyder att de går att träna upp för att göra både större och rörligare. Tränar du på gym, kanske? Då bör du kunna dina muskler! Vi har de tio viktigaste punkterna listade nedanför åt dig!

Därför flyger du när du får ström i dig…

När människor får elektrisk ström i sig och kastar sig över rummet, är det på grund av plötslig och våldsam sammandragning av personens muskler som ett resultat av den elektriska laddningen som strömmar genom kroppen. Detta visar på en potential för muskelsammandragning som inte utnyttjas under normala omständigheter.

Snart är våra muskler oanvändbara… uppenbarligen…

Ett team av materialforskare vid University of Texas i Dallas, USA, har upptäckt ett nytt sätt att skapa kraftfulla och konstgjorda muskler till en relativt låg kostnad. Vardagliga fibrer såsom fiskelina och högspänningssytråd som kan lyfta upp till 100 gånger mer än normala muskler.

Och visst gör våra muskler ljud ifrån sig…

Om människor hade förmåga att höra frekvenser lägre än 20Hz, skulle vi höra våra egna muskler i rörelse.

Det hade varit ett fint partytrick dock…

Om alla 600 muskler i kroppen skulle kunna samarbeta och dra i en och samma riktning, samtidigt, skulle du teoretiskt sett kunna lyfta hela 25 ton.

Människan inte hajens optimala föda…

Människor är inte lämpligt byte för vithajar eftersom hajens matsmältning är för långsam för att klara av en människas höga andel av ben till muskler och fett. Vilken tur!

Coregasm – orgasm för kvinnor vid träning…

En studie vid ett centrum för sexuell hälsofrämjande fann att kvinnor kan uppnå orgasm med ett antal olika övningar, bland annat bukträning, cykling och spinning, lyfta vikter och klättra i stolpar eller rep. Detta är vanligen hänvisad till som en ”Coregasm”.

En muskel som 14% av befolkningen saknar…

Palmaris longus” är en synlig sena i mittlinjen av den främre handleden. Muskeln saknas hos omkring 14 procent av befolkningen. Den kan tjäna som en ersättning för andra senor i händelse av skada.

Och gott är det ju också…

Studier har visat att dricka vattenmelonjuice innan ett träningspass bidrar till att minska träningsvärk efteråt. Så pumpa i dig vattenmelonjuice innan du tränar!

Så tränar du bäst musklerna i dina fingrar…

Muskler som ansvarar för att sprida isär fingrarna kallas för ”dorsala interossei”. Dessa muskler gör det möjligt för oss att sprida isär våra fingrar och hålla dem isär. Det intressanta är att du kan testa dessa musklers styrka genom att använda en enkel hushållsartikel – en gummisnodd. Om du sätter en gummisnodd runt dina fingrar och försöker dra isär dem, så tränar du dessa dorsala interossei-muskler.

Har vi kanske 50 miljarder muskler…?

Det är svårt att säga exakt hur många muskler som det finns i människokroppen. Siffror sträcker sig från 656 till 850 till över 50 miljarder, beroende på hur man räknar dem.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

5
5 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
2
win