Välj en sida

Muskel (av latinets “musculus”, som betyder “liten mus”) eller muskelvävnad är kroppsvävnad som är uppbyggd av muskelceller och har förmåga till sammandragning (kontraktion) via en invecklad biokemisk process som bland annat involverar myosin, tropomyosin samt aktinfilament. Musklerna tillhör organsystemet muskelapparaten och ser till att kroppen får rörelseförmåga. Precis som det mesta i kroppen är musklerna flexibla och utvecklingsbara, vilket betyder att de går att träna  upp för att göra både större och er rörliga. Tränar du på gym, kanske? Då bör du kunna dina muskler! Vi har de tio viktigaste punkterna listade nedanför åt dig!

Därför flyger du när du får ström i dig…

När människor får elektrisk ström i sig och kastar sig över rummet, är det på grund av plötslig och våldsam sammandragning av personens muskler som ett resultat av den elektriska laddningen som strömmar genom kroppen. Detta visar på en potential för muskelsammandragning som inte utnyttjas under normala omständigheter.

Snart är våra muskler oanvändbara… uppenbarligen…

Ett team av materialforskare vid University of Texas i Dallas, USA, har upptäckt ett nytt sätt att skapa kraftfulla och konstgjorda muskler till en låg kostnad. Vardagliga fibrer såsom fiskelina och högspänningssytråd som kan lyfta upp till 100 gånger mer än normala muskler.

Annars är det nog bara Schwarzenegger som gör det…

Om människor hade förmåga att höra frekvenser lägre än 20Hz, skulle vi höra våra egna muskler i rörelse.

Det hade varit ett fint partytrick…

Om alla 600 muskler i kroppen skulle kunna samarbeta och dra i en riktning, skulle du teoretiskt sett kunna lyfta hela 25 ton.

Människan inte hajens optimala föda…

Människor är inte lämpligt byte för vithajar eftersom hajens matsmältning är för långsam för att klara av en människas höga andel av ben till muskler och fett. Vilken tur!

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar vars kroppar är sammanvuxna sedan graviditeten då det befruktade ägget inte har delats fullständigt till två skilda individer. Fenomenet uppstår en gång på mellan 50 000 och 200 000 födslar, med något högre frekvens i...

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

Klimakteriet - övergångsåldern eller perimenopaus (från grekiskans klimakterikos = kritisk) - är den övergångstid som varar något år, då en kvinna övergår från att vara fruktsam till att inte längre få ägglossning, och därmed inte längre kan bli befruktad på den...