4
4 poäng

Frukt är inte bara utsökt, det är också livsviktigt för människans intag av vitaminer och mineraler. Får du i dig din dagliga dos av frukt och grönt?  Ta ett äpple och tugga på medan du läser tio viktiga fakta om frukter.

Ett kul experiment…

Grapefrukter exploderar om du kör dem i mikrovågsugnen. Prova gärna, men skyll inte på oss när du – eller någon annan – får städa.

Apelsin inte så rik på C-vitamin som man kan tro…

Apelsiner associeras ofta med C-vitaminer, men i själva verket hör inte apelsinerna ens till topp tio-listan när det kommer till vitamin-C-nivåer.

Kaffeböna är egentligen ingen böna…

Likaså gäller precis samma sak med kaffebönor, som kan tyckas verka vara en böna. Men i själva verket är kaffebönor inga bönor, utan klassificeras som en frukt.

Den frukten äts mest globalt sett…

Man kan tro att äpplen är världens mest populära frukt, men icke! Det är tomaterna som tar förstaplatsen globalt sett. Och ja, du läste rätt – tomater klassas inte som en grönsak, utan som en frukt.

Du bör aldrig blanda grapefrukt och medicin…

Att mixa och dricka grapefrukt samtidigt som du tar vissa typer av mediciner kan leda till en överdos eller en direkt död. Läs alltid noga på medicinförpackningarna.

Inte ens gurkan är en grönsak…

Botaniskt sett betraktas gurka som en frukt eftersom den utvecklas från blomman på gurkväxten och innehåller frön. Dock används gurka oftast i matlagning som en grönsak, så det klassificeras vanligtvis som en grönsak i köket. Juridiskt sett betraktas den i vissa sammanhang som en grönsak i handeln och regleras därefter. Sammantaget kan det vara både en frukt och en grönsak, beroende på perspektiv.

Så stor är världens största frukt…

På coco de mer-palmträdet växer världens största frukt (som du kan se på bilden nedan). I snitt väger vardera frukt ungefär 42 kilo.

Fruktsalladsträden…

Det finns en typ av träd som kallas för ”fruktsalladsträdet”. Där växer mellan tre till sju olika typer av frukter. Med andra ord har man en enkel start för att göra en god fruktsallad!

Vi människor delar DNA med många frukter…

Människan delar 50% av sitt DNA med en banan. Just det, en banan. Banan är heller inte den enda frukt som vi människor delar stora delar av vår DNA med.

Rena rama Tjernobyl-frukten…

Bananer är radioaktiva. Eller ja, nu ska du inte låta dig skrämmas. Den mängd radioaktivitet som finns i en banan går knappt att mäta upp. För att du ska kunna skadas av radioaktiviteten behöver du äta hundratusentals – om inte miljoner – bananer, och det är tekniskt omöjligt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win