Äter och dricker mer än din svärmor…

Vuxna elefanter sover normalt bara 2-3 timmar per dygn. De behöver även upp till 300 kilo föda och ca 160 liter vatten – och detta gäller bara per dygn.

Därför kastar de sand över sig…

Även elefanter kan bli solbrända, för att skydda sig från solen täcker de ofta sig själva och sina ungar med sand. Detta hjälper även dem att ta bort diverse insekter som kan finnas på deras kroppar. Vuxna elefanter kan även skydda sina yngre elefantungar från solljus genom att ställa sig över dem medans de sover.

Livrädda för bin…

Elefanter är rädda för bin, och det räcker med att de hör ett surrande ljud för att söka skydd. De är också det enda däggdjuret förutom människan som har en haka!

Gravida mer än dubbelt så länge…

En människa är havande i cirka 9 månader. Det kan tyckas vara jobbigt och kännas som en evighet. Men tro mig, elefanter har det värre! De är dräktiga i nästan två år (!).

Bara en halv miljon kvar

Afrikanska elefanter har det bästa luktsinnet i hela djurriket. Olyckligtvis nog finns det bara cirka 500 000 kvar av arten, mycket tack vare tidigare jakt efter betar.

10 fakta du antagligen inte visste om humlor

10 fakta du antagligen inte visste om humlor

Humlor (Bombus) är ett släkte av insekter tillhörande familjen långtungebin (Apidae) inom överfamiljen bin (Apoidea). Och nu när värmer börjar att slå till i vårat avlånga land kommer du nog att se en uppsjö av dem flygande runt där ute. Här är dock tio fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg....

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

Ugglor (Strigidae) är en familj inom ordningen ugglefåglar (Strigiformes). Det finns 216 olika arter inom 21 släkten i familjen äkta ugglor runtom i världen. Nedan följer tio fakta som du kanske inte var så välbekant med när det kommer till den visaste fågelart av de...