Välj en sida

Äter och dricker mer än din svärmor…

Vuxna elefanter sover normalt bara 2-3 timmar per dygn. De behöver även upp till 300 kilo föda och ca 160 liter vatten – och detta gäller bara per dygn.

Därför kastar de sand över sig…

Även elefanter kan bli solbrända, för att skydda sig från solen täcker de ofta sig själva och sina ungar med sand. Detta hjälper även dem att ta bort diverse insekter som kan finnas på deras kroppar. Vuxna elefanter kan även skydda sina yngre elefantungar från solljus genom att ställa sig över dem medans de sover.

Livrädda för bin…

Elefanter är rädda för bin, och det räcker med att de hör ett surrande ljud för att söka skydd. De är också det enda däggdjuret förutom människan som har en haka!

Gravida mer än dubbelt så länge…

En människa är havande i cirka 9 månader. Det kan tyckas vara jobbigt och kännas som en evighet. Men tro mig, elefanter har det värre! De är dräktiga i nästan två år (!).

Bara en halv miljon kvar

Afrikanska elefanter har det bästa luktsinnet i hela djurriket. Olyckligtvis nog finns det bara cirka 500 000 kvar av arten, mycket tack vare tidigare jakt efter betar.

10 fakta du antagligen inte visste om kängurus

10 fakta du antagligen inte visste om kängurus

Känguruer är en sorts pungdjur från familjen kängurudjur (Macropodidae på latin). Känguruer utgör ingen systematisk taxon, utan begreppet används framförallt för storvuxna arter av släktet Macropus, bland andra röd jättekänguru och grå jättekänguru. På svenska...

10 fakta du antagligen inte visste om krabbor

10 fakta du antagligen inte visste om krabbor

Krabbor (på latin Brachyura) är en delordning av vattenlevande kräftdjur. Vissa arter fiskas som mat, ofta ansedda som delikatesser. Krabbor har tio ben varav det först paret bär gripklor. När jag var yngre minns jag att min kompis och jag var ute och fiskade krabbor...

10 fakta du antagligen inte visste om rävar

10 fakta du antagligen inte visste om rävar

Rävar kallas kortbenta medlemmar av familjen hunddjur (Canidae). Rävar är ingen systematisk grupp utan omfattar likartade arter av hunddjur. I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rävar har fint skinn som tidigare var värdefullt, och därför var rävjakt väldigt vanligt....