2
2 poäng

Getter (Capra på latin) är ett släkte idisslare som är besläktade med får. Släktet omfattar sex till åtta arter, beroende på auktoritet. Vilda getter förekommer huvudsakligen i klippiga områden i Eurasien och norra Afrika. Honan kallas get, hanen bock ungen för kid eller killing. Men det här lärde du dig väl i skolan? Så låt oss istället gå direkt på tio punkter som du antagligen inte kände till om getter sedan tidigare!

Google hyr ofta in getter…

En flock om 200 getter eller fler hyrs ofta in av företaget Google för att hålla kontorsområdets gräsmatta tipptopp, istället för att klippa det maskinellt. Enligt företaget själva skapar det dessutom en trevligare miljö för de anställda.

Lägg skulden på getterna…

Det kanske låter märkligt, men getter är en av flera anledningar till den stora ökenspridningen i framförallt Mellanöstern-området.

Geten som blev degraderad…

Geten William Windsor uppnådde i Storbritannien den militära graden korpral, men blev degraderad efter att ha uppträtt dåligt under drottningens officiella födelsedagsfirande under år 2006.

Tack för kaffet…

Vi har getterna att tacka för kaffet! Det var nämligen en getuppfödare som på 1800-talet upptäckte att hans getter blev pigga och alerta då de ofta åt kaffebönor från buskarna.

Alkoholistborgmästaren herr Get…

Under år 1986 blev en öldrickande get invald som borgmästare över en liten stad i delstaten Texas, USA. Det är dock inte första gången ett djur har varit borgmästare i varken USA eller Kanada.

Ett skepp kommer lastat… med getter…

Anledningen till att USA Navy Academy har en get som maskot beror på att de förr i tiden ofta hade med getter ute till sjöss för dagliga mejeriprodukter. Dessa var mindre än kossor och kunde dessutom simma.

Vilseledande…

Bergsgetter (på bilden nedanför) tillhör i själva verket egentligen inte släktet Capra (getter). Oväntat nog tillhör de faktiskt antilopfamiljen

Mannen som gifte sig med geten…

Under 2006 fångades en sudanesisk man som hade sex med en get. Som straff var han tvungen att gifta sig med geten och dessutom betala en äktenskapsavgift på omkring 50 dollar till dess ägare.

Rött kött är sannolikt getkött…

Uppskattningsvis cirka 70% av allt rött kött som konsumeras runt om i världen är i själva verket getkött.

Geten som rånade banken…

En get arresterades en gång i Nigeria efter att lokalbor hävdade att det var en väpnad rånare som förvandlade sig till en get med hjälp av svart magi. Uppenbarligen har vårat samhälle mycket med getter att göra – oavsett om vi vill eller inte.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
3
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
5
love
lol lol
2
lol
omg omg
1
omg
win win
6
win