1
1 poäng

En öken definieras då ett landområde har mycket sparsam nederbörd och ofta en hög avdunstning, som därigenom har mycket låg växtlighet – eller i vissa fall ingen alls. Den mest omtalade öken vi har är Sahara, men även andra öknar gömmer på en hel del intressant fakta. Här är tio av dem som du garanterat borde känna till om världens alla öknar!

Så stor yta är obeboelig…

Så mycket som drygt en tredjedel av jordens totala landyta är delvis eller helt öken. Det vill säga har en mycket låg växtlighet.

Sahara är inte vår största öken…

Oftast refererar man öken till sand, men en öken kan också vara istäckt. Därför räknas alltså Antarktis som vår planets största öken.

Ökenöknen…

Sahara” betyder ”öken” på arabiska. Det betyder kort och gott att ”Saharaöknen” rent översatt blir ”Ökenöknen”.

Det skulle man vilja uppleva…

Och på tal om Saharaöknen; den 18 februari 1979 upplevde vissa delar av Sahara, särskilt i Algeriet, en oväntad snöstorm. Detta inträffade på platser som normalt sett har en extremt torr och varmt klimat, och snöfallet var en exceptionell händelse. Fenomenet fångade global uppmärksamhet eftersom det var ovanligt att se snö i denna del av världen.

Har en betydande roll för Amazonas djungel…

Sand från Sahara blåses av vinden hela vägen till Amazonas djungel och laddar dess område med viktiga mineraler. Man kan säga att öknen så gott som befruktar regnskogen.

Här hittar du världens torraste öken…

Världens torraste öken är belagd i ChileAtacama Desert. Under människans tid har det aldrig noterats att det någonsin har regnat där.

Google Street View med kamel…

Du kanske har stött på Googles bilar som dokumenterar för ”Google Street View” någon gång? Vid ett tillfälle hyrde Google en kamel för att fotografera en öken, då en bil inte kunde ta sig fram i all sand (se bild nedanför).

Gigantisk, rent ut sagt…

Saharaöknen sträcker sig längre än avståndet mellan New York och Los Angeles i USA. Vem vill räkna sandkorn?

Alaskas öknar…

Även Alaska har sanddynor. En del av dem sträcker sig så högt som hela 45 meter upp i luften. Nedanför ser du en bild på en öken från den amerikanska delstaten Alaska.

Nästan som en bastu…

Lut-öknen i Iran är jordens varmaste punkt mätt vid markytan. Man har också mätt upp till 71°C, vilket är det varmaste som någonsin har mätts på jordens yta.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win