1
1 poäng

När man pratar om laxfisk tänker man ofta på grannlandet Norge, som är känt för sin fina lax (eller bör jag säga ”laks”, kanske?). Men vi i Sverige är inte så mycket sämre, och även här har vi fina laxodlingar! Och ingen fisk är väl så god som en nygrillad lax? Men hur mycket vet du egentligen om fisken i fråga? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till!

Världens största lax…

Den största laxfisken som någonsin har fångats in vägde så mycket som hela 57.15 kilogram! I genomsnitt väger en lax annars mellan två och 15 kilo, beroende på laxart. 

Vitaminrik fisk…

Lax är rik på essentiella vitaminer och forskning har visat att konsumtion av fisken kan minska risken för kranskärlssjukdom och vissa cancerformer. Fisken är väldigt rik på bland annat omega 3 och D-vitaminer.

Kan lägga hela 7 000 ägg…

I genomsnitt lägger en laxfisk 2 500 till 5 000 ägg, men det hör inte alls till ovanligheten att laxar lägger upp till hela 7 000 ägg.

Färgen varierar från ålder och levnadsmiljö…

Dess färg på kroppen beror på åldern och vilken typ av levnadsmiljö de lever i. Laxar ändrar sin färg när de lämnar havet till sötvatten under parningsperioden.

Deras kost varierar beroende på ålder…

Unga laxar äter olika typer av insekter, ryggradslösa djur och plankton, medan vuxna laxar äter små typer av fisk, bläckfisk och även räkor.

De lever under ständiga hot i haven…

Laxens största hot må vara vi människor, då vi tar död på klart flest genom vårat fiskande. Vi är dock inte deras enda hot, då bland annat större fiskarter, sjölejon, valar och björnar också gärna äter lax.

Dör ofta på grund av utmattning…

En klar majoritet av alla laxfiskar dör inte av att de blir uppätna eller uppfiskade av oss människor, utan på grund av utmattning efter lek, då det är en oerhört lekfull fisk. 

Stannar länge i sötvattnet…

En nykläckt lax brukar stanna i sötvattenmiljön till de är mellan sex månader och tre år innan de är starka nog och beger sig ut till havet. De yngre laxarna brukar leva i bäverdammar, som skyddar mot rovdjur.

Har funnits i miljontals år…

Laxen är ingen ny fiskart direkt. Man har hittat fossiler i Columbia som kan dateras till över 50 000 000 år gamla.

Kungslaxen populärast av dem alla…

Den största arten av laxarna är kungslaxen, och brukar väga så mycket som 10-15 kilo. Det är också den mest kommersiella laxen, inte bara på grund av dess storlek, utan också för sin höga fetthalt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win