När man pratar om laxfisk tänker man ofta på grannlandet Norge, som är känt för sin fina lax (eller bör jag säga ”laks”, kanske?). Men vi i Sverige är inte så mycket sämre, och även här har vi fina laxodlingar! Och ingen fisk är väl så god som en nygrillad lax? Men hur mycket vet du egentligen om fisken i fråga? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till!

Världens största lax

Den största laxfisken som någonsin har fångats in vägde så mycket som hela 57.15 kilogram! I genomsnitt väger en lax mellan 2 och 15 kilo, beroende på laxart. 

Vitaminrik fisk…

Lax är rik på essentiella vitaminer och forskning har visat att konsumtion av fisken kan minska risken för kranskärlssjukdom och vissa cancerformer. Fisken är väldigt rik på omega 3 och D-vitaminer.

Kan lägga hela 7 000 ägg…

I genomsnitt lägger en laxfisk 2 500 till 5 000 ägg, men det hör inte alls till ovanligheten att laxar lägger upp till hela 7 000 ägg.

Färgen varierar från ålder och levnadsmiljö…

Dess färg på kroppen beror på åldern och vilken typ av levnadsmiljö de lever i. Laxar ändrar sin färg när de lämnar havet till sötvatten under parningsperioden.

De äter olika föda beroende på ålder…

Unga laxar äter olika typer av insekter, ryggradslösa djur och plankton, medan vuxna laxar äter små typer av fisk, bläckfisk och även räkor.

10 hundraser med den starkaste bitkraften

10 hundraser med den starkaste bitkraften

Att bli biten av en hund är aldrig roligt för någon - varken för ägaren eller den som blir utsatt. Och att vissa hundraser biter hårdare än andra är inte direkt någon nyhet. Men hur hårt biter egentligen de tio hundraserna med den starkaste bitkraften? Vi har nedanför...

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...