1
1 point

Att konsumtionen av snabbmat är ett växande problem världen över är inte direkt någon nyhet. Att problemet kanske är som störst och mest välkänt i USA visste vi nog också vid det här laget. Men här är tio fakta som du kanske inte kände till om snabbmat och alla dess tillhörande restauranger.

Har ökat lavinartat de senaste 30 åren…

Inget land är så stort på snabbmat som USA. År 1970 lade amerikanarna cirka 6 miljarder kronor på snabbmat. Senast gjorda statistiken är från 2006, då lade amerikanarna istället hela 142 miljarder kronor på snabbmat. Ja, snabbmat ökar med andra ord något kopiöst.

Akta dig för kalorierna…

En haschbrownie har mer fett och kalorier än en ostburgare eller Big Mac från McDonald’s. Så ja, ska du bli hög kommer du också antagligen att bli fet på köpet.

Första annonsen för snabbmat är över 100 år gammal…

Den första upptryckta annonsen av en hamburgare är från 1894 och förekom i tidningen Los Angeles Times i USA.

Och Subway har flest…

Det kan tyckas att USA ofta nämns som referens när det kommer till snabbmat, men det kanske inte är så konstigt då snabbmat ofta refereras till landet i fråga. Bara i USA finns det nämligen totalt över 300 000 snabbmatsrestauranger.

I Sverige får dock reklam inte riktas mot barn…

När TV:n kom expanderades kraftigt möjligheten för annonsörer att nå ut till barn och försöka utveckla varumärkeslojalitet redan tidigt i livet. Idag ser det genomsnittliga västerländska barnet mer än 5 000 snabbmatsrelaterade annonser varje år på TV.

Det säger en del om konsumtionen…

McDonald’sBrasilien har fler anställda i företaget än den brasilianska staten har totalt.

Därför har du dryckeshållare i din bil…

De flesta bilar är idag utrustade med dryckeshållare. Och det finns faktiskt en anledning till detta. Under 1990-talet blev ”drive-thru” populärt hos snabbmatsrestaurangerna, vilket också ledde till att fordonsutvecklarna lät installera dryckeshållare i sina bilar. Vi har med andra ord främst snabbmatsrestaurangerna att tacka för dryckeshållarna i våra bilar.

Snabbmaten kan i värsta fall leda till diabetes…

Att äta snabbmat kan resultera i höga nivåer av insulin, som har kopplats samman med den stigande förekomsten av typ 2-diabetes. I själva verket diagnostiseras mer än 600 000 nya fall av diabetes varje år – bara i USA.

Och glöm inte en extra pommes till din flickvän…

Kombinationen av pommes frites och hamburgare är en parallell till ”kött och potatis”-mentaliteten, som har varit kärnan i västerländsk mat sedan 1700-talet.

Snabbmatsskandalen i Indien…

När det år 1990 avslöjades att McDonald’s hade använt sig av nötköttalg för att smaksätta sina pommes frites stormade de hinduiska vegetariska kunderna i Mumbai (tidigare Bombay), Indien, en McDonald’s-restaurang och smorde kogödsel på en staty av Ronald McDonald. Ilska kan komma i olika former.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win