1
1 poäng

Du har säkerligen vid något tillfälle varit utomlands och fått frågan var du är från. När du svarar ”Sverige” får du säkert som svar: ”Ah! Ikea!”. Det måhända vara lite tröttsamt, men å andra sidan så är ju Ikea en av Sveriges absolut största stoltheter, som grundades av Ingvar Kamprad år 1943. Under de dryga 70 år som Ikea har existerat har företaget lyckats med bedriften att expandera verksamheten till länder över hela världen. Trots att möbeljätten är en av Sveriges största stoltheter, är det fortfarande många som än idag inte vet vad just ”Ikea” betyder. Kort och gott står de två första bokstäverna i namnet för ”Ingvar Kamprad”, ”E” står för ”Elmtaryd” (gården han växte upp på) och ”A” står för ”Agunnaryd” (hans hemby). Med detta sagt kanske du redan känner dig som ett proffs om företaget, men här är tio fakta som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Världens mest populära bokhylla…

Ungefär var tionde sekund säljs en Billy-bokhylla i något varuhus någonstans i världen, som utan tvekan är är Ikeas i särklass populäraste produkt.

Drygt 1% av världens kommersiella trävirke går till företaget…

Det är ingen nyhet att Ikea är stort världen över, men visste du att det är så stort att nästan 1% av hela världens kommersiella trävirke går åt till just Ikea-produkter!

Strax under miljarden…

690 000 000 kunder besökte Ikea under år 2012. Du var med största sannolikhet en av alla som räknades!

Ofantligt stort…

Med över 12 800 000 sålda sängar i Storbritannien sedan 1987 har cirka var femte barn sedan dess också blivit till på en Ikea-säng! Utöver detta kommer cirka var tionde möbel i Storbritannien från svenskgrundade Ikea.

Går emot prishöjnings-strömmen…

Tack vare bra försäljning har företaget i snitt sänkt sina priser med 2-3% årligen. Det vill säga att de går emot strömmen när det kommer till prishöjningar som följer löneutvecklingen hos arbetstagare.

Så många jobbar på företaget…

Världen över har Ikea över 220 000 anställda. Det är dock viktigt att notera att antalet anställda kan ändras över tiden beroende på företagets utveckling och förändringar i arbetskraften.

Därför har deras produkter namn istället för serienummer…

Du har säkerligen lagt märke till att samtliga av Ikeas produkter har namn istället för serienummer (ja, ett serienummer finns förvisso också). Anledningen är att Ikeas grundare, Ingvar Kamprad (på bilden nedanför), har dyslexi.

Revolutionerande reklamkampanj…

Det svenskgrundade företaget var först i världen med att skylta med ett homosexuellt par i en av sina annonser.

Nej, bibeln är inte störst…

År 2012 trycktes cirka 212 000 000 Ikeakataloger upp. Det vill säga mer än dubbelt så många kataloger än biblar som trycktes, som ”bara” hamnade på cirka 100 000 000 exemplar!

Och alltid får man några över…

Det finns ingen exakt statistik, men man räknar på att Ikeas samtliga produkter använder sig av totalt 800 – 1 000 olika skruvar och pluggar.

Därför finns det restauranger i varuhusen…

Sedan 1960 har det ätits mer än 11,6 miljarder köttbullar i dess restauranger. Anledningen till att det finns restauranger i varuhuset beror på att Ingvar Kamprad under 1960-talet upptäckte att för många kunder lämnade varuhuset utan att köpa något – just på grund av att de var hungriga.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win