2
2 poäng

I världen av underkläder står behån som en ikon av både funktion och mode. Från dess historiska evolution till dagens mångfald erbjuder behån en fascinerande resa genom tid och trender. Det är inte bara ett plagg; det är en konstform, en symbol för kvinnlig styrka och självuttryck. Utforska med oss hur denna enkla men kraftfulla innovation har format inte bara modevärlden utan även kvinnors självbild och bekvämlighet – för här är tio fakta som du antagligen inte kände till om just behån sedan tidigare!

Så många behåar äger en kvinna i genomsnitt…

Enligt en brittisk studie äger en kvinna i genomsnitt nio behås. Detta gäller dock i Storbritannien, och någon liknande studie har aldrig utförts i Sverige – men vi gissar på att det är något liknande, eftersom våra länder är ganska lika.

De har störst byst i Europa…

Kanske lite oväntat, men enligt studier är det de brittiska damerna som har de största kuporna i Europa.

En riktig miljardindustri…

Förra året (2015) spenderades cirka 16 miljarder dollar på behå-inköp över hela världen.

Ständigt under utveckling…

En kvinna byter behå-storlek i snitt sex gånger under sin livstid. Kvinnors kroppar genomgår naturliga förändringar under livet, som till exempel under puberteten, graviditet och åldrande. Dessa förändringar kan påverka bröststorleken och därmed kräva en anpassning av behåstorleken. Att byta behåstorlek flera gånger under livet är vanligt och kan vara relaterat till olika livsskeden och händelser. Dock är det viktigt att notera att detta är ett genomsnitt och att individuella erfarenheter varierar.

Antagligen flest killar som deltar…

Behån fick sitt namn från franskans ”brassière”, vilket översätts till ”överkroppshållare.” Termen myntades på tidigt 1900-tal och har sedan dess blivit en central del av damunderkläder, kombinerande stil och stöd.

Push-up-BH:n firar snart 100 år…

Den första push-up-behån introducerades redan under 1940-talet. Frederick Mellinger, grundare av Frederick’s of Hollywood, skapade denna innovativa design för att ge extra lyft och framhäva bysten. Den revolutionerade underklädesindustrin genom att erbjuda kvinnor en ny och mer framträdande siluett. Push-up-behån blev snabbt populär och har sedan dess varit en omtyckt stil inom damunderkläder.

En behå för 15 miljoner dollar…

Världens dyraste behå genom tiderna kommer från underklädesmärket Victoria’s Secret. Behån är värd över 15 000 000 dollar och är prydd med diamanter. Om du kanske kollar på den årliga Victoria’s Secret-föreställningen visar de alltid upp behån på catwalken i slutet. En bild på BH:n finner du nedanför.

Koppstorlekar kom först på 1920-talet…

Det var inte förrän på 1920-talet som en man och hans hustru började förändra sättet som behås faktiskt var och började ge dem koppstorlekar. Innan dess fanns det i princip bara en standardstorlek, annars fick du specialbeställa.

Behå-revolutionen i USA vi alla minns…

År 1968 var ett turbulent år för behån i framförallt USA! Upprörda kvinnor beslöt att de inte gillar behås eftersom de var ”instrument för kvinnlig tortyr” och hotade att bränna dem! Olyckligtvis nog för kvinnorna (och männen) tillät inte polisen att de skulle brännas, och kvinnorna fick nöja sig med att istället kasta dem i soptunnorna.

Ett museum fullt av olika behås…

En rolig och lite udda fakta är att det finns ett museum dedikerat till behån i Hollywood, Florida, USA. Museet heter ”The Bra Museum” och grundades av Elaine Fields och Elaine Farley. Det är fyllt med en imponerande samling av olika behåar, inklusive historiska och unika designer. Så om du befinner dig i Florida får du inte missa detta lite udda museum!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win