2
2 poäng

En kanin är inte bara något kopiöst söt, mjuk och len. De är också fascinerande och kan bli väldresserade husdjur. Du har med största sannolikhet någon gång i livet klappat dessa storörade skönheter, antingen hos någon kompis, granne eller möjligtvis djurpark. Eller så kanske du har en själv? Här är i alla fall tio fakta om just kaniner som du kanske bör känna till!

Världens största kanin – stor som en hund…

Världens största kanin, Darius, vägde 22,6 kg och var hela 129,5 cm lång! Även om det kan vara svårt att tro så bor kaninen än idag med sin ägare, Annette, i London. Kaninen Darius är även försäkrad för 1,6 miljoner dollar och har en egen livvakt. Men vem vill ärligt talat bråka med en kanin på 22,6 kg? Det har även rapporterats att kaninen tror den är en hund, men vad man väljer att tro där är upp till var och en.

Kan skutta jättehögt…

Kaniner är som vi alla vet snabba av naturen, men visste du att de kan komma upp i hastigheter mellan 50-60 km/h? Inte nog med detta, de kan även hoppa så högt som en meter upp i luften.

Kan likväl leva inomhus…

Med rätt träning kan en kanin lära sig att leva inomhus utan några som helst problem. De flesta uppfödare rekommenderar dock ett uteliv för de små liven.

Levde långt in i tonåren…

Den kanin som rapporterats att ha levt längst blev hela 16 år gammal! Detta kan man jämföra med en medelålder på annars 5-8 år..

Hjärtat kan slå i upp till 325 slag per minut…

Du kanske har märkt av att kaniner ofta darrar? Att de lätt blir stressade är ingen nyhet, och deras hjärtslag kan vara allt från 130 i minuten till hela 325 slag per minut.

Deras tänder slutar aldrig att växa…

En kanin har 26 tänder, och tro det eller ej, men kaninens tänder slutar aldrig någonsin att växa! Eller ja, fram till de dör då, så klart.

Bör steriliseras för att undvika cancer…

Honkaniner löper hela 90% risk att få cancer i äggstockarna om de inte är steriliserade.

Kan sällan leva ute i det fria efter fångenskap…

Husdjur som släpps ut i det fria för att ägaren har tröttnat har länge varit ett problem. Men släpp aldrig lös en kanin ut i det fria om den är uppvuxen i fångenskap! De brukar nämligen i snitt bara klara att leva i 24 timmar i det fria.

Därför hör de så bra…

Kaniner kan rotera sina öron hela 270 grader. Det är alltså inte bara deras storlek på öronen som gör att de har en sån utmärkt hörsel!

Och ser minst lika bra…

Tack vare deras ögons placering kan de se i nästan 360 grader. Deras enda blinda punkt är ironiskt nog mitt framför nosen på dem.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win