2
2 poäng

I en värld präglad av snabba förändringar och ökad stress är ilska en kraftfull emotion som påverkar våra liv på många sätt. Från vardagliga situationer till globala händelser, spänner ilska över ett brett spektrum och spelar en betydande roll i vår mentala och emotionella hälsa. I denna artikel kan du läsa tio intressanta fakta och kuriosa som du kanske inte hade koll på tidigare när det kommer till just ilska!

Ilska behöver inte vara någon dålig känsla…

Just ilska i sig är ingen dålig egenskap. Män, kvinnor och barn upplever ilska annorlunda. Medan barnen oftast känner ilska ur frustration, exempelvis kan de kanske inte få vad de vill när de vill ha det, känner istället vuxna sig utom kontroll, vilket skapar vrede. Ilska i sig är inte en dålig eller ens en farlig sak, men det behöver alltid beaktas. Som med alla känslor, att förstå varför du upplever just denna känslan.

Uttryck din ilska när den kommer…

Precis som med de flesta andra känslor är likväl ilska en känsla med fysiologiska effekter. Enligt en artikel i Psychology Today är det alltid bäst för dig att uttrycka din känsla av frustration eller ilska när den kommer. Annars finns det risk för att du ”stänger inne” den, vilket istället resulterar i att den blir okontrollerbar och farlig för både dig själv och omgivningen.

Kan leda till nyskapande lösningar…

En fördel med just vrede är att det samtidigt skapar en motivation. Att först veta hur man bäst agerar är svårt, men med tiden kan känslan av ilska driva oss till att göra något nyskapande för att lösa ett problem.

Kan i värsta fall även leda till hjärtinfarkt…

Okontrollerad ilska och arga utbrott är sammankopplade till stroke och hjärtinfarkt, har studier visat. En artikel publicerad av CNN visar en länk mellan okontrollerade arga utbrott och ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Rökning, sömnsvårigheter, dåliga matvanor och brist på motion kan förvärra effekterna av vrede. Så upp med hakan och leta figurer i Pokémon Go istället!

Bullermiljöer en stor trigger…

När vår omgivning och miljö orsakar stress och frustration upplever vi ofta vrede, precis som vi upplever ilska mot människor som utsätter oss för stress och frustration. Med andra ord behöver det inte alltid vara en annan individ som är avtryckaren till ditt raseriutbrott, utan kan likaväl vara ett dött ting, såsom en maskin eller en bräda som ligger i vägen. Bland annat är bullermiljöer (till exempel industrilokaler) en stor bov i dramat som gärna triggar igång människans vrede.

Avkoppling efter jobb/skola har visat sig effektivt…

Om du har svårigheter för att kontrollera din ilska är det ett varmt tips att planera för en avkoppling, en semester eller dylikt. För att kroppen ska komma ifrån ett dåligt mönster av frustration hjälper det att ha roliga saker att se fram emot. Likaväl är det ett gott tips att planera lite lugn och ro när du kommer hem från arbetet eller skolan, så du har något att vara inställd på, har studier visat.

Kan sitta i länge…

Just ilskan kan sitta kvar länge efter att det hela egentligen är över. Du kan ha haft goda skäl till att känna dig arg, men de arga känslorna kan fortsätta och vara destruktiva snarare än till hjälp länge i ditt liv.

Därför är industrimaskiner sällan rödfärgade…

Även färger och nyanser kan trigga igång oss människor. Industrimaskiner rekommenderas aldrig att vara röda, till exempel. Detta för att den röda färgen och liknande nyanser har en tendens att få igång vår ilska lättare – speciellt om en maskin som ofta krånglar. Blå framhäver harmonisvart utstrålar respekt och så vidare.

Därför slutar många separationer med bråk…

Du har säkert märkt av att det där kärleksparet som var som perfekta för varandra, men på senare år mer eller mindre avskyr varandra efter ett uppbrott? Sannolikt beror det på den enkla teorin att hat och ilska är en lättare känsla för oss människor att hantera en sorg.

Ilska och perfektionism hör ofta ihop…

Studier har visat att perfektionister utstrålar mer ilska jämfört med en ”vanlig Svensson”.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win