När man är uppvuxen med två storasystrar och en mor som mer eller mindre jämt och ständigt hade PMS bör man vid detta laget vara en självutnämnd världsmästare inom ämnet ilskehantering. Och ja, mer eller mindre är man nog det, då uppenbarligen PMS och notorisk ilska verkar ligga nära till hands (hoppas inte mina systrar läser detta!). För att förenkla begreppet; vrede, ilska, raseri, ursinne eller indignation är en känsla som länkar till ens psykologiska tolkning av att ha blivit sårad, kränkt eller förnekad och en tendens att ödelägga det genom hämnd. Det låter logiskt, absolut. Vad som dock inte låter logiskt är att de tog ut sin ilska på mig, som bara var en skötsam och icke-retsam lillebror. 

Med detta sagt bjuder vi här på tio mindre välkända fakta som du bör känna till om just ilska!

Är ingen dålig känsla…

Just ilska i sig är ingen dålig egenskap. Män, kvinnor och barn upplever ilska annorlunda. Medan barnen oftast känner ilska ur frustration, exempelvis kan de kanske inte få vad de vill när de vill ha det, känner istället vuxna sig utom kontroll, vilket skapar vrede. Ilska i sig är inte en dålig eller ens en farlig sak, men det behöver alltid beaktas. Som med alla känslor, att förstå varför du upplever just denna känslan.

Uttryck din ilska när den kommer…

Precis som med de flesta andra känslor är likväl ilska en känsla med fysiologiska effekter. Enligt en artikel i ”Psychology Today” är det alltid bäst för dig att uttrycka din känsla av frustration eller ilska när den kommer. Annars finns det risk för att du ”stänger inne” den, vilket istället resulterar i att den blir okontrollerbar och farlig för både dig själv och omgivningen.

Kan leda till nyskapande lösningar…

En fördel med just ilska är att det samtidigt skapar en motivation. Att först veta hur man bäst agerar är svårt, men med tiden kan känslan av ilska driva oss till att göra något nyskapande för att lösa ett problem.

Kan leda till hjärtinfarkt…

Okontrollerad ilska och arga utbrott är sammankopplade till stroke och hjärtinfarkt, har studier visat. En artikel publicerad av CNN visar en länk mellan okontrollerade arga utbrott och ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Rökning, sömnsvårigheter, dåliga matvanor och brist på motion kan förvärra effekterna av vrede. Så upp med hakan och leta figurer i Pokémon Go istället!

Bullermiljöer en stor trigger…

När vår omgivning och miljö orsakar stress och frustration upplever vi ofta ilska, precis som vi upplever ilska mot människor som utsätter oss för stress och frustration. Med andra ord behöver det inte alltid vara en annan individ som är avtryckaren till ditt raseriutbrott, utan kan likaväl vara ett dött ting, såsom en maskin eller en bräda som ligger i vägen. Bland annat är bullermiljöer (till exempel industrilokaler) en stor bov i dramat som gärna triggar igång människans vrede.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

Blod är den vätska som cirkulerar i människors och andra djurs blodådror (blodkärl). Blodet pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det går från hjärtat till lungorna för syresättning, tillbaka till hjärtat och sedan ut till kroppens vävnad. Men det här hade du så klart...