Välj en sida

Stress har kommit att bli kallat ”den tysta döden”, och kan leda till hjärtinfarkter, högt blodtryck, bröstsmärtor, oregelbunden hjärtrytm, sömnsvårigheter och oerhört mycket mer. Stressrelaterade sjukdomar har tyvärr nästan fördubblats under det senaste decenniet. Många teorier talar för att det är samhällets fel, att allt nu för tiden går att göra så mycket snabbare än förr, och att det därför ställs för höga krav på människan. Sant eller inte, här är tio fakta som du bör känna till om stress.

Kan leda till håravfall…

Även om det är en myt att stress kan få hår att bli grått, kan stressen faktiskt orsaka håravfall. I själva verket kan telogen effluvium (håravfall) ta upp till tre månader innan påbörjan efter en stressande händelse.

Nu vet du vad du ska jobba med…

Under år 2009 listades de mest stressiga jobben globalt. Det kanske inte är alltför överraskande att kirurg, pilot, fotograf, kundansvarig inom reklambranschen och fastighetsmäklare låg högt på listan. De minst stressigaste jobben var aktuarie, dietist, astronom, systemanalytiker och mjukvaruingenjör.

Svårare att få barn under stress…

Stress förändrar också den neurokemiska sammansättningen av kroppen, vilket kan påverka mognaden och frigörandet av kvinnans ägg. Stress kan också påverka äggledarna och livmodern, som kan försämra implantation. Stress hos män kan påverka spermier och befruktningsmöjligheterna och kan orsaka erektil dysfunktion. I själva verket står stress för cirka 30% av alla fertilitetsproblem.

Kan leda till svåra akneproblem…

Har du mycket problem med akne? Då får du tagga ner! Att stressa har nämligen en tendens att försämra ett befintligt akneproblem.

Skratta är bästa medicinen…

Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Och ja, på ett sätt stämmer det. Skratt sänker nämligen stresshormoner (som kortisol och adrenalin) och stärker immunförsvaret genom att lösgöra hälsofrämjande hormoner.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...