1
1 point

Kinesiska muren är en serie militära försvarsmurar i norra Kina byggda i omgångar under flera olika dynastier från 300-talet f.Kr. fram till första delen av 1600-talet. De idag existerande delarna av muren har en total längd på ungefär 6 000 km som tillsammans med diken och naturliga barriärer skapar en 8 850 km lång försvarslinje. Totalt har Kina genom historien uppfört mer än 21 000 km försvarsmurar. Murarna, som löper i områden i anslutning till Kinas historiskt nordliga gräns, uppfördes huvudsakligen för att skydda Kina från nordliga nomadstammar. Här lyder tio fakta om murarna som till största del är byggda med packad jord, sten och tegel.

Uppdelad i flera murar…

Det finns en genomgripande missuppfattning att muren i Kina är en lång oavbruten struktur. I själva verket är kinesiska muren mer exakt uppbyggd i flera murar, som från början var över 21 000 kilometer lång. Nätverket av murarna spänner över den norra gränsen av gamla Kina och nutida Kina.

Den största myten kring muren…

Nej, man kan faktiskt inte se kinesiska muren från rymden – eller, från internationella rymdstationen, som ryktet alltid sagt. Däremot, något helt annat du kan se från ISS är Kinas föroreningar, som syns ganska tydligt (se själv på bilden nedan).

Den populäraste delen byggdes under 1500-talet…

Ofta tillskrivs Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som skapare av den kinesiska muren efter att han på 200-talet f.Kr. utökade och sammankopplade tidigare existerande murar till en lång försvarslinje. Den absolut största delen av kinesiska muren som finns kvar idag och som den dominerande delen alla turister besöker utanför Peking byggdes i slutet av 1500-talet under tiden för Mingdynastin.

Både världsarv och ett av de sju underverken…

Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk, världens största militära försvarsstruktur och en av världens mest besökta turistattraktioner. Sedan 1987 är kinesiska muren listad av Unesco som världsarv, och 2007 blev kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk.

Jord, tegel, sten och… ris…

Muren är till stor del skapad av byggmaterial som jord, tegel och sten. Men ett intressant ämne som det också finns gott om i murarna är oväntat nog klibbigt ris – tack vare sina kohesiva egenskaper. Studier har påvisat att riset bidrar till att stärka väggarna och ge det en bättre uthållighet.

Hundratusentals miste livet vid byggnationen…

Att få vara med och bygga muren var inte direkt något privilegium. Till största delen bestod all arbetskraft av dömda kriminella och krigsfångar. Arbetet var farligt och innebar en rad olika risker. Historiker uppskattar att cirka 400 000 arbetare fick sätta livet till under bygget – bara under tiden som Qin Dynasty var kejsare.

Förutspåddes 700 år innan påbörjan…

Poeter förutspådde bygget av den kinesiska muren redan 700 år innan bygget satte igång. Gruppen av kinesiska poeter, som gick under namnet ”Shijing”, skrev poesi som handlade om en gigantisk mur i Kina redan 1 000 år f.Kr. Poeterna förutspådde inte bara muren, utan också dess syfte; en militärisk mur som skulle skydda riket.

Var långt ifrån ogenomträngbar…

Trots att muren har kostat både tid, pengar, liv och material, var muren faktiskt inte alls så bra på att hålla fiender borta som man lätt kan tro. Muren sågs som Kinas största försvarslinje under flera århundraden, men det hände inte bara en gång att Kinas fiender tog sig igenom – och i flera fall kollapsade även stora delar av murverket.

Svämmar av turister…

Om man googlar fram bilder på kinesiska muren får man oftast upp harmoniska bilder, där det ser ut som att man kan besöka muren i fråga i lugn och ro och vandra hand i hand med sin partner. Riktigt så är inte fallet. Som tidigare nämnt är det en av världens största turistattraktioner, och dagligen ser det ut som på bilden nedanför. Inte riktigt som man hade föreställt sig, va?

Delar av muren blev till hem…

Under 1960- och 1970-talet blev stora delar av förfallna delar av muren återvunnet, och blev istället hem åt invånare i Kina. Detta var innan murens gigantiska popularitet, och dåvarande regering ansåg det bättre att ta tillvara på materialet och bygga hem, istället för att renovera upp deras idag största landmärke.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win