1
1 poäng

Att sitta inspärrad i ett främmande land som krigsfånge måste vara något av det värsta tänkbara. Idag sitter ett stort antal soldater, regeringskritiker och övriga människor inspärrade i diverse länder för krigsbrott – och värst var det under andra världskriget. Här bjuder 10fakta.se på tio fakta som kan vara intressant att veta när det kommer till krigsfångar.

Krigsfånge flydde över Atlanten för att deltaga i kriget…

Franz Von Werra var en nazistisk krigsfånge som blev förflyttad till Kanada från USA på grund av upprepande flyktförsök. Även i Kanada lyckades han att fly, men kanadensarna lyckades inte fånga in honom igen. Han reste genom USA, Mexiko, Brasilien och vidare till Spanien för att sedan ta sig till Italien och deltog åter igen i andra världskriget. Detta gjorde honom till den enda rymling som lyckades ta sig över Atlanten och greppa geväret för kriget igen.

Slug taktik av britterna…

Under andra världskriget tillfångatog Storbritannien ett par tyska officerare. Istället för att sätta dem i fängelse valde de att placera dem i en relativt lyxig och avslappnad miljö. Sedan avlyssnades officerarna av över 100 britter, och det gav resultat. Tyskarna avslöjade av misstag allt från tyska rikets stora hemligheter och Adolf Hitlers personlighet till var V2-missilerna fanns placerade.

Signalerade med morsekoder i TV…

År 1966 blev en amerikansk soldat tillfångatagen i Vietnam under det pågående Vietnamkriget. När landet i fråga skulle sända en TV-intervju i propagandasyfte med krigsfången, Jeremiah Denton, upptäckte amerikanarna att han blinkade väldigt annorlunda med ögonen. Det visade sig att han stavade ut ”torture” (tortyr) i morsekoder med hjälp av ögonen för att signalera sitt tillstånd.

Gömde radio i fängelse…

En radio tillhörande en brittisk krigsfånge var så bra gömd att när han besökte fängelset i Tyskland 62 år senare var den fortfarande kvar på sitt gömställe.

Släppte sig framför tavla på japanska kejsaren…

Krigsfångar i Japan under andra världskriget var tvungna att roa sig på något sätt. Därför gjorde de allt i sin makt för att inte släppa lös sina pruttar. När de sedan kom ut på rast och förhör gick de förbi en tavla av kejsaren Hirohito. Varje gång blev de tvingade till att buga inför tavlan, och när de var som längst ner i bugandet tog de i för kung och fosterland och släppte lös sina brakare.

Amerikanare sprängde landsmän i luften…

Minst 23 amerikanska krigsfångar fick sätta livet till när atombomben föll över japanska Hiroshima, eftersom de var placerade just i Hiroshima.

Krigsfångar översatte The Hobbit till hebreiska…

Mellan 1970 till 1973 satt fyra israeliska stridspiloter isolerade som krigsfångar i Egypten. För att få tiden att gå började de att översätta boken The Hobbit från engelska till hebreiska. 1977 släpptes boken officiellt och fick dessutom pris år 2012 som bästa hebreiska versionen.

Största rymningsförsöket någonsin…

Den 5 augusti 1944 skedde det största rymningsförsöket någonsin för krigsfångar, som inkluderade hundratals japaner som försökte fly från ett fängelse i Australien. Japanerna tyckte australiensarna var fega och veka eftersom de behandlade sina fångar så väl. Men ack så fel de hade. Rymningsförsöket resulterade i 234 ihjälskjutna och 108 skadade japaner.

Beundrade grekerna…

Adolf Hitler beundrade grekernas tillbakahållning när tyskarna attackerade Grekland så mycket att han gav order om att frikänna alla grekiska krigsfångar belägna i Tyskland.

Ville inte lämna landet…

En grupp tyska krigsfångar i Kanada under andra världskriget blev så väl behandlade att de inte ville lämna landet när de blev frisläppta efter kriget.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win