Att sitta inspärrad i ett främmande land som krigsfånge måste vara något av det värsta tänkbara. Idag sitter ett stort antal soldater, regeringskritiker och övriga människor inspärrade i diverse länder för krigsbrott och värst var det under andra världskriget. Här bjuder 10fakta.se på tio fakta som kan vara intressant att veta när det kommer till krigsfångar.

Flydde över Atlanten för att deltaga i kriget…

Franz Von Werra, en nazistisk krigsfånge som blev förflyttad till Kanada från USA på grund av upprepande flyktförsök. Även i Kanada lyckades han att fly, men kanadensarna lyckades inte fånga in honom igen. Han reste genom USA, Mexiko, Brasilien och vidare till Spanien för att sedan ta sig till Italien och deltog åter igen i andra världskriget. Detta gjorde honom till den enda rymling som lyckades ta sig över Atlanten och greppa geväret för kriget igen.

Slug taktik av britterna…

Under andra världskriget tillfångatog Storbritannien ett par tyska officerare. Istället för att sätta dem i fängelse valde de att placera dem i en relativt lyxig och avslappnad miljö. Sedan avlyssnades officerarna av över 100 britter, och det gav resultat. Tyskarna avslöjade av misstag allt från tyska rikets stora hemligheter och Adolf Hitlers personlighet till var V2-missilerna fanns placerade.

Signalerade med morsekoder i TV…

År 1966 blev en amerikansk soldat tillfångatagen av Vietnam under det pågående Vietnamkriget. När landet i fråga skulle sända en TV-intervju i propagandasyfte med krigsfången, Jeremiah Denton, upptäckte amerikanarna att han blinkade väldigt annorlunda med ögonen. Det visade sig att han stavade ut ”torture” (tortyr) i morsekoder med hjälp av ögonen för att signalera sitt tillstånd.

Gömde radio i fängelse…

En radio tillhörande en brittisk krigsfånge var så bra gömd att när han besökte fängelset i Tyskland 62 år senare var den fortfarande kvar på sitt gömställe.

Släppte sig framför tavla på japanska kejsaren…

Krigsfångar i Japan under andra världskriget var tvungna att roa sig på något sätt. Därför gjorde de allt i sin makt för att inte släppa lös sina pruttar. När de sedan kom ut på rast och förhör gick de förbi en tavla av kejsaren Hirohito. Varje gång blev de tvingade till att buga inför tavlan, och när de var som längst ner i bugandet tog de i för kung och fosterland och släppte lös sina brakare.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

Hemlöshet är en situation som uppstår när en person saknar fast bostad i en kultur där rådande norm är att man har sådan (till skillnad från nomadiska kulturer). Definitionen av hemlöshet varierar från land till land. I Sverige har vi - tack och lov - en väldigt låg...