1
1 poäng

Ris är frön till de enhjärtbladiga växterna Oryza sativa (asiatiskt ris) och Oryza glaberrima (afrikanskt ris). Riskornen är stapelföda för drygt hälften av jordens befolkning. Risplantan är en ettårig, en meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget här i världen. Men trots risets utbreddhet och hur mycket vi än äter av det, vet vi kanske inte så mycket om fröna. Därför kommer här tio fakta om just ris som du bör känna till!

90% av allt ris produceras i Asien…

Asien producerar och konsumerar på egen hand cirka 90% av all världens ris. Inte undra på att asiaterna är kända för sitt ris!

Basmatiris har odlats i över 8 000 år…

Basmatiris betyder på hindi ”väldoftande”, på arabiska betyder det ”mitt leende”, och har odlats traditionellt i Indien och Pakistan i över 8 000 år. Det kan bara skördas en gång om året och lagras sedan för att få rätt smak. Basmatiris odlas nu också i sydvästra USA, med namn som texmati och kasmati, men deras kvalitet når inte riktigt upp till originalet. Basmati finns i en brun och en vit variant, där den bruna är mer näringsrik.

Perfekt om du vill tappa ett par kilo…

Om du vill gå ner i vikt är ris ett utmärkt sätt! Det finns nämligen ingen rätt som har använts så mycket som just ris när du vill tappa ett par kilo. Du kan äta ris till både lunch och middag, utan något annat vid sidan av på tallriken, då det innehåller så mycket vitaminer, eller möjligtvis smaksätta med lite sojasås. Både i Asien och västvärlden används riset ofta för de som vill hålla en jämn vikt eller komma i form!

Rikt på protein…

Ris är också en utmärkt energikälla, då det är rikt på kolhydrater, som behövs för att vår hjärna ska fungera korrekt. Det är också ett utmärkt val för dig som håller på med alla möjliga typer av fysiska aktiviteter. Av alla spannmål innehåller just riset flest proteiner, väldigt lite fett och inget kolesterol.

En av världens äldsta rätt…

Ris är den äldsta kända formen av mat som fortfarande allmänt konsumeras än idag. Arkeologer har daterat konsumtionen tillbaka till hela 5 000 f.Kr., som är den tidpunkt då de första spåren av odlingar i KinaIndien och Thailand har visats. Från Indien kom det till väst tack vare köpmän, men dess odlingar har alltid varit mest utbredd i Asien.

En femtedel av landets arbetskraft jobbar inom risindustrin…

Drygt en femtedel av hela Thailands arbetskraft jobbar inom risproduktionen. Antingen på fälten eller på förpackningsindustrier som distribuerar ris till alla världens olika länder.

Skickliga odlare och konstnärer…

Varje år firar lokala bönder skörden i Yonezawa, som ligger i norra Japan, genom att plantera ris och andra grönsaker i syfte att skapa en gigantisk och ovanlig bild. Senast designade de fram en bild av Kanetsugu, en samuraikrigare från 1600-talet (se bild nedanför). De är onekligen skickliga!

Här äter man mest ris i världen…

Burma äts det som allra mest ris per person. I snitt konsumerar en burmes cirka 230 kg med ris – per år.

Därför kastar man riskorn över nygifta…

Ris har blivit en symbol för liv och fertilitet, vilket också förklarar varför man i de flesta kulturer gärna kastar riskorn på det nygifta brudparet efter vigseln. Med andra ord ska detta föra tur och ge lycka för ett gott och välmående liv tillsammans.

Odlas i världens alla hörn – nästan…

Du kanske inte tänker på det när du går till affären och ska välja ditt ris – men välj med omsorg! Det finns nämligen cirka 40 000 olika former av ris som odlas i världens alla hörn – förutom på Antarktis!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win