Ris är frön till de enhjärtbladiga växterna Oryza sativa (asiatiskt ris) och Oryza glaberrima (afrikanskt ris). Riskornen är stapelföda för hälften av jordens befolkning. Risplantan är en ettårig, en meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen. Men trots risets utbreddhet och hur mycket vi än äter det vet vi kanske inte så mycket om fröna. Därför kommer här tio fakta om just ris som du bör känna till!

90% produceras i Asien…

Asien producerar och konsumerar på egen hand cirka 90% av all världens ris. Inte undra på att asiaterna är kända för sitt ris!

Basmatiris har odlats i 8 000 år…

Basmatiris betyder på hindi ”väldoftande”, på arabiska betyder det ”mitt leende”, och har odlats traditionellt i Indien och Pakistan i över 8 000 år. Det kan bara skördas en gång om året och lagras sedan för att få rätt smak. Basmatiris odlas nu också i sydvästra USA, med namn som texmati och kasmati, men deras kvalitet når inte riktigt upp till originalet. Basmati finns i en brun och en vit variant, där den bruna är mer näringsrik.

Perfekt om du vill tappa ett par kilo…

Om du vill gå ner i vikt är ris ett utmärkt sätt! Det finns nämligen ingen rätt som har använts så mycket som just ris när du vill tappa ett par kilo. Du kan äta ris till både lunch och middag, utan något annat vid sidan av på tallriken, då det innehåller så mycket vitaminer, eller möjligtvis smaksätta med sojasås. Både i Asien och västvärlden används riset ofta för de som vill hålla en jämn vikt eller komma i form!

Rikt på protein…

Ris är också en utmärkt energikälla, då det är rikt på kolhydrater, som behövs för att vår hjärna ska fungera korrekt. Det är också ett utmärkt val för dig som håller på med alla möjliga typer av fysiska aktiviteter. Av alla spannmål innehåller just riset flest proteiner, väldigt lite fett och inget kolesterol.

En av världens äldsta rätt…

Ris är den äldsta kända formen av mat som fortfarande allmänt konsumeras än idag. Arkeologer har daterat konsumtionen tillbaka till hela 5 000 f.Kr., som är den tidpunkt då de första spåren av odlingar i Kina, Indien och Thailand har visats. Från Indien kom det till väst tack vare köpmän, men dess odlingar har alltid varit mest utbredd i Asien.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...