Den romerske filosofen Plautus sade en gång att ”En kvinna utan färg är som mat utan salt”, men smaken är lite som baken, och alla är vi olika när det kommer till utsmyckning av ansiktet. Ordet ”kosmetika” är från det grekiska ordet kosmos (i samband med just kosmos), vilket innebär en rak översättning av ”ordna”, ”ordning” eller ”pryda”, vilket förklarar ganska bra vad man gör under en sminkning. 

I alla tider har människor målat sig på olika sätt, dock i olika syften. I urfolksstammar målade sig män och traditionellt hela kroppen med ockra, medan i den nutida västvärlden används färger sparsamt, mest i syftet att försköna befintliga ansiktsdrag på ett naturligt sätt. Dagens sminkprodukter är betydligt mer förfinade, finns i fler beredningsformer och allt eftersom modet har ändrat sig behöver man idag mycket god precision om man ska följa den nutida traditionella sminkningstekniken. Med denna korta bakgrundshistorien kring kosmetika kommer här tio fakta som du antagligen inte redan kände till!

Kosmetika är något av det som ökar mest i världen…

Även om många motståndare har ställt sig i ledet för att vägra smink eller andra skönhetsprodukter av olika anledningar, så går det ändå globalt sett framåt för kosmetikaföretagen. I snitt har de gemensamt en tillökning på cirka 7% årligen. Mycket tack vare att många utvecklingsländer går bättre ekonomiskt idag, vilket har resulterat i en ny form av medelklass som använder sig utav produkterna.

Från början var smink bara för män…

Bruket av smink har växlat inte bara mellan könen utan också mellan klasser, länder, sminksorter och färger. De första som bemålade sig var antagligen män, i den mån det var män som jagade och bekrigade främmande grupper. I det sumeriska riket (cirka 5 000 f.Kr.) och de följande babyloniska och assyriska (cirka 600 f.Kr.) sminkade sig både män och kvinnor kraftigt.

Främst tre personer lade grunden för kosmetikans nuvarande reklambransch…

I början på 1900-talet, byggde Elizabeth Arden och Helen Rubinstein tillsammans med Max Factor (som producerade smink endast för skådespelerskor) grunden för den moderna kosmetikans reklambransch. De använde väldigt aggressiv reklamtaktik, såsom kändisar för att vara ansiktet utåt för deras produkter och diverse tidningsreklam.

Forskning inte lika viktigt som försäljning för kosmetikaföretagen…

Skönhetsföretagen tillbringar bara i snitt 2% – 3% av sin försäljning på forskning och utveckling, jämfört med de cirka 15% som läkemedelsföretagen lägger. Skönhetsföretag spenderar istället mellan 20% till 25% på reklam och marknadsföring, vilket motsvarar det femdubbla gentemot vad ett läkemedelsföretag i snitt lägger på samma område för en produkt.

En av världens mest lönsammaste branscher…

Totalt omsätter skönhetsprodukter världen över cirka 160 000 000 000 amerikanska dollar – årligen. Fördelat inom de största försäljningsområden när det kommer till skönhetsprodukter går cirka 24 000 000 dollar till hudvårdsprodukter18 000 000 dollar till smink38 000 000 dollar lägger vi på hårvårdsprodukter och runt 15 000 000 av samma valuta hamnar på parfymer.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...