1
1 poäng

Den romerske filosofen Plautus sade en gång att ”En kvinna utan färg är som mat utan salt”, men smaken är lite som baken, och alla är vi olika när det kommer till utsmyckning av ansiktet. Ordet ”kosmetika” är från det grekiska ordet kosmos (i samband med just kosmos), vilket innebär en rak översättning av ”ordna”, ”ordning” eller ”pryda”, vilket förklarar ganska bra vad man gör under en sminkning.

I alla tider har människor målat sig på olika sätt, dock i olika syften. I urfolksstammar målade sig män och traditionellt hela kroppen med ockra, medan i den nutida västvärlden används färger sparsamt, mest i syftet att försköna befintliga ansiktsdrag på ett naturligt sätt. Dagens kosmetika är betydligt mer förfinad, finns i fler beredningsformer och allt eftersom modet har ändrat sig behöver man idag mycket god precision om man ska följa den nutida traditionella sminkningstekniken. Med denna korta bakgrundshistorien kring kosmetika kommer här tio fakta som du antagligen inte redan kände till!

Kosmetika är något av det som ökar mest i världen…

Även om många motståndare har ställt sig i ledet för att vägra smink eller andra skönhetsprodukter av olika anledningar, så går det ändå globalt sett framåt för kosmetikaföretagen. I snitt har de gemensamt en tillökning på cirka 7% årligen. Mycket tack vare att många utvecklingsländer går bättre ekonomiskt idag, vilket har resulterat i en ny form av medelklass som använder sig utav produkterna.

Från början var smink bara för män…

Bruket av smink har växlat inte bara mellan könen utan också mellan klasser, länder, sminksorter och färger. De första som bemålade sig var antagligen män, i den mån det var män som jagade och bekrigade främmande grupper. I det sumeriska riket (cirka 5 000 f.Kr.) och de följande babyloniska och assyriska (cirka 600 f.Kr.) sminkade sig både män och kvinnor kraftigt.

Främst tre personer lade grunden för kosmetikans nuvarande reklambransch…

I början på 1900-talet, byggde Elizabeth Arden och Helen Rubinstein tillsammans med Max Factor (som producerade smink endast för skådespelerskor till en början) grunden för den moderna kosmetikans reklambransch. De använde väldigt aggressiv reklamtaktik, såsom kändisar för att vara ansiktet utåt för deras produkter och diverse tidningsreklam.

Forskning inte lika viktigt som försäljning för kosmetikaföretagen…

Skönhetsföretagen tillbringar bara i snitt 2-3% av sin försäljning på forskning och utveckling, jämfört med de cirka 15% som läkemedelsföretagen lägger. Skönhetsföretag spenderar istället mellan 20% till 25% på reklam och marknadsföring, vilket motsvarar det femdubbla gentemot vad ett läkemedelsföretag i snitt lägger på samma område för en produkt.

En av världens mest lönsammaste branscher…

Totalt omsätter skönhetsprodukter världen över cirka 160 000 000 000 amerikanska dollar – årligen. Fördelat inom de största försäljningsområden när det kommer till skönhetsprodukter går cirka 24 000 000 dollar till hudvårdsprodukter18 000 000 dollar till smink38 000 000 dollar lägger vi på hårvårdsprodukter och runt 15 000 000 av samma valuta hamnar på parfymer.

Kosmetika viktigare än skolan i USA…

Skolundervisningen i USA har länge varit ett problem; inte bara för att det kan vara avsevärt dyrt med en skolgång, utan också för ungdomarnas låga skolintresse. Nyligen – för första gången någonsin – gick skönhetsbranschen om den amerikanska skolan, vilket betyder att i snitt lägger en person mer pengar på smink och annan kosmetika än på sina barns skolundervisningar.

Enligt studier gillar män vackra kvinnor…

Det kanske inte är så konstigt varför kosmetika är så viktigt för människan. En studie gjord på 10 000 män från 37 olika kulturer, visade det sig att kvinnans attraktivitet var det viktigaste – eller i vissa fall närheten av första plats – när det kommer till en mans lista på vad som attraherar dem mest.

Mängder av kosmetika från förr har varit livsfarlig…

Lash Lure, ett mascara-märke från 1930-taletdödade smärtsamt en kvinna och förblindade permanent flera andra. Mascaran gjordes från ett mycket giftigt ämne som kallas parafenylendiamin, en kemikalie som i regel bland annat används för färgning till läder och kläder. Kemikalien var länge förbjuden i Sverige, men i samband med att vi gick med i EU är den numer laglig igen (dock inte i skönhetsprodukter).

Försökte avlägsna fräknar med hjälp av urin…

Under medeltiden lärde den katolska kyrkan ut att smink var syndigt, ungefär 1 000 år e.Kr. Smink och kroppsmålning föll i onåd i kristna länder och förbjöds därmed. Men detta är inte allt konstigt som skett när det kommer till skönhet. Under 1700-talet hällde amerikanska kvinnor urin från unga pojkar på sin hy, i hopp om att bli av med sina fräknar (nej, det fungerade inte).

Kansas i USA tog det hela ännu längre…

Kosmetikans historia har varit både sorglig, rolig och inte minst intressant. I Kansas, USA, introducerades ett lagförslag år 1915 att man skulle få bötfälla kvinnor under 44 års ålder ifall de bar läppstift, eftersom det skulle skapa ett ”falskt intryck”.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win