1
2 delningar, 1 point

Labrador retriever är en hundras från Storbritannien. Den är uppkallad efter Labradorhalvön i Québec och Newfoundland och Labrador i Kanada. Liksom de övriga fem retrievrarna är den en apporterande fågelhund, vars traditionella användningsområde är att apportera skjutet vilt, främst vid jakt på sträckande änder och vid klappjakter på fälthöns och annat småvilt. Du kanske äger en av världens mest populära hundraser? Här är i så fall tio fakta som du bör känna till!

Världens populäraste ras…

Man kan lätt tro att Golden Retrievers ska vara den mest populära rasen, men å andra sidan är de ganska lika labradorer också. I hela 24 år på rad har labradorer varit den mest populära rasen världen över.

Skulle användas för fiske…

Till en början var rasen framavlad för att fiska – just precis, fiska. Tack vare deras tjocka päls är de mer eller mindre isolerade för kylan i vattnet, även vintertid, och utöver detta är de helt utmärkta simmare i vattnet. Men just fiskandet i sig var de kanske inte bäst i förr i tiden, utan fiskare använde mest rasen till att dra nät kors och tvärs över bäckar.

Skottland räddade rasen i Storbritannien…

Tack vare en kombination av nya skatter på hundar och karantänsregler på engelskimporterade hundar gjorde att intresse på just labradorer sjönk drastiskt. Men tack vare kennlar i främst Skottland kunde hundrasen leva vidare.

Kända för sitt rykte som väldigt matglada hundar…

Labbar är kända för sin aptit och benägenhet att äta nästan vad som helst. Detta gör dem ibland till lite klåfingriga följeslagare när det gäller mat. Labradors passion för mat har lett till skämt och anekdoter bland hundägare, och det är inte ovanligt att höra historier om labradorer som ”hjälper sig själva” med mat om de får chansen!

En intelligent hundras som trivs med att arbeta…

Labrador retrievers är också kända för sin intelligens och arbetsvillighet, vilket har gjort dem till en populär ras för olika arbetsuppgifter. De används ofta som ledarhundar för synskadade, räddningshundar, terapihundar och inom polis- och militärt arbete. Deras vänliga natur och förmåga att snabbt lära sig nya uppgifter gör dem till en mångsidig och pålitlig ras. Dessutom är de kända för sin förmåga att bära saker i munnen på ett försiktigt sätt, vilket har gett upphov till skämtsamma beskrivningar som ”mumla” när de bär föremål utan att skada dem.

Labradoren som dömdes till livstids fängelse…

En labrador har faktiskt dömts till fängelsestraff USA. En labrador som dödade en katt, tillhörande Pennsylvanias guvernör Gifford Pinchots fru, dömdes till fängelsestraff utan benådning. 1924 godtogs domen och hunden levde i cirka 10 år i fängelse innan han gick bort. Ägaren hävdade dock att hunden blev skickad till fängelset för att vara maskot, vilket fängelset i sig blånekade till.

Och labradoren som var borgmästare…

Från fängelsestraff till borgmästare – en labrador har även varit borgmästare för en stad. År 1981 blev labradoren Bosco vald till borgmästare i staden SunolUSA (japp, bara i USA). Det kan ha setts som ett skämt för många, men hunden i fråga var borgmästare till sin död1994. Det finns även en staty uppförd av honom i staden (som du finner på bilden nedanför).

Överlägsna ledarhundar…

Man kan tro att Golden Retrievers är den mest använda hundrasen när det kommer till ledarhundar, men icke – det är faktiskt labradorer som toppar listar. Hela 70% av rasen står för ledarhund-görat, medan bara 15% består av Golden Retrievers.

Kan upptäcka cancer…

De är inte bara bra på att dra fisknät – de kan också tala om ifall du har cancer. Tack vare deras fantastiska nos har många av dem också tränats fram till att nosa fram till att du lider av ett tidigt stadie av cancer eller inte. Hundarna kommer att lukta på både din andedräkt och ditt blod, och än idag finns det ingen teknik som kan mäta sig med labradorernas nosar.

Vantrivs i ensamhet…

Hundrasen i fråga är oerhört social, men vad du kanske inte visste är att den totalt vantrivs av att vara själv. Lämna inte din labrador själv under långa perioder!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
2 delningar, 1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
7
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
5
win