Välj en sida

Carlsberg grundades 1847 av den då 24-årige Jakob Christian Jacobsen. Idag finns det cirka 100 bryggerier fördelat i de cirka 150 länder där ölen går att inhandla. Jacobsens bryggeriintresse uppstod då hans far tidigare hade arbetat inom samma område. När fadern dog 1835 tog han över bryggeriverksamheten och när modern avled ärvde han bryggeriet och en stor summa pengar som kom att investeras i grundandet av Carlsberg. Att avnjuta en Carlsberg tillsammans med gott sällskap eller god mat är jag nog inte ensam om, så därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om den danska öljätten!

Grundades före Heineken…

Carlsberg grundades hela 17 år före den populära ölen Heineken. In your face, nederländare!

Har hjälpt hela ölindustrin med sin forskning…

Trots att grundaren inte hade några som helst erfarenheter inom forskning ansåg Jacobsen att industrialiseringen av ölbryggarprocessen bör baseras på vetenskap och forskning. År 1875 lanserade han därför “Carlsberg Laboratory“, som på ett vetenskapligt vis skulle ta fram den absolut bästa bryggartekniken. Till råga på allt har faktiskt avdelningen tagit fram ett par banbrytande upptäckter, bland annat vad pH-värdet bör vara i öl för bästa resultat. Idag använder sig nästan alla världens bryggerier i världen av resultat baserade från “Carlsberg Laboratory”.

Pryddes av en svastika…

Före Adolf Hitler och övriga nazister tog över hakkorset och dess innebörd innehöll Carlsbergs logotyp just ett hakkors. Detta valde dock företaget att ta bort från logotypen i samband med att nazismen växte sig större.

Fick besök av drottning Elizabeth…

En hel drös välkända människor har besökt bryggeriet i Köpenhamn. Några av dessa är bland annat Drottning Elizabeth IIWinston Churchill och den ryska kosmonauten Yuri Gagarin, bara för att nämna några.

En av de absolut största…

Carlsberg är ett av världens fem största ölmärken, med hela 46 000 anställda världen över.

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

LSD, LSD-25 eller lysergsyradietylamid, är ett semisyntetiskt psykoaktivt, hallucinogent preparat. i Sverige är preparatet klassat som narkotika, precis som i majoriteten av länder världen över. Ett vanligt svenskt slanguttryck är "syra", från den amerikanska...

10 fakta du antagligen inte visste om Mshop

Sexleksaker, sexiga underkläder och allt som egentligen hör till inom sänghalmens fyra väggar blir allt mer och mer populärt. Idag är det en miljardindustri, framförallt i västvärlden. I många asiatiska länder är det än i dag förbjudet att sälja sexleksaker. Men vi...