Carlsberg grundades 1847 av den då 24-årige Jakob Christian Jacobsen. Idag finns det cirka 100 bryggerier fördelat i de cirka 150 länder där ölen går att inhandla. Jacobsens bryggeriintresse uppstod då hans far tidigare hade arbetat inom samma område. När fadern dog 1835 tog han över bryggeriverksamheten och när modern avled ärvde han bryggeriet och en stor summa pengar som kom att investeras i grundandet av Carlsberg. Att avnjuta en Carlsberg tillsammans med gott sällskap eller god mat är jag nog inte ensam om, så därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om den danska öljätten!

Grundades före Heineken…

Carlsberg grundades hela 17 år före den populära ölen Heineken. In your face, nederländare!

Har hjälpt hela ölindustrin med sin forskning…

Trots att grundaren inte hade några som helst erfarenheter inom forskning ansåg Jacobsen att industrialiseringen av ölbryggarprocessen bör baseras på vetenskap och forskning. År 1875 lanserade han därför ”Carlsberg Laboratory”, som på ett vetenskapligt vis skulle ta fram den absolut bästa bryggartekniken. Till råga på allt har faktiskt avdelningen tagit fram ett par banbrytande upptäckter, bland annat vad pH-värdet bör vara i öl för bästa resultat. Idag använder sig nästan alla världens bryggerier i världen av resultat baserade från ”Carlsberg Laboratory”.

Pryddes av en svastika…

Före Adolf Hitler och övriga nazister tog över hakkorset och dess innebörd innehöll Carlsbergs logotyp just ett hakkors. Detta valde dock företaget att ta bort från logotypen i samband med att nazismen växte sig större.

Fick besök av drottning Elizabeth…

En hel drös välkända människor har besökt bryggeriet i Köpenhamn. Några av dessa är bland annat Drottning Elizabeth IIWinston Churchill och den ryska kosmonauten Yuri Gagarin, bara för att nämna några.

En av de absolut största…

Carlsberg är ett av världens fem största ölmärken, med hela 46 000 anställda världen över.

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....