1
1 poäng

Carlsberg grundades 1847 av den då 24-årige Jakob Christian Jacobsen. Idag finns det cirka 100 bryggerier fördelat i de cirka 150 länder där ölen går att införskaffa. Jacobsens bryggeriintresse uppstod då hans far tidigare hade arbetat inom samma område. När fadern dog 1835 tog han över bryggeriverksamheten och när modern avled ärvde han bryggeriet och en stor summa pengar som kom att investeras i grundandet av Carlsberg. Att då och då avnjuta en Carlsberg tillsammans med gott sällskap eller god mat är jag nog inte ensam om, så därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om den danska öljätten!

Grundades före Heineken…

Carlsberg grundades hela 17 år före den populära ölen Heineken. In your face, nederländare!

Har hjälpt hela ölindustrin med sin forskning…

Trots att grundaren inte hade några som helst erfarenheter inom forskning ansåg Jacobsen att industrialiseringen av ölbryggarprocessen bör baseras på vetenskap och forskning. År 1875 lanserade han därför ”Carlsberg Laboratory”, som på ett vetenskapligt vis skulle ta fram den absolut bästa bryggartekniken. Till råga på allt har faktiskt avdelningen tagit fram ett par banbrytande upptäckter, bland annat vad pH-värdet bör vara i öl för bästa resultat. Idag använder sig nästan alla världens bryggerier i världen av resultat baserade från ”Carlsberg Laboratory”.

Pryddes tidigare av en svastika…

Före Adolf Hitler och övrig nazism tog över hakkorset och dess innebörd innehöll Carlsbergs logotyp just ett hakkors. Detta valde dock företaget att ta bort från logotypen i samband med att nazismen växte sig större.

Fick besök av drottning Elizabeth II…

En hel drös välkända människor har besökt bryggeriet i danska Köpenhamn. Några av dessa är bland annat Drottning Elizabeth IIWinston Churchill och den ryska kosmonauten Yuri Gagarin, bara för att nämna några.

En av de absolut största…

Carlsberg är ett av världens fem största ölmärken, med hela 46 000 anställda världen över. Dock ligger det nederländska ölbryggeriet Heineken på en andra plats.

Snacka om produktion…

År 2014 producerade öljätten hela 120 000 000 hektoliter öl. Det är en hel del, det.

Äger över 500 märken…

Carlsberg äger hela cirka 500 olika ölmärken världen över. Fyra av de 15 största ölen i Europa ägs av just de danskgrundade företaget.

Ölforskare som titel…

Cirka 100 anställda i företaget är bara fokuserade på forskning, jäsning, ingredienser och bryggtekniken.

3 kilometers utställning…

Den totala längden av hyllor i Carlsbergs arkiv uppgår till hela tre kilometer, där cirka 300 000 fotografier dokumenterar företagets historia.

Hade eget schampo…

Öl är bra för håret, just för att det innehåller så mycket B-vitaminer (ärligt talat, har du sett en alkoholist med dåligt hår någon gång?), men visste du att Carlsberg även har släppt ett eget schampo? Schampot går under namnet Carlsberg Beer Beauty och marknadsfördes initialt i Asien och var en del av Carlsbergs försök att diversifiera sina produkter.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win