6
6 poäng

Munnen är människans kanske viktigaste del av kroppen. Med munnen kan vi äta vår föda, kommunicera och känna smaker. Vissa djur använder dessutom munnen för att göra sig av med avfallsprodukter – tack gode gud att vi inte tillhör den typen av djur! Här är tio fakta som du bör känna till om just din mun, som du säkerligen inte hade en aning om sedan tidigare!

Den enda fristående muskeln…

Tungan i din mun är unik eftersom den inte är fäst vid något skelett i kroppen. Istället hänger den fritt och är flexibel, vilket möjliggör dess rörlighet och olika funktioner som tal, tuggning och sväljning. Tungans rörlighet och oberoende position från skelettet gör den till den enda muskeln av sitt slag i människokroppen.

Dålig oral hälsa kan leda till allvarliga sjukdomar…

Det finns vetenskapliga studier och forskning som tyder på samband mellan oral hälsa och vissa allmänna sjukdomar. Till exempel kan dålig oral hälsa vara en riskfaktor för vissa hjärtsjukdomar och diabetes. Det finns också indikationer på att tandlossning och inflammation i munnen kan påverka benhälsan. Dock är sambanden komplexa och påverkas av många faktorer.

Därför borde du dricka grönt te…

Grönt te innehåller antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att hålla ditt tandkött friskt. Grönt te innehåller även polyfenoler, särskilt katekiner, som har visat sig ha antimikrobiella egenskaper. Dessa egenskaper kan potentiellt bidra till att minska bakteriell tillväxt i munnen och därigenom stödja tandköttets hälsa.

Klorin skadligt för emaljen…

Se till att hålla stängd mun när du simmar! Klorinet i vattnet har en tendens att bryta ner emaljen på dina tänder vid långvarig exponering.

Tusentals smaklökar…

Det finns cirka 10 000 smaklökar i munnen. Majoriteten av dessa smaklökar finns faktiskt inte bara på tungan, som många tror, utan också på andra delar av munnens yta, inklusive gommen, svalget och matstrupen. Tungan har olika typer av smaklökar som uppfattar de grundläggande smakerna: söt, sur, salt, bitter och umami. Denna fördelning av smaklökar bidrar till vår förmåga att uppfatta en mångfald av smaker när vi äter och dricker.

Alla uppsättningar är unika…

Ingen människa har en likadan uppsättning tänder, vilket också innebär att vår uppsättning av tänder är precis lika unikt som våra fingeravtryck.

Så mycket saliv producerar du ungefär under din livstid…

Under hela vår livstid producerar vi i snitt 37 854 liter saliv, vilket är tillräckligt för att fylla en medelstora swimmingpool.

Ett leende får dig att leva längre…

Att le hjälper dig att leva längre. Varje gång du ler producerar kroppen större mängder av antikroppar, vilket ger dig en immunitetsboost.

Kroppens starkaste muskel…

En vanlig missuppfattning är att tungan är kroppens starkaste muskel, sett till sin storlek. Men riktigt så är det inte. Tungan är visserligen en mycket flexibel och rörlig muskel, men den är inte den starkaste. Den starkaste muskeln i människokroppen anses vara massetermuskeln, som används för tuggning. Andra starka muskler inkluderar quadriceps i låret och gluteus maximus i skinkan.

Hur tuggar du din mat…?

Om du är högerhänt har du också en tendens att tugga din föda på höger sida. Är du däremot är vänsterhänt tenderar du istället att tugga din föda på vänster sida.

Munskölj en viktig del av munnens rengöring…

Om du inte använder munskölj tenderar du att missa cirka 40% av rengöringen av dina tänder. Japp, det verkar ändå som att tandläkaren alltid haft rätt med sitt tjat om munskölj.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

6
6 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
4
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
6
omg
win win
5
win