1
1 point

Koffein, även känt som guaranin då det återfinns i guarana, matein då det återfinns i mate, och tein då det återfinns i te, är en besk vit kristallin xantinalkaloid som fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog. Den fungerar som ett milt vätskedrivande medel hos individer som inte tagit koffein tidigare, men denna effekt kan försvinna vid regelbundet bruk. Den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge upptäckte koffeinet år 1819 och sedan dess är det en vital del av vårt samhälle. Här är tio fakta som du bör känna till om vad som egentligen är en drog.

Föredrar du mörkt eller ljust kaffe…?

Även om det kan vara svårt att tro, så har faktiskt mörkrostat kaffe egentligen en mycket lägre nivå av koffein än vad ljusrostat kaffe har.

Starbucks snålar inte…

Det pratas mycket om farorna kring energidrycker i dag, men visste du att Starbucks största kaffe innehåller hela fyra gånger mer koffein än vad en genomsnittlig energidryck gör?

Dave Grohl överdoserade kaffe…

De flesta hårdrockare vet att droger ofta kan associeras med musiken, men trummisen Dave Grohl tog allt till en helt ny nivå år 2010, då han blev inlagd på sjukhus på grund av överdosering av droger. Fast, drogen visade sig vara koffein, som han hade konsumerat för mycket av under inspelningen av ett nytt album.

Tänkt att fungera som rent gift…

Koffeinet i koffeinplantor är egentligen till för att fungera som en giftig substans för att avskräcka växtätande kryp. Chiliplantor fungerar exakt likadant.

Dog av koffeinintag…

År 2010 svalde en ung man från Storbritannien två stora skedar av rent koffein. Den stora mängden fick honom till att kollapsa och avlida med en gång.

Light-produkter en stor koffeinbov…

Läskedrycker i Light-versioner har betydligt mer koffein än deras vanliga versioner. Coca-Cola Light har till exempel 30% mer koffein än vanlig Coca-Cola.

Druckit kaffe? Då ska du ta dig en tupplur…

Det kan låta som en myt, men brittiska forskare kom år 1996 fram till att den bästa tiden att ta en kort tupplur är strax efter att du har intagit någon koffeinhaltig dryck. Detta gav bäst resultat av tuppluren.

Hårda åldersgränser i Litauen…

Litauen måste du vara 18 år eller äldre för att köpa drycker med mer än 150 milligram koffein per liter. Kaffe innehåller cirka 40 milligram per 100 gram.

Hjälpligt mot ADHD…

Koffein, som är en centralstimulerande drog, har faktiskt visat sig lugna människor diagnostiserade med ADHD och hjälpa dem att koncentrera sig bättre.

Väldigt beroendeframkallande…

Det tar bara 18 dagar att bygga en fullständig tolerans för en given daglig dos av koffein. Så om du har huvudvärk innan du har fått i dig ditt morgonkaffe är det inte så konstigt.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win