Även om många tycks tro att det är Australiens huvudstad, så är Sydney huvudstaden i delstaten New South Wales och den mest folkrika staden i Australien. Det ligger på Australiens sydöstra kust vid Tasmanhavet. I juni år 2010 hade storstadsområdet en ungefärlig befolkning på 4,6 miljoner invånare, vilket motsvarar nästan Sveriges halva befolkning. Här är tio fakta som du bör känna till om ett populärt resmål!

En annorlunda invigning…

Precis när bandet skulle klippas på Sydney Harbour Bridge år 1932, kom en man i militäruniform ridande på en häst, slog av bandet med sitt svärd och invigde bron i namnet på folket i New South Wales. Detta innan den officiella ceremonin egentligen ens hann börja. Mannen greps senare.

Fick nytta av gamla mynt

Efter att ha avvecklat de australiska 1- och 2-centmynterna år 1991, smältes de ner och användes till OS 2000 i Sydney som bronsmedaljer.

Svensk skådis tog sin masterexamen i Sydney

Den svenska Hollywood-skådespelaren Dolph Lundgren har en masterexamen i kemiteknik från University of Sydney, vilket också omnämns rättvist i filmen Expendables 2.

Tvingades bort från kända operahuset

Den danska arkitekten Jørn Utzon, som designade det välkända operahuset i Sydney (se bild nedanför), tvingades bort från projektet och återvände därefter aldrig för att se sin drömbyggnad färdigställd.

Tät kamp om huvudstaden

Canberra (den australiensiska huvudstaden) börjades att byggas år 1908 (grundades 1913) bara för att städerna Sydney och Melbourne också ville vara huvudstad i Australien.

10 fakta du antagligen inte visste om Köpenhamn

10 fakta du antagligen inte visste om Köpenhamn

Alla vet vi nog att Köpenhamn är Danmarks huvudstad, och med stor sannolikhet har du som svensk också varit där vid minst ett tillfälle. Köpenhamns kommun har cirka 640 000 invånare, medan Hovedstadsområdet, som motsvarar Köpenhamns tätort, har cirka 1,9 miljoner...

10 fakta du antagligen inte visste om Rhodos

10 fakta du antagligen inte visste om Rhodos

Rhodos är en ö i Grekland som tillhör de så kallade Tolvöarna, som är den sydostligaste och största ön. Ön har en yta på 1 398 km², och är därmed ungefär lika stor som Öland. Namnet Rhodos kommer av det antika grekiska ordet för ros (Rhódon). Att ön också är ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Taiwan

10 fakta du antagligen inte visste om Taiwan

Relationen mellan Kina och Taiwan har varit ansträngd sedan 1949, när den kommunistiska regimen tog makten i Kina och nationalistregeringen under ledning av Chiang Kai-shek flydde till Taiwan. Kina hävdar fortfarande att öriket är en del av Kina och har aldrig...