Marco Polo, född 15 september 1254, antagligen död i januari 1324 i Venedig, var en venetiansk upptäcktsresande, som reste till Asien. Sammanlagt tillbringade han 24 år i Asien. Han var inte den förste europé som reste till Kina, men han var den förste som gav detaljerade skildringar av det av mongolerna styrda Kina och angränsande länder. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om upptäcktsresaren Marco Polo!

Började sitt äventyr som tonåring…

Marco Polo var ännu inte en erfaren resenär när han började sin stora resa österut. Faktum är att han bara var 17 år gammal. År 1271 lämnade Polo sitt hem med sin far Niccolo och hans farbror Maffeo och började färdas mot Asien i hopp om att nå Khubilai khan, Djingis khans barnbarn. Det var troligen första gången den unga herr Polo hade lämnat hemmet.

Var inte först med att resa till Kina…

Medan hans bok, ”Marco Polos resor”, väckte kunskap om den fjärran östern till den europeiska världen, var Marco Polo egentligen inte den första europén som besökte Kina. Faktum är att han inte ens var den första i familjen Polo som besökte Kina. Innan Marco började sin resa till Asien hade Niccolo och Maffeo Polo redan rest till Kina och haft sitt möte med Khubilai khan (se bild nedanför).

Färdades över 2 400 mil på 24 år…

Marco Polo lämnade som bekant sitt hem vid 17 års ålder och återvände inte till Venedig förrän 24 år senare. Under två decennier reste han omkring 2 400 mil både på land längs Silk Road och till sjöss, som kommer över delar av Asien och, om vissa mycket kontroversiella (och möjligen smidda) kartor ska tros, besökte delar av Alaskas kust hundratals år innan Vitus Bering.

Introducerade pappersvalutan i Europa…

Långt före Europa började med papperspengar cirkulerade det redan i det mongoliska riket. Marco Polo beskrev den underliga valutan i sin bok, som beskriver Kublai khan som en alkemist som kunde omvandla mullbärsträd till pengar, i stället för att utgå från metaller till guld. Han skrev iakttagande om hur papperspengar behandlades av Kublai khans folk som om det vore lika värdefullt som guld eller silver – och beskrev även hur man förhindrar förfalskning av pappersvalutan.

Hans ursprung omdiskuterat…

Frågan om Marco Polos ursprung är omdiskuterad. En vanlig uppfattning är att han föddes i Venedig. Det finns emellertid uppgifter som gör gällande att Marco Polo föddes i staden Korčula på ön med samma namn i nuvarande Kroatien som på 1200-talet tillhörde Republiken Venedig. I Korčula stad kan man besöka det som sägs vara Marco Polos födelsehus och än idag finns familjemedlemmar av italiensk börd i staden som bär efternamnet Polo (ett mycket vanligt italienskt och venetianskt efternamn).

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...