Superman – eller för många här i Sverige mer känd som Stålmannen – är en seriefigur publicerad första gången den 18 april 1938 av Jerry Siegel och Joe Shuster i den amerikanska serietidningen Action Comics. Senare även utgiven som egen serietidning av DC Comics. Som du antagligen redan vet är Superman en så kallad superhjälte med övernaturliga krafter, som också har förekommit i många TV-serier, filmer och TV-spel. Han föddes på planeten Krypton och skickades till jorden av sin far just innan hans planet exploderade. På jorden växte han upp som en människa och antog alter egot Clark Kent, journalist, för att kunna leva ett normalt liv medan han hjälpte världen. Men det här vet vi ju redan, så låt oss istället gå till tio fakta om Stålmannen som du kanske inte redan visste!

Har en extraordinär superkraft…

De flesta vet att Superman har några av de mest extraordinära krafterna av alla superhjältar, men förutom hans lasersyn, superstyrka, superhastighet, röntgensyn, superhörsel och flygning, har Stålmannen också några andra galna egenskaper också. Det senaste tillägget till hans redan stora arsenal av krafter är den explosiva superflamman. Detta inträffar när han bokstavligen självförbränner och släpper ut lika mycket kraft och strålning som en atombomb. När han väl släppt lös sin oerhörda kraft blir han helt mänsklig i 24 timmar, eftersom hans celler behöver minst ett dygn för att ladda upp den mängd strålning som gör att han kan få sina krafter i första hand.

Är han död…?

Det har varit en handfull gånger som Superman har korsat avgrunden och faktiskt dött. Många superhjältar har dött under årens gång, men vad som skiljer Superman från de andra är att han uppenbarligen tenderar att helt plötsligt vara vid liv igen efter kort. Det mest ikoniska dödsfallet var i serienumret ”Supermans död” från 1992, där han blev slagen gul och blå av onda demoner. Efter en intensiv och blodig strid dör de bägge två tack vare den kolossala mängd skador som de hade givit varandra. Detta är dock bara en av alla gånger han har avlidit i serietidningar.

Har bekämpat KKK…

Efter andra världskriget genomgick Ku Klux Klan en stor expandering i USA. De blev mer och mer våldsamma och djärva med sina handlingar. Aktivisten Stetson Kennedy bestämde sig för att slåss mot dem på egen hand. Han bestämde sig för att gå med i klanen för att lära sig alla deras hemligheter och operationer. När informationen var samlad visade det sig att polisen inte direkt var villiga att hjälpa honom. Han började då att leta efter ett sätt att slå hårt mot klanen genom att exponera dem. Han vände sig till en ett radioprogram som handlade om Superman och hoppades att de var villiga att skriva en serie där Superman skulle kämpa mot Ku Klux Klan, samtidigt som alla deras verkliga hemligheter skulle avslöjas. Radioaktörens beslutsfattare tyckte att det var en bra idé och skapade därmed en historia i 16 delar med titeln ”Clan of the Fiery Cross”. Det visade sig att historien var effektiv för att förhindra Ku Klux Klans rekryteringsinsatser.

Blev inte journalist för lönen…

De flesta superhjältarna har en hemlig identitet. Superman å andra sidan valde sin karriär mycket noggrant. När han bestämde sig för att bli journalist för Daily Planet ville han ha ett jobb som skulle hålla honom nära den kriminella och katastrofala världen, just för att bättre kunna tjäna sitt samhälle och sin värld. Genom att vara i denna bransch kunde han få tillgång till nyheter och kan sedan få en anledning att dyka upp där. Men vad vissa kanske inte vet är att Clark använder sin journalistikstatus för att faktiskt göra verkliga bidrag till tidningen. Även om Lois Lane är en Pulitzer-prisvinnande journalist, har Clark tacklat viktiga frågor också. Han har bland annat hjälpt till att avslöja korruption i staden.

Kryptoniten introducerades först 1943…

Från första början fanns kryptonit faktiskt inte med i serierna, utan visade sig först i Superman-radioprogrammet. Röstskådespelaren för Superman ville ha lite ledig tid, så att de behövde hitta en väg runt hans frånvaro. Så 1943 introducerade episoden ”Meteor From Krypton Kryptonite” till serien. Men Kryptoniten skulle dock fortfarande inte introduceras till serierna förrän efter ytterligare sex år.

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...