1
1 point

Superman – eller för många här i Sverige mer känd som Stålmannen – är en seriefigur publicerad första gången den 18 april 1938 av Jerry Siegel och Joe Shuster i den amerikanska serietidningen Action Comics. Senare även utgiven som egen serietidning av DC Comics. Som du antagligen redan vet är Superman en så kallad superhjälte med övernaturliga krafter, som också har förekommit i många TV-serier, filmer och TV-spel. Han föddes på planeten Krypton och skickades till jorden av sin far just innan deras planet exploderade. På jorden växte han upp som en människa och antog alter egot Clark Kent, journalist, för att kunna leva ett normalt liv medan han hjälpte världen. Men det här vet vi ju redan, så låt oss istället gå till tio fakta om Stålmannen som du kanske inte visste sedan tidigare!

Har en extraordinär superkraft…

De flesta vet att Superman har några av de mest extraordinära krafterna av alla superhjältar, men förutom hans lasersyn, superstyrka, superhastighet, röntgensyn, superhörsel och flygning, har Stålmannen också några andra galna egenskaper. Det senaste tillägget till hans redan stora arsenal av krafter är den explosiva superflamman. Detta inträffar när han bokstavligen självförbränner och släpper ut lika mycket kraft och strålning som en atombomb. När han väl släppt lös sin oerhörda kraft blir han helt mänsklig i 24 timmar, eftersom hans celler behöver minst ett dygn för att ladda upp den mängd strålning som gör att han kan få sina krafter i första hand.

Är han död…?

Det har varit en handfull gånger som Superman har korsat avgrunden och faktiskt dött. Många superhjältar har dött under årens gång, men vad som skiljer Superman från de andra är att han uppenbarligen tenderar att helt plötsligt vara vid liv igen kort efter. Det mest ikoniska dödsfallet var i serienumret ”Supermans död” från 1992, där han blev slagen gul och blå av onda demoner. Efter en intensiv och blodig strid dör de bägge två tack vare den kolossala mängd skador som de hade givit varandra. Detta är dock bara en av alla gånger han har avlidit i serietidningar.

Har bekämpat KKK…

Efter andra världskriget genomgick Ku Klux Klan en stor expandering i USA. De blev mer och mer våldsamma och djärva med sina handlingar. Aktivisten Stetson Kennedy bestämde sig för att slåss mot dem på egen hand. Han bestämde sig för att gå med i klanen för att lära sig alla deras hemligheter och operationer. När informationen var samlad visade det sig att polisen inte direkt var villiga att hjälpa honom. Han började då att leta efter ett sätt att slå hårt mot klanen genom att exponera dem. Han vände sig till en ett radioprogram som handlade om Superman och hoppades att de var villiga att skriva en serie där Superman skulle kämpa mot Ku Klux Klan, samtidigt som alla deras verkliga hemligheter skulle avslöjas. Radioaktörens beslutsfattare tyckte att det var en bra idé och skapade därmed en historia i 16 delar med titeln ”Clan of the Fiery Cross”. Det visade sig att historien var effektiv för att förhindra Ku Klux Klans rekryteringsinsatser.

Blev inte journalist för lönen…

De flesta superhjältarna har en hemlig identitet. Superman å andra sidan valde sin karriär mycket noggrant. När han bestämde sig för att bli journalist för Daily Planet ville han ha ett jobb som skulle hålla honom nära den kriminella och katastrofala världen, just för att bättre kunna tjäna sitt samhälle och sin värld. Genom att vara i denna bransch kunde han få tillgång till nyheter och kan sedan få en anledning att dyka upp där. Men vad vissa kanske inte vet är att Clark använder sin journalistikstatus för att faktiskt göra verkliga bidrag till tidningen. Även om Lois Lane är en Pulitzer-prisvinnande journalist, har Clark tacklat viktiga frågor också. Han har bland annat hjälpt till att avslöja korruption i staden Metropolis.

Kryptoniten introducerades först 1943…

Från första början fanns kryptonit faktiskt inte med i serierna, utan visade sig först i Superman-radioprogrammet. Röstskådespelaren för Superman ville ha lite ledig tid, så att de behövde hitta en väg runt hans frånvaro. Så 1943 introducerade episoden ”Meteor From Krypton Kryptonite” till serien. Men Kryptoniten skulle dock fortfarande inte introduceras till serierna förrän efter ytterligare sex år.

Finns mer än bara grön kryptonit…

För den som inte är alltför inbiten i DC Comics serievärld kan det kanske komma som en överraskning att det inte bara finns grön kryptonit. I serierna har det även funnit med and annat röd, guld, vit, gul, svart, silver, blå, lila och rosa kryptonit. De olika färgerna hade alla olika egenskaper. Den sistnämnda – rosa kryptonit – sägs förvandla kryptoner till homosexuella, men det har aldrig bekräftats av serieförlaget. 

Kryptonit inte hans enda svaghet…

Det sägs ofta att kryptonit är Supermans enda svaghet, men detta stämmer inte riktigt. Magi har nämligen också visat sig vara effektiv mot att försvaga superhjälten. Likaså kan hans röntgensyn försämras av bly.

Har jobbat ihop med Captain America…

Amalgam Comics – som var serietidningar på 90-talet som kombinerade DC Comics och Marvel – arbetade Superman tillsammans med Marvels Captain America för att ta fram supersoldater.

Film hade kunnat bli regisserad av Tim Burton…

Under 1990-talet blev produktionen av en påtänkt film om Superman avbruten. Tanken var att Tim Burton skulle regissera den med Nicholas Cage i huvudrollen som Clark Kent/Superman. Filmen gjordes dock aldrig, men Nicholas Cage erhöll ändå 20 miljoner dollar i lön.

Vad är det med Superman och L.L…?

Många av Supermans förälskelser genom åren har haft initialerna L.L, bland annat: Lois Lane, Lana Lang, Lori Lemaris och Lyla Lerrol. En annan intressant sak att notera är att Supergirls alter-ego är Linda Lee.

Blev biten av Dracula…

Vid ett tillfälle blev Superman biten av Dracula. Men eftersom hans celler innehåller så mycket strålning från solen slutade det helt enkelt med att Dracula exploderade.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win