1
1 point

Norsk skogkatt (på norska norsk skogkatt eller skaukatt) är en kattras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter (halvlångt hår) och härstammar från grannlandet Norge. Deras päls är vattenavstötande och anpassad till ett kallt klimat. En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar mellan 6 000 – 7 000 kronor i Sverige. Det är en social katt som är ett trevligt husdjur, brukar vara mycket kärvänlig och tillgiven sin ägare om den behandlas väl. Nedan följer tio fakta som du kanske inte kände till om den intelligenta kattrasen!

Rena krigarkatterna…

Norska skogkatter kan vara besläktade till svartvita korthåriga katter från Storbritannien, som vikingarna använde som råttfångare på sina fartyg. Men de kan också vara ättlingar till långhåriga katter som kom till Skandinavien av korsfararna. Dessa tidiga släktingar strövade runt i Norges skogar och avlade sig med vilda kattdjur och ladugårdskatter. Under årens lopp utvecklades de till den kattras som vi känner och älskar idag.

En väldigt intelligent ras…

Det är en intelligent katt som gärna småpratar – men utan att vara högljudd. En välkänd egenhet hos skogkatten är att den kan klättra nerför träd med huvudet först istället för att backa ner som de flesta andra tamkatter, den klättrar nerför trädstammen i en spiral (med huvudet före), inte rakt ner. Den är också känd för att vara en mycket god jägare.

Blev populära först i slutet av 30-talet…

Norsk skogkatt betraktades inte som något annat än en vanlig huskatt fram till slutet av 1930-talet då en liten grupp ’skogkatter’ förevisades i Tyskland, där de uppskattades av domarna. Andra världskriget satte dock stopp för den spirande utställningskattsindustrin för norska skogkatter, och rasen glömdes bort fram till 1970-talet. Kattrasen föds nu upp och ställs ut i flera länder, däribland USA. Den har även blivit tämligen populär här i Sverige, där den troligen är vanligare än vad den är i Norge. Den första internationella sammanslutning som accepterade rasen var FIFe. Idag är rasen erkänd av alla de internationella kattförbunden.

En livlig katt med ett starkt psyke…

Kattrasen räknas som mycket intelligentlekfull och lugn, och skogkatter brukar trivas i mänskligt sällskap. Den är känd för att lätt acceptera andra katter, och även hundar. Den norska skogkatten är livligvänskaplig och självständig. Helst vill den ha tillgång till en trädgård eller uteplats. Skogkatten har ett starkt psyke och har väldigt lätt för att anpassa sig till olika situationer och omgivningar.

Väldigt stora…

Hanarna hos norsk skogkatt väger mellan 5 och 10 kilo och räknas till de mycket stora tamkatterna, medan honorna väger ungefär hälften, mellan 3 – 6 kilo.

Kan ha tofsar likt lodjur…

De kan också ha små tofsar på öronen, som på ett lodjur. De är inte trubbnosiga, som många svenska huskatter, utan i profil har ett fint exemplar mer en rak linje från nostippen och över pannan.

Dubbla lager päls…

Norska skogkatter har en tjock fluffig päls i dubbla lager, ett fluffigt lager underull och tjocka vattenavstötande täckhår. Pälsen är halvlång (semilång) och tät. Underpälsen är ullig och kragen är tydlig. Svansen är lång och buskig för att skydda dem från kyla. En skogkatt har ”kindskägg”, krage och ”knickers” på bakbenen. Trots sin pälsmängd kräver den norska skogkatten inte speciellt mycket pälsvård, då pälsen har utvecklats helt naturligt för en fritt levande katt. Viss kamning kan dock behövas och någon enstaka tova kan förekomma som man som djurägare ibland får hjälpa katten med.

Muskulös men stadig…

Kroppen är långsträckt och muskulös, vilket ger ett intryck om stadighet. Men den norska skogkatten är smidig. Benen är höga, där bakbenen är något högre än frambenen. De kännetecknas av en stor yvig svans, som är rörlig och de kan svänga på enbart övre delen av svanstippen. Enligt utställningskriterier ska svansen vara så lång att den når katten till skulderbladen, och allra helst till nacken. Det finns en stor variation av färger som är rasgodkända, så den norska skogkatten kan vara i många färger. Dock är inte maskadchoklad och lila godkända.

Norges nationalkatt…

Kung Olaf V av Norge (se bilden nedanför), som hade sin regeringstid i Norge mellan 1957 – 1991, utsåg den norska skogkatten till landets nationalkatt.

Benägen med vissa hälsoproblem…

Dessvärre är de norska skogkatterna benägna med ärftliga hjärtproblemhöftledsdysplasi och ett tillstånd som kallas glykogeninlagringssjukdom typ IV, vilket orsakar en skadlig uppbyggnad av ett komplext socker, som kallas glykogen, i kroppens celler.

Kan överraska sin ägare med ett bad…

Norska skogkatter är kända för sina vattenälskande egenskaper. Många av dem njuter av att bada och simma, vilket är ovanligt för kattraser. Deras tåliga päls, vattenavstötande egenskaper och äventyrliga natur gör dem till utmärkta simmare. Det är inte ovanligt att en norsk skogkatt hoppar i badkaret eller poolen för att svalka sig eller utforska vattnet.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win