2
2 poäng

Man kan lätt tro att just minigrisar är en specifik ras, men så är inte fallet. Minigris är nämligen ett samlingsnamn för små raser av det vanliga tamsvinet, som hålls som sällskapsdjur och väger mindre än 80 kg som vuxen. Minigrisen hade en popularitetsvåg under 1980- och 1990-talet, men trenden har börjat att komma tillbaka. Normal vikt för en vuxen minigris är mellan 20-40 kg, men det förekommer också både större och mindre varianter. Går du i tankarna på att skaffa en minigris som husdjur? Här är i så fall tio fakta om sötnosarna som du bör känna till innan!

Minigrisar på en häpnadsväckande tredjeplats…

Minigrisen, eller grisar överlag, klassas som den tredje smartaste djurrasen som vi känner till, efter delfiner och schimpanser.

Svettas inte som de andra flesta husdjuren…

Grisar svettas inte likt majoriteten av andra husdjur, så de behöver vältra sig i vatten eller lera för att kyla ner sig. Och skulle minigrisen vilja roa sig i vatten så är de även duktiga simmare!

Skaffar sig gärna en favoritspene…

Små griskultingar kommer i regel att välja en spene från sin mor när de äter och alltid återvända till samma valda spene vid varje måltid.

Så länge varar minigrisars dräktighetstid…

Minigrisars dräktighetstid är i tre månadertre veckor och tre dagar för att vara exakt. Med andra ord är det väldigt lätt att komma ihåg!

Smartare än min hund, med andra ord…

Som tidigare nämnt är minigrisar oerhört smarta husdjur. Inte nog med att de reagerar på sitt tilltalsnamn, de lär sig också genom att iaktta andra djur, och även oss människor. De kan också lösa komplexa problem och glömmer sällan någonting (likt en elefant). Enligt studier är en fullvuxen minigris ungefär lika utvecklad i hjärnan som ett barn i åldern 3-5 år.

Loppfria…

Är du trött på att ditt husdjur ständigt får loppor? Då kanske en minigris vore ett bra alternativ, då loppor inte dras till minigrisars päls.

Är ofta lekfulla…

De små söta grisarna kan vara lekfulla och är därför ett mycket roligt och givande husdjur. De gillar bland annat att leka med bollarbebisleksaker och leksaker avsedda för hundar och katter.

Sociala och kärleksfulla…

Grisar gillar inte att bli burna så mycket, men de älskar att gosa på bröstet eller i ditt knä. Med andra ord är det ett väldigt givande och kärleksfullt husdjur. De är dessutom ett oerhört socialt djur som gärna vill integrera med både familjen och andra husdjur.

Kylskåpet – minigrisens allra bästa vän…

Minigrisar har en oerhört dålig syn, och på grund av hur deras ögon är placerade har de svårt att se upptill. Däremot har de ett luktsinne som heter duga, och öppnar du kylskåpet är de snabbt där för att kolla om det kanske är dags för en godsak!

Sömnapné inte helt ovanligt…

Det är inte bara människor som kan få sömnapné. Det har visat sig vara ett stort problem även hos minigrisar, och visst finns det hjälpande utrustning att köpa även för ditt ursöta husdjur!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win