Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om Tokyo - 10Fakta.se

Tokyo, eller rättare sagt Tokyoområdet, är med sina 35,7 miljoner invånare invånare världens folkrikaste storstadsområde. Administrativt försvann staden Tokyo redan 1943, men begreppet Tokyo används ofta om de 23 stadsdelskommunerna med sammanlagt cirka 13,62 miljoner invånare. Detta är Japans de facto-huvudstad. Namnet Tokyo betyder bokstavligen ”östra huvudstaden”. I Tokyo finns Japans parlament och kejsarpalatset där den kejserliga familjen bor. Staden är även hemvist för landets samtliga största medieföretag med tidningar och TV-kanaler men även internationellt aktiva japanska företag som Sony, Mitsubishi och Honda. Har du kanske varit där någon gång och tagit del av – bokstavligen talat – storstadslivet? Hur som helst kommer här tio fakta som du bör känna till om Japans huvudstad!

Jesus och Buddha som rumskamrater…

Det finns en populär anime- och mangaserie som härstammar från Tokyo som kallas för Saint Young Men. Serien handlar om Jesus och Buddha som lever som rumskamrater i Tokyo under en semester på jorden. Där försöker de bland annat att lära sig mer om och förstå det japanska samhället.

Fler fick sätta livet till i huvudstaden än Hiroshima och Nagasaki…

När de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki föll offer för amerikanarnas två atombomber under andra världskriget valde Japan att kapitulera. Men vad många kanske inte hade så stor koll på var att de allierades flygbombningar över Tokyo faktiskt krävde fler Tokyobors liv än atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki tillsammans.

Ett minst sagt misslyckat födelsedagskalas…

År 2010 skulle tjänstemän från Tokyo personligen gratulera den äldsta mannen i staden på sin 111:e födelsedag. Men istället fann de skelettrester på hans säng. Det visade sig i efterhand att han hade varit död i hela 30 år och familjen hade fortfarande håvat in pensionspengar i hans namn. Majoriteten av familjemedlemmarna blev dömda för brottet.

7-Eleven är minst sagt populärt…

Bara i Japans huvudstad, Tokyo, finns det mer än dubbelt så många 7-Eleven-butiker än vad det finns i hela USA. Idag finns det cirka 2 423 7-Eleven-butiker i Tokyo, och likaså är dess huvudkontor beläget i staden.

Spegeln som får dig till att le…

Forskare i Tokyo har lyckats med bedriften att utveckla en spegel som ger dig ett leende. Med hjälp av böjt glas där ljuset studsar kommer det alltid att se ut som att du tittar. Uppfinningen är tänkt att lanseras i köpcentrum och och på toaletter för att skapa en lyckligare vardag – och gladare konsumenter, så klart!

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....