1
1 poäng

Tokyo, eller rättare sagt Tokyoområdet, är med sina 35,7 miljoner invånare världens folkrikaste storstadsområde. Administrativt försvann staden Tokyo redan 1943, men begreppet Tokyo används ofta om de 23 stadsdelskommunerna med sammanlagt cirka 13,62 miljoner invånare. Detta är Japans de facto-huvudstad. Namnet Tokyo betyder bokstavligen ”östra huvudstaden”. I Tokyo finns Japans parlament och kejsarpalatset där den kejserliga familjen bor. Staden är även hemvist för landets samtliga största medieföretag med tidningar och TV-kanaler men även internationellt aktiva japanska företag som Sony, Mitsubishi och Honda. Har du kanske varit där någon gång och tagit del av – bokstavligen talat – storstadslivet? Hur som helst kommer här tio fakta som du bör känna till om Japans huvudstad!

Jesus och Buddha som rumskamrater…

Det finns en populär anime- och mangaserie som härstammar från Tokyo som kallas för Saint Young Men. Serien handlar om Jesus och Buddha som lever som rumskamrater i Tokyo under en semester på jorden. Där försöker de bland annat att lära sig mer om och förstå det japanska samhället.

Fler fick sätta livet till i huvudstaden än Hiroshima och Nagasaki tillsammans…

När de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki föll offer för amerikanarnas två atombomber under andra världskriget valde Japan att kapitulera. Men vad många kanske inte hade så stor koll på var att de allierades flygbombningar över Tokyo faktiskt krävde fler Tokyobors liv än atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki tillsammans.

Ett minst sagt misslyckat födelsedagskalas…

År 2010 skulle tjänstemän från Tokyo personligen gratulera den äldsta mannen i staden på sin 111:e födelsedag. Men istället fann de skelettrester på hans säng. Det visade sig i efterhand att han hade varit död i hela 30 år och familjen hade fortfarande håvat in pensionspengar i hans namn. Majoriteten av familjemedlemmarna blev dömda för brottet.

7-Eleven är minst sagt populärt…

Bara i Japans huvudstad, Tokyo, finns det mer än dubbelt så många 7-Eleven-butiker än vad det finns i hela USA. Idag finns det 2 423 7-Eleven-butiker i Tokyo, och likaså är dess huvudkontor beläget i staden.

Spegeln som får dig till att le…

Forskare i Tokyo har lyckats med bedriften att utveckla en spegel som ger dig ett leende. Med hjälp av böjt glas där ljuset studsar kommer det alltid att se ut som att du tittar leende. Uppfinningen är tänkt att lanseras i köpcentrum och och på toaletter för att skapa en lyckligare vardag – och gladare konsumenter, så klart!

Tokyoborna brinner för teknikutveckling…

Ett av Tokyobornas stora kännetecken är deras stora teknikintresse, vilket staden stödjer helhjärtat. Förutom att de allmänna toaletterna ofta är högteknologiska finns det även en stor skyskrapa som talar om – med hjälp av lampor – om du bör ta med dig ett paraply eller inte när du ska gå ut. Smidigt, va?

Universitet i Tokyo tar hologramtekniken till en helt ny nivå…

University of Tokyo utvecklar i skrivande stund ett taktilt hologramsystem. Med andra ord, de skapar ett hologram som du inte bara kan se – utan även röra och känna.

1,2 miljarder trafikanter per år…

45 av 51 av de mest trafikerade tågstationerna är belagda i Japan. Och världens absolut mest trafikerade tågstation hittar vi i Tokyo. Stationen, som går under namnet Tokyo’s Shinjuku Station, har cirka 1 200 000 000 trafikanter årligen.

Den sämsta tiden för en jordbävning…

Den första september år 1923 var det en massiv jordbävning i Tokyo. Oturligt nog inträffade jordbävningen under lunchtid, vilket resulterade i att många byggnader och lägenheter fattade eld från köksspisen. Det hela resulterade i att cirka 100 000 Tokyobor miste livet.

Här kan man tjäna pengar på allt…

Staden har gjort sig känd för många udda saker, och Tokyoborna är inte rädda för att prova på nya ting. Nu kan du till och med betala en guide som tar med dina gosedjur på en sightseeing i staden – utan att du själv behöver följa med. Självklart inkluderas fotande i priset!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win