2
2 poäng

Wikipedia grundades år 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger, och är antagligen ett av de mest ambitiösa projekt som internet någonsin har skådat! För den som inte vet så är Wikipedia en internetencyklopedi där en anonym användare kan uppdatera, korrigera, skapa eller redigera vilken artikel som helst. Har du gått i skolan de senaste femton åren vet du med största sannolikhet vad detta är för något! Och här är därför tio fakta som du antagligen inte visste om den gigantiska webbaserade encyklopedin!

Finns på nästan alla större språk…

Wikipedia finns idag på över 260 olika språk (!), och sexrelaterade ämnen är de mest populära att söka efter på samtliga språk, förutom franskan och spanskan.

Årliga visningar…

Sajterna har tillsammans cirka 684 000 000 sidvisningar årligen. Detta inkluderar alla sajter på samtliga språk som finns tillgängliga.

Wiki-språk…

Den engelskspråkiga delen av Wikipedia har över 6 758 000 artiklar totalt. Därefter är det på tyska som kommer på andra plats, med sina 2 863 000 artiklar. Näst i tur är franska (2 576 000 artiklar), spanska (1 915 000 artiklar) och italienska (1 839 000 artiklar). Trodde du att vi hade glömt den svenska delen? Icke då! Svenska hittar upp på en tredje plats, med totalt 2 571 000 artiklar!

Finansieras med hjälp av donationer…

Wikipedia innehåller inga former av annonseringar, utan håller sig levande tack vare donationer.

Ocensurerat…

Ingen av sajterna är heller censurerade på något sätt, däremot går de efter tre riktlinjer; korrekta, neutrala och verifierade.

Gör information fritt…

Wikipedias riktlinje och mål är att göra all information vi har här på jorden fri för läsning för allihopa – på samtliga språk.

Wikipedia har dock väldigt få kvinnliga läsare…

69% av alla som redigerar en artikel gör det för att rätta något fel. 73% gör det för att de vill sprida kunskap. 19% av alla författare på Wikipedia har en examen inom något område. Dock är bara 13% av alla som redigerar en artikel kvinnor – likaså är bara cirka 31% av deras läsare kvinnor.

Wikipedia har mycket fel…

Trots att Wikipedia är störst i världen när det kommer till att hitta information via nätet är cirka 80% av allt skrivet korrekt. Detta kan jämföras med ett tryckt lexikon, som är mellan 95-96% korrekta.

Mycket wiki-vandalism…

Endast cirka 0,2% av alla artiklar som redigeras sker i form av vandalism – med syfte att förstöra innehållet.

Wikipedia har en miljard redigeringar…

Samtliga sajter på alla språk har haft cirka en miljard redigeringar, 17,6 miljoner artiklar från totalt 27 miljoner användare. Inte så illa pinkat, va?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win