2
2 poäng

Antarktis är den kallaste, torraste, högsta och blåsigaste kontinent vi har på vår jord. Kanske inte helt optimalt för att leva på som människa, men trots detta är cirka 4 000 forskare från olika länder stationerade där, och inte mindre än tre barn har fötts på Antarktis! Här följer ytterligare tio fakta du bör veta om den kritvita kontinenten!

Nästan 100 minusgrader…

Antarktis är den kallast uppmätta plats på jorden, och på vissa ställen kan det bli upp emot -80 grader. Inte undra på att det nästan är helt obefolkat, förutom de forskare som befinner sig i området. Den högsta temperatur som någonsin uppmätts var under år 2020, då man mätte upp till hela 20,75 plusgrader.

Saknar en uppsjö av djurarter…

Antarktis är också den enda kontinenten på jorden helt utan reptiler. Likaså när det kommer till flugorbin och många andra djurarter som annars finns på alla kontinenter. Men pingviner finns det åtminstone gott om!

Är klassat som en öken…

Vissa delar av Antarktis har varit helt utan regn- och snöväder i över två miljoner år. Enligt definitionen är sådana områden att beteckna som öken. Till råga på allt så är det dessutom världens största öken.

Världens färskvattenreservoar…

Det uppskattas att Antarktis har omkring 60% av världens färskvatten i form av is, vilket motsvarar cirka 70% av den totala sötvattentillgången jorden.

Även här finns det bankomat…

Om du är i stort behov av kontanter på Antarktis kan det bli tufft, då det endast finns en enda kontantautomat på hela kontinenten.

Gravitationsrubbningar…

Tack vare människans föroreningar som leder till att is smälter på Antarktis, har påverkan blivit så stor att gravitationen har rubbats i området.

Siberian Husky har sprungit färdigt på kontinenten…

Hundrasen Siberian Husky (bilden nedan) är bannlysta på Antarktis sedan 1994. Anledningen är att myndigheter oroade dig över smittsamma sjukdomar som kunde infektera livet på Antarktis.

Chilensk bebyggelse…

Chile är det enda land som har en fullt organiserad civilisation på Antarktis. Byn är utrustad med skolasjukhuspostkontorTVinternet med mera.

Finns hundratals upptinade sjöar…

Det finns strax över 300 sjöar på kontinenten som inte är isbelagda tack vare värmen från jordens kärna. Men tro oss, du vill inte bada där i. Trots att de är inte isbelagda är de fortfarande iskalla!

Första Tinder-matchningen på kontinenten…

En forskare lyckades få en dejt med en campande kvinna via dejtingappen Tinder. De var dessutom bara 45 minuter bort från varandra.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win