Välj en sida

Pearl Harbor är en hamn på ön Oahu, Hawaii. En stor del av hamnen samt området omkring denna upptas av en flottbas tillhörande USA:s flotta, basen rymmer också högkvarteret för den amerikanska Stillahavsflottan (U.S. Pacific Fleet). Den japanska attacken mot Pearl Harbor den 7 december 1941 ledde till att USA drogs in i andra världskriget. Attacken är också den mest kända attack som skett i modern tid på amerikansk mark. Du har möjligtvis sett filmen med samma titel, med Ben Affleck i huvudrollen. Men här följer tio fakta som du antagligen inte kände till om attacken mot den amerikanska flottbasen!

469 av 470 i kongressen röstade för krig

Efter att Japan bombade den amerikanska flottbasen var endast en av totalt 470 kongressmedlemmar emot ett krig med japanerna. Nej-röstaren var den första kvinnan som satt i kongressen, och hennes uttalande har blivit historiskt: ”Som kvinna kan jag inte gå ut i krig, och jag vägrar att skicka någon annan också!”. Efter detta blev hon utsatt för hot och fick gömma sig i en telefonkiosk fram till kongresspolisen kunde hämta upp henne för skydd. 

Tyskarna visste inte vart flottbasen var belagd…

När nyheten om Pearl Harbor-attacken anlände till Hitlers högkvarter, frågade en av de församlade nazistgeneralerna pinsamt resten av gruppen var Pearl Harbor låg någonstans. Ingen kunde svara honom och en världskarta blev tvunget att plockas fram.

Attacken hade kunnat stoppats…

En av inspirationskällorna för Ian Flemings karaktär James Bond var Dusan Popov, en dubbelagent som räckte J. Edgar Hoover planerna för attacken mot Pearl Harbor. Hoover litade dock inte på dubbelagenten och vidarebefordrade aldrig informationen, vilket kostade tusentals människor liv.

Kunde ha blivit en amerikansk stat till…

Om Japan hade väntat ungefär en vecka med att bomba flottbasen, kunde det ha blivit en ny stat, kallad Jefferson, i den bergiga regionen i norra Kalifornien och södra Oregon. Eftersom USA drogs med i andra världskriget blev det aldrig av, då viktigare ting fick prioriteras. Än idag förespråkar lokalbefolkningen för att bli en egen stat.

Ledaren för attacken konverterade efter kriget…

Den japanska mannen som ledde attacken mot flottan blev efter andra världskriget en kristen evangelist och bosatte sig i USA.

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholms blodbad

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholms blodbad

Stockholms blodbad var en mörk händelse i Sveriges historia. Det var den rannsakning med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten...