Pingvinen, den stackars fågeln som inte kan flyga. Pingviner har genom bland annat DreamWorks gjort ett stort avtryck hos oss människor, bland annat med filmerna ”Madagaskar”. Men utöver detta är de också ofantligt söta! Men är de så intressanta? Det är upp till dig att avgöra, men här kommer åtminstone tio fakta du antagligen inte hade en aning om när det kommer till just pingviner!

Nästan 20 olika arter…

Alla 17 olika pingvinarter finns enbart på den södra halvan av jordklotet (ja, förutom de i fångenskap då).

Snabba simmare…

IDen snabbaste pingvinarten av de alla kan simma i upp till 35 km/h – Gentoo Penguin, som du finner på bilden nedanför.

Pälsen fungerar som kamouflage…

Liksom de flesta andra djurarter är även pingvinerna hårt utsatta från att bli uppätna. Deras färgerär på så vis en typ av kamouflage, den mörka ryggfärgen ska skydda uppifrån och reflektera havets färg, likväl den ljusa färgen på undersidan ska reflektera havets ljusa yta.

Levde antagligen med dinosaurier……

Det är uppenbarligen inte bara sköldpaddor och krokodiler som klarade massutrotningen från dinosaurietiden, utan det finns starka bevis på att även pingvinen gjorde så. Fossiler har hittats från ett tidigt pingvinsläkte som uppmätts till över 60 miljoner år gammalt.

Nyser ut saltet från vattnet…

Medan pingvinen är på jakt efter fisk sväljs en hel del havsvatten. Med en speciell körtel bakom deras öron filtrerar de ut saltvattnet innan det når blodomloppet och utsöndrar det sedan genom näbben eller med hjälp av nysningar.