Alla gör vi det – en del flera gånger om dagen, andra några gånger i veckan. Trots att det är lite tabubelagt är det också något av det viktigaste som finns i nuläget att faktiskt prata öppet om – att bajsa. Idag saknar en majoritet av invånare på vår planet en riktig toalett, och flera insjuknar eller dör på grund av bristen på toaletter eftersom det skapar en dålig miljö. Med detta sagt bjuder vi på allt du behöver veta – om avföring!

Mänsklig avföring finns på månen…

Om du skulle ta dig en tripp till månen får du passa dig för att trampa i bajs. Det ligger nämligen kvar fyra påsar av avföring, som Neil Armstrong lämnade kvar från sin månresa.

Det hemska som ledde till åtminstone något positivt…

Forskare övervakade valarnas stressnivåer genom att analysera deras avföring och fann att deras stressnivå rasade omedelbart efter 9/11-attacken mot World Trade Center. Det visade sig senare att det berodde på att all flygtrafik hade stoppats, vilket lugnade oceanerna av det lågfrekventa buller som valar annars använder för att kommunicera. Något ont för alltid något gott med sig.

Så borde alla bajsa…

Sengångare bajsar bara en gång i veckan, och kramar samtidigt ett träd när det trycker på. När detta väl sker kallas det för ”bajsdansen”.

Det som skulle ge tur gav istället otur…

Under andra världskriget körde tyska pansarvagnar över högar med kamelbajs – detta skulle ge tur. De allierade planterade därför minor i kamelbajset. Efter detta valde tyska pansarvagnar att endast köra över kamelbajshögar som redan var överkörda sedan tidigare, men då lärde sig de allierade att de kunde plantera minor i högar av avföringar som bara såg överkörda ut. Många miste livet tack vare att de ville köra över kamelbajs.

Hård i magen? Lukta på en bok…

Lukten av böcker gör att vissa människor behöver gå på toaletten och utföra nummer två. Detta kallas för ”Mariko Aoki”-fenomenet och är uppkallat efter just Mariko Aoki, som var den första kvinna i Japan att publicera en officiell artikel om fenomenet, som på senare år har visat sig helt sant, enligt forskare.

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ....

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...