4
4 poäng

Polen är inte bara kända för deras härliga kultur, underbara mat och charmiga städer. Nej, de är också kända för sin gästvänlighet, fina stränder och ett utsökt semestermål för många européer. Att vi dessutom har många polacker i Sverige är kanske ingen nyhet, men hur mycket vet du om landet söder om oss? Här är tio fakta som du bör känna till om Polen!

Gifter sig yngst i Europa…

Medelåldern för äktenskap är den yngsta i hela europeiska unionen. Gissningsvis på grund av landets höga andel av troende katoliker. Likaså ligger polackerna på topp i Europa när det kommer till långvariga äktenskap.

Fler och fler polacker flyttar tillbaka…

Enligt uppgifter från World Bank och andra källor hade Polen en relativt hög emigration under perioden efter kommunistregimens fall 1990-talet och fram till tidiga 2000-talet. Emigrationen var en följd av arbetskraftsbrist i landet och möjligheterna till bättre arbetsvillkor i andra europeiska länder.

Under senare år har dock trenden vänt, och Polen har sett en ökad återvandring av polska medborgare. Idag upplever landet ett nettoinflöde av befolkning.

Fått försvara sitt land många gånger om…

Det polska landet har blivit invaderat eller slagits för sin frihet hela 43 gånger mellan 1600 –  1945.

Använder lektor istället för dubbning…

I många länder dubbas filmer, något som exempelvis Tyskland är kända för. I Polen däremot finns något som heter ”lektor” istället. Detta innebär att en man eller kvinna mer eller mindre läser rakt av vad som sägs i filmerna när det är på annat språk än polska, oavsett om det är en man eller kvinna som talar i filmen.

Polsk man var först med att kartlägga månen…

Amerikanarna må vara de första som landat på månen, men den polska astronomen Johannes Hevelius var den första att färdigställa en exakt karta över jordens så kallade lillebror. Detta redan under år 1647.

Över 800 år gammal restaurang…

I den polska staden Wrocław finna Europas äldsta restaurang som fortfarande är verksam. Restaurangen, Piwnica Świdnicka, grundades redan år 1275.

Tredje största ölkonsumenten i Europa…

Polackerna dricker i snitt 92 liter öl per år och invånare. Detta gör Polen till det tredje största ölkonsumerande landet i Europa, strax efter Tyskland och Tjeckien.

Landet försvann helt från världskartan…

Efter Polens sista delningar på slutet av 1700-talet (1795) upphörde Polen att existera som en suverän stat. Det delades upp och annekterades av sina grannländer Ryssland, Preussen och Österrike. Denna period av uppdelning och frånvaro av en självständig polsk stat varade i hela 123 år, fram till Polens återupprättande som en oberoende nation efter första världskriget år 1918.

Största katolska landet i Europa…

Katolicism är så stort i landet att polackerna till och med har en egen TV- och radiokanal dedikerad endast om påven.

Är känt för sitt rika litterära arv…

En intressant aspekt av Polen är landets rika litterära arv. Polen har producerat många framstående författare och poeter, däribland den nobelprisbelönade poeten Wisława Szymborska. Polsk litteratur har en djup förankring i historien och kulturen och har bidragit till den globala litterära scenen.

En rolig detalj är också att den polske författaren Henryk Sienkiewicz belönades med Nobelpriset i litteratur under år 1905 för sin historiska roman Quo Vadis. Han var den första polska författaren som fick detta prestigefyllda pris.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win