4
4 poäng

Sent på lördagskvällarna försöker oräkneliga många föräldrar torka bort klubbkladd och chokladrester från soffor och mattor. Detta älskade lördagsgodis! Vad passar då inte bättre än att bjuda på tio fakta som du säkert inte kände till om godis? Även om det kanske inte är lördag!

Tandläkare uppfann spunnet socker…

Det kanske är svårt att tro, men spunnet socker uppfanns faktiskt av en tandläkare. Det kanske var ett sätt att få nya kunder, som var tvungna att gå till tandläkaren med hål i tänderna efter allt ätande av spunnet socker? Vem vet.

Fick sätta upp nödlinje på grund av godis…

Minns du det klassiska godiset ”Pop Rocks” (bilden nedanför)? Godiset som mer eller mindre knastrade/exploderade i munnen. När dessa lanserades i USA blev staten tvungen att sätta upp en nödlinje, där oroliga föräldrar kunde ringa in vid oro av att deras barn skulle explodera när det smattrade så i deras munnar av godiset. Sånt här verkar bara hända i USA.

Därför skapades de populära ”ringklubborna”…

Du har säkert sett, eller kanske ätit, de där klubborna man sätter som en ring på fingret. Upphovsmannen bakom dessa godisar skapade ringklubban för att förenkla sin dotters avvärjande av nappar.

Så mycket kalorier rymmer en godishink i snitt…

Halloween blir större och större här i Sverige, och du har säkert haft några barn knackandes på dörren som uppspelt skriker ”bus eller godis?” av sockerkickar någon gång. Eller du kanske har egna barn som är på jakt efter det värdefulla godiset hos grannarna? Hur som helst så har Halloween inte hunnit växa sig så stort här som det är i USA ännu. Men i snitt rymmer ett barns godishink cirka 11 000 kalorier när de är färdiga. Studien är dock baserad på den genomsnittliga godishinken från ett amerikanskt barn.

Så enkelt är det att göra eget godis…

Det grundläggande receptet för godis är skrämmande enkelt. Lös upp socker i vatten, så har du kort och gott en grundläggande sötsak. För att få godiset hårt eller mjukt justeras bara vattnets temperatur. Exempelvis blir godis vid lägre temperaturer tuggbara godisbitar, medelvärme blir till mjuk godis och vid höga temperaturer blir de hårda. Ganska enkelt, va?

Så lite påverkar godiset oss…

Bortsett från de där berömda godisnarkomanerna (ja, du känner säkerligen någon. Eller är en själv, kanske?) utgör godisätandet ingen stor del av snittmänniskans diet. Endast 2% av snittmänniskans diet består faktiskt av godis. Överraskande, va?

Så gör du stora tuggummi-bubblor…

Vill du göra en riktigt stor tuggummi-bubbla? Tugga då på tuggummit tills det mesta av sockret är borta, då har du större chans att göra en riktigt stor bubbla. Socker kan nämligen inte tänja sig.

I Japan finner du över 200 olika sorters Kit Kat…

Smakerna för ”Kit Kat” har verkligen gått över styr de senaste åren. Här i Sverige är vi mest vana vid det traditionella rödfärgade paketet. Men i Japan har de över 200 olika smaker av ”Kit Kat”. Låter lite som vattnet Lokas ständiga smaksättningar, va?

18 kilo per år (!)…

Bara i USA köps det årligen choklad för totalt sju miljarder dollar. Det motsvarar cirka 18% av den totala konsumtionen här på vår kära jord. Inte nog med detta, en amerikanare äter i snitt också 10 kg godis per person och år.

Så stor var världens största godisklubba…

Enligt Guinness Rekordbok väger världens största tillverkade godisklubba hela 3 176,5 kg. Det är alltså avsevärt mycket mer än vad en bil väger. Kanske inte helt oväntat är det amerikanarna som har rekordet. Någon kanske smaskar på godisklubban än idag?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
3
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win