1
1 point

En röntgenundersökning, röntgendiagnostik eller röntgenologi är en undersökning av kroppens benstomme eller inre organ med hjälp av röntgenstrålning. Kroppen bestrålas med röntgenstrålning varvid olika vävnadstyper i kroppen släpper igenom olika mycket strålning till en bakomliggande fotografisk film eller digital detektor, så kallad attenuering. Efter framkallning framträder eventuella skador eller förändringar på röntgenfotot. Du, eller någon du känner, kanske har gjort en röntgen tidigare? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om just röntgen!

Skulle bevisa att röntgen inte var farligt – fick sparken…

Den första människan som utförde hjärtkatetrisering – Werner Forssmann – gjorde det på sig själv och gick sedan ner till röntgenavdelningen för att röntga. Detta för att bevisa att han inte skulle . Efter sin ”oförklarliga handling” fick han sparken och gick med i en naziströrelse, för att sedan komma tillbaka och vinna Nobelpriset.

Tvättsvampar utrustade för att hittas i röntgen…

Moderna tvättsvampar som används hos läkarkåren har idag inbyggda ränder för att upptäckas i röntgenmaskiner. Detta för att tvättsvampar vid oerhört många tillfällen har glömts kvar inuti patienten vid operationer. 

Rymd-GPS är uppbyggd av röntgenteknik…

Röntgen har kommit till mer nytta än bara inom läkarvården och på flygplatser, för att nämna några få exempel. Forskare arbetar nämligen på en ”GPS” som ska fungera ute i rymden. Den använder röntgenstrålar som avger impulser för att få en position med en noggrannhet på 5 kilometer. Uppfinningen går under namnet XNAV.

Namnet ”röntgen” ansågs inte tillräckligt kommersiellt och bra…

På engelska heter det ”x-ray”, eftersom det från början tyska namnet ”röntgen” inte ansågs tillräckligt kommersiellt. X:et i ”x-ray” står för ”okänt”, vilket man ofta är på jakt efter när man utför en röntgenundersökning.

Thomas Edison forskade mycket om röntgenstrålar…

Thomas Edison övergav sin forskning om röntgenstrålar när han skadade sin syn, och hans assistent fick amputera armarna efter upprepad exponering. ”Prata inte om röntgen med mig”, sade han. ”Jag är rädd för den!

Livsfarligt att röntga sig under 80-talet…

Under 1980-talet levde en rad massproducerade röntgenmaskiner sitt egna lilla liv. Tack vare ett programmeringsfel kunde maskinerna under slumpmässiga tillfällen ge högre dos av strålning än vad som var tänkt, vilket ledde till att flertalet människor dog under sina röntgenbehandlingar. Maskinerna gick under produktionsnamnet Therac-25, och var en uppföljare till tidigare Therac-6 och Therac-20. Programmeringsfelet i mjukvaran ledde till att en patient kunde få strålning upp till hundra gånger mer än vad maskinerna egentligen skulle skicka ut, vilket ledde till en omedelbar död.

Fluoroscopes underlättade skoförsäljning till barn…

Från 30- till 70-talet var det vanligt med så kallade ”fluoroscopes” (se bild nedanför) i skoaffärer för barn i USA. Man kan förklara det som ”levande röntgenapparater”, som låter dig se benen i fötterna när man vickar på tårna. Detta underlättade skoförsäljningen till barn, men år 1970 hade 33 stater förbjudit dem på grund av hälsoproblem, då de avger en hemsk strålning.

Kan också generera energi och värme…

New Mexiko, USA, finns det en gigantisk röntgengenerator som kallas för ”Z Machine”. Maskinen har lyckats med bedriften att skapa över sex miljarder grader Fahrenheit – eller mätt i Celsius: cirka 3 333 333 315 grader.

Konst av Van Gogh upptäcktes sent…

Den världsberömda konstnären Vincent Van Gogh lät sig måla över flera av sina egna tavlor. Först när röntgenteknologin blev introducerad av människan kunde målningar bakom nuvarande verk upptäckas.

Sjukhus gav gratis röntgen tack vare myter…

På 60- och 70-talet florerade myter om att folk hade gömt rakblad i godisäpplen som delades ut till barn under Halloween. Just för att myten blev så omtalad erbjöd sig sjukhus gratis röntgen av barnens godisäpplen under Halloweensäsongen, så föräldrarna kunde slappna av och känna sig lugnare.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win