Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om röntgen - 10Fakta.se

En röntgenundersökning, röntgendiagnostik eller röntgenologi är en undersökning av kroppens benstomme eller inre organ med hjälp av röntgenstrålning. Kroppen bestrålas med röntgenstrålning varvid olika vävnadstyper i kroppen släpper igenom olika mycket strålning till en bakomliggande fotografisk film eller digital detektor, så kallad attenuering. Efter framkallning framträder eventuella skador eller förändringar på röntgenfotot. Du, eller någon du känner, kanske har gjort en röntgen tidigare? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om just röntgen!

Skulle bevisa att röntgen inte var farligt – fick sparken…

Den första människan som utförde hjärtkatetrisering – Werner Forssmann – gjorde det på sig själv och gick sedan ner till röntgenavdelningen för att röntga. Detta för att bevisa att han inte skulle . Efter sin ”oförklarliga handling” fick han sparken och gick med i en naziströrelse, för att sedan komma tillbaka och vinna Nobelpriset.

Tvättsvampar utrustade för att hittas i röntgen…

Moderna tvättsvampar som används hos läkarkåren har idag inbyggda ränder för att upptäckas i röntgenmaskiner. Detta för att tvättsvampar vid oerhört många tillfällen har glömts kvar inuti patienten vid operationer. 

Rymd-GPS är uppbyggd av röntgenteknik…

Röntgen har kommit till mer nytta än bara inom läkarvården och på flygplatser, för att nämna några få exempel. Forskare arbetar nämligen på en ”GPS” som ska fungera ute i rymden. Den använder röntgenstrålar som avger impulser för att få en position med en noggrannhet på 5 kilometer. Uppfinningen går under namnet XNAV.

Namnet ”röntgen” ansågs inte tillräckligt kommersiellt och bra…

På engelska heter det ”x-ray”, eftersom det från början tyska namnet ”röntgen” inte ansågs tillräckligt kommersiellt. X:et i ”x-ray” står för ”okänt”, vilket man ofta är på jakt efter när man utför en röntgenundersökning.

Edison forskade mycket om röntgenstrålar…

Thomas Edison övergav sin forskning om röntgenstrålar när han skadade sin syn, och hans assistent fick amputera armarna efter upprepad exponering. ”Prata inte om röntgen med mig”, sade han. ”Jag är rädd för den!

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...