Med stormarknad avses ofta stora dagligvarubutiker som har ett mycket brett sortiment, allt samlat under ett tak. Varorna säljs med lägre marginal jämfört med mindre butiker, men i affärsmodellen ingår att den lägre marginalen ska täckas av höga volymer och hög omsättningshastighet av stora delar av sortimentet. Kunden kan därför inte förvänta sig samma höga personliga servicegrad som i en mindre, manuellt betjänad butik. Det breda sortimentet i en väl planerad stormarknad ska kunna tillfredsställa en veckovis storhandlande kund. I Sverige är vi som oftast vana med stormarknader som ICA, Coop eller Lidl, och här följer därför tio fakta som du bör känna till om just stormarknader runt om i världen!

Pengarna som kastas ner i Fontana di Trevi kommer till väl nytta…

Över en miljon euro kastas ner i Fontana di Trevi varje år i Rom, Italien, av lyckönskande turister. Pengarna används sedan för att subventionera en stormarknad för hemlösa och andra behövande.

De små morötterna är egentligen inget spill…

Om du har varit på McDonald´s någon gång har du med stor sannolikhet också sett de där små söta morötterna som man brukar få i en försluten påse (se bild nedanför). Dessa säljs även på majoriteten av stormarknader världen över, och man kan tycka att det är slöseri på morötter, att skära ner dem till miniatyrform. Men sanningen är den att endast morötter som egentligen är ”för fula” (utseendemässigt) för att säljas skärs ner, så egentligen går inget till spillo.

Girig ägare ansvarig för 300 människors död på en stormarknad…

Fler än 300 människor dog i en brand i en stormarknad eftersom ägaren stängde alla dörrar för att förhindra folk från att fly med varor utan att betala för det.

Amerikanska ägg olagliga i Storbritannien…

Amerikanska ägg skulle vara olagliga att sälja i en brittisk stormarknad eftersom de tvättas. Brittiska ägg är olagliga i amerikanska marknaderna eftersom de är otvättade. Rörigt, va?

Fann okänd svamp på stormarknad…

Brittiska forskare fann tre tidigare okända arter av svamp i ett kommersiellt paket köpt från en liten kinesisk stormarknad i London.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...