1
1 poäng

Med stormarknad avses ofta stora dagligvarubutiker som har ett mycket brett sortiment, allt samlat under ett tak. Varorna säljs med lägre marginal jämfört med mindre butiker, men i affärsmodellen ingår att den lägre marginalen ska täckas av höga volymer och hög omsättningshastighet av stora delar av sortimentet. Kunden kan därför inte förvänta sig samma höga personliga servicegrad som i en mindre, manuellt betjänad butik. Det breda sortimentet i en väl planerad stormarknad ska kunna tillfredsställa en veckovis storhandlande kund. I Sverige är vi som oftast vana med stormarknader som ICA, Coop, Willys eller Lidl, och här följer därför tio fakta som du bör känna till om just stormarknader runt om i världen!

Pengarna som kastas ner i Fontana di Trevi kommer till väl nytta…

Över en miljon euro kastas ner i Fontana di Trevi varje år i Rom, Italien, av lyckönskande turister. Pengarna används sedan för att subventionera en stormarknad för hemlösa och andra behövande.

De små morötterna är egentligen inget spill…

Om du har varit på McDonald’s någon gång har du med stor sannolikhet också sett de där små söta morötterna som man brukar få i en försluten påse. Dessa säljs även på majoriteten av stormarknader världen över, och man kan tycka att det är slöseri på morötter, att skära ner dem till miniatyrform. Men sanningen är den att endast morötter som egentligen är ”för fula” (utseendemässigt) för att säljas skärs ner, så egentligen går inget till spillo.

Girig ägare ansvarig för 300 människors död på en stormarknad…

Fler än 300 människor dog i en brand i en stormarknad i Asunción, Paraguay, eftersom ägaren stängde alla dörrar för att förhindra folk från att fly med varor utan att betala för det.

Amerikanska ägg olagliga i Storbritannien…

Amerikanska ägg skulle vara olagliga att sälja i en brittisk stormarknad eftersom de tvättas. Brittiska ägg är olagliga i amerikanska marknaderna eftersom de är otvättade. Rörigt, va?

Fann okänd svamp på stormarknad…

Brittiska forskare fann tre tidigare okända arter av svamp i ett kommersiellt paket köpt från en liten kinesisk stormarknad i London.

I Nederländerna kan maten bli gratis, om du har lite tur…

En snabbköpskedja i Nederländerna har som policy att om alla köer har fyra personer eller fler i sig och alla kassor inte är öppna ännu, får du din mat helt gratis.

Förbjudet att ha öppet under Thanksgiving…

Det är strikt mot lagen för stormarknader, varuhus och andra stora butiker i Rhode Island, USA, och Massachusetts att vara öppna på Thanksgiving (även känt som ”tacksägelsedagen” på svenska).

Ny trend i Europa…

I flera europeiska länder har det under senare år blivit populärt med speciella varuhus, som erbjuder ”skadade produkter” för de mindre lyckligt lottade till en billigare peng. För att få sälja skadade produkter får dock produkten i sig inte vara skadad. Oftast rör det sig om kartonger som har blivit skadade, vilket gör att stora affärer inte kan sälja dem.

Alla bananer vi köper är från en mutant bananplanta…

Vilda bananer har frön i sig (se bild nedanför), och de som vi vanligen finner på stormarknader är egentligen sterila kloner av en mutant bananplanta som uppkom redan under år 1836.

Att självskanna är långt från nytt…

Självskanningssystem är egentligen ingen nyhet, även om det har blivit introducerat i Sverige först under 2000-talet. En schweizisk butikskedja vid namn Migros introducerade nämligen detta redan 1965.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win