1
1 poäng

Det svenskutvecklade Skype köptes upp av mjukvarujätten Microsoft den 10 maj 2011 för hiskeliga 8,5 miljarder dollar. När denna artikel publicerades har Skype cirka 300 000 000 aktiva användare världen över, och växer dagligen. Därför tycker vi på 10fakta.se att det är hög tid att bjuda på lite fakta om den svenskutvecklade programvaran!

Så blev namnet till…

Ett av projektets ursprungliga namn var ”Sky Peer-to-Peer”, som då förkortades till ”Skyper”. Några av de hithörande domännamnen runt ”Skyper” var dock redan tagna. Genom att man tog bort det avslutande ”r”-et blev titeln ”Skype” kvar, för vilken det fanns tillgängliga domännamn. Och därav kom namnet till. Nu har du fått dig en liten historia om vad namnet åtminstone står för.

Har laddats ner över en miljard gånger…

Kommunikationsappen har sammanlagt laddats ner över en miljard gånger till mobila enheter världen över. 500 000 000 installationer har dessutom skett bara via Google Play.

Och det är många samtal som görs…

Fram till den 12 januari år 2016 hade det totalt ringts över två biljarder minuter via appen totalt. Det säger en hel del om dess popularitet.

Mäkta populärt i Storbritannien…

Hela 32% av den brittiska befolkningen mellan 11-16 år använder Skype minst en gång i veckan, enligt en mätning gjord av företaget.

Snålhet fick företaget att flytta till Estland…

Inte bara Microsoft är snåla. Cirka 44% av Skype-divisionens sammanlagda mängd anställda är placerade i Tallin och TartuEstland – just för att arbetskraften är avsevärt billigare i baltländerna.

Skype kan översätta pågående samtal i realtid…

Skype kan översätta pågående samtal till hela sju olika språk (mandarin, engelska, franska, tyska, italienska, spanska och portugisiska)! Får vi någonsin uppleva en svensk översättare, tro?

Irländarna specifikt använder mycket Skype…

Hela 50% av den irländska kommunikationen i form av text via internet sker genom applikationen Skype.

Cirka 17% av alla vuxna har ett konto…

Enligt företaget själva har hela drygt 17% av de vuxna internetanvändarna har ett Skypekonto – aktivt eller ej. Har du?

Ett Skypesamtal = 30 MB…

I snitt drar ett videosamtal mellan två mobila enheter cirka 30 MB av data i trafikmängd. Det kanske är något att tänka på när du inte är inkopplad till något Wifi-nätverk.

Så mycket kostar det mobiloperatörer dagligen…

Man räknar med att Skype kostar mobiloperatörer cirka 100 000 000 dollar varje dag världen över, tack vare den fria kommunikationen. Kostnaden är beräknad som förlorade inkomster av mobiloperatörerna.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win