1
1 poäng

Microsoft Corporation är ett multinationellt datorföretag baserat i Redmond, Washington, med över 118 000 anställda globalt. Företaget är i dag världens största inom programvaruutveckling, men vägen dit har inte varit helt lättsam. Företagets grundare, Bill Gates, är idag mer aktiv inom välgörenhet än datormjukvara, men trots detta associeras han än idag med datorföretaget, som den rödlätta datanörden med 80-talsbrillorna. Här är allt du behöver veta – och förhoppningsvis inte visste – om en framgångssaga som heter duga!

Drog in det femdubbla gentemot annonsbudgeten…

Med en annonsbudget på cirka 300 000 000 dollar blev Microsoft egentligen dominerande på operativsystemsmarknaden först efter lanseringen av Windows 95. Visserligen visade det sig i slutändan att annonsbudgeten hade gjort sitt, då Microsoft drog in det femdubbla på operativsystemet inom en tioårsperiod.

Men så blev aldrig fallet…

Bill Gates, en av Microsofts grundare, ville från början kalla operativsystemet Windows 1.0 för ”Interface Manager”.

Var nära på att förvärva Sega…

Innan Microsoft utvecklade och släppte spelkonsolen Xbox var företaget i fråga mycket nära att förvärva Sega i ett försök att ta marker av Sonys Playstation. Vid den tiden var Segas Dreamcast mycket populär. Men som det skulle visa sig, Bill Gates trodde i slutändan inte att Sega hade vad som krävdes för att verkligen kunna slå Sony på fingrarna, vilket istället ledde till en egenutvecklad konsol; Xbox.

Satsade även på hårdvara under en period…

Även om Microsoft till största del har riktat in sig på mjukvara, fanns det faktiskt en tid då man även satsade på hårdvara. Deras första hårdvara som de utvecklade och lanserade var Microsoft Mouse (se bild nedanför) år 1983. Rena rama spelmusen, va?

Steve Ballmers bisarra reklamfilm…

Steve Ballmer har i princip varit delaktig i Microsoft sedan begynnelsen, och precis som Bill Gates tog han studenten från Harvard University med toppbetyg inom matematik. Men vad som kanske är mindre känt idag, är att han under lanseringen av Windows 1.0 ställde upp i världens kanske mest bisarra reklamfilm för operativsystemet. Den får du inte missa! Klicka HÄR för att se den (länken öppnas i en ny flik).

Slog aldrig igenom i smartphone-branschen…

Idag kör de flesta en Android eller iOS-telefon. Majoriteten håller sig borta från Nokias telefoner med Microsofts operativsystem. Ett av argumenten brukar ofta lyda att det finns så få applikationer till systemet. Men visste du att det faktiskt gömmer sig cirka 245 000 appar i Windows Phone Store? Fler tillkommer dagligen! Självklart är ju detta å andra sidan småsiffror jämfört med utbudet till Android och iOS.

Så stort är deras Partner Network…

Microsoft Partner Network inkluderar över 450 000 organisationer, som totalt når ut till över 160 000 000 kunder.

Företaget med ett stort konstintresse…

Man kan tro att Microsoft bara består av ett (stort) gäng datanördar. Men visste du att företaget i fråga också är världens största konstägarorganisation? Med över 4 728 styck värdefulla konstverk av alla slag.

Konsumerar miljontals koppar med te…

På Microsofts högkvarter, Microsoft Campus, konsumeras det årligen över 4 000 000 koppar med te. Favoriten är, enligt deras egen utsago, grönt te.

Arbetar aktivt för en hållbar miljö…

With great power comes great responsibility”, sades en gång i filmen Spider-Man. Och ja, det ligger något i det. Microsoft är nämligen USA:s näst största köpare av grön el i hela landet.

50 miljarder minuter…

Cirka 50 miljarder minuter av samtal görs varje månad av alla Skype-användare tillsammans. Är du en av alla som använder deras tjänst?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win