1
1 point

Estland, officiellt Republiken Estland (som betyder ungefär ”fri stat” på estniska), är en republik i Baltikum, som även grannländerna Lettland och Litauen ingår i. Landet omfattar över 1 500 öar i Östersjön och Finska viken, som ligger mellan Estland och Finland. Öarna utgör cirka 10% av landets totala yta. Från 1200-talet fram till 1900-talet styrdes Estland av utländska herrar, först danskar och tyskar, och från 1500-talet av oss svenskar. År 1721 övertog Ryssland makten över Estland och styrde landet i nästan 200 år. Därefter har landet varit ockuperat av både Sovjetunionen och Tyskland, och först år 1991 blev landet åter igen självständigt. Men det här har du säkert redan läst om i skolan, så nu går vi istället in på tio fakta som du kanske inte kände till om det baltiska landet, Estland.

Kvinnorna har mycket längre medellivslängd än männen…

Landet har avsevärt fler kvinnor än män. För varje hundra kvinnor i Estland finns det 84 män. I genomsnitt lever dessutom de estniska kvinnorna cirka tio år längre än vad de estniska männen gör. 

Finlands märkliga sport har smittat av sig till Estland…

Esterna är också skickliga på den icke-olympiska sporten där man ska springa med sin fru på ryggen. Även om den har sitt ursprung i Finland, har Estland vunnit VM-guld i sporten tio år i rad mellan 1998-2008. Vinnaren kammar hem sin frus vikt i öl, så det gäller att ha en kraftig fru och ett par starka muskler

Ett av Europas mest glesbefolkade länder…

Estland är ett av Europas mest glesbefolkade länder, med en befolkningstäthet på 28,4 personer per kvadratkilometer. Endast Finland, Sverige, Norge och Ryssland kan slå det. Det är också det minst befolkade landet av alla EU:s medlemsstater (1,35 miljoner).

2 222 öar…

Landet har totalt 2 222 öar och holmar i Östersjön. Det är en hel del, men betydligt färre än det land som påstår sig ha allra flest – Sverige, med våra 267 000 öar.

Precis som Lettland och Litauen har de en tragisk historia…

Uppskattningsvis dog 7,3% av landets befolkning under andra världskriget. Ytterligare cirka 10% deporterades också till arbetsläger i Sovjetunionen.

Estländarna älskar att sjunga…

De händelser som ledde till återupprättandet av Estlands självständighet brukar vanligen kallas för den sjungande revolutionen. Begreppet myntades efter en rad massdemonstrationer där ester sjöng nationella sånger och patriotiska visor, som var strängt förbjudet under de sovjetiska förhållandena.

Man har kunnat rösta online i över tio år…

Internet är viktigt för de baltiska länderna. Grannlandet Lettland har den sjunde snabbaste medelhastigheten på sitt internet i världen och Estland var först i världen med att kunna rösta online på kommunala och parlamentala val. Detta kunde esterna göra redan år 2005!

84 procentenheter mindre religiösa än indonesier…

Enligt en Gallupundersökning är Estland minst religiösa i hela världen. Bara 16% av de tillfrågade svarade att religionen var en viktig del av deras liv, jämfört med 27% av britterna65% av amerikanarna och närmare 100% av bangladeshier och indonesier.

De älskar schack…

En av den största och mest välkända estländaren genom tiderna var Paul Keres (bilden nedanför), en schackmästare från 1930-talet fram till mitten av 1960-talet. Hela 100 000 ester sörjde och deltog på hans begravning år 1974, vilket då motsvarade närmare 10% av landets befolkning!

Tartu, Narva och Tallinn…

Endast tre städer i landet har en högre befolkningsmängd än 50 000 invånare – TartuNarva och huvudstaden Tallinn. Huvudstaden är klart störst med över 400 000 invånare.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win