2
2 poäng

Star Trek, skapad av Gene Roddenberry, har mer eller mindre blivit kultförklarad världen över. Mässor, klubbar och andra aktiviteter dedikerat till serien hör till vardagen för många av fansen. Den 8 september 1966 sändes det första avsnittet i amerikansk TV som kom att förändra hela science fiction-genren. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om Star Trek, om du inte är det mest inbitna fanet av de alla då, så klart.

Löjtnant Frihet…

Löjtnant Uhuras namn betyder egentligen ”frihet” på swahili. Skaparen av Star Trek, Gene Roddenberry, valde att inkludera mångfald i rollbesättningen, och att ge karaktärerna namn med olika etniska och kulturella influenser var en del av den strävan. Valet av swahili för Uhuras namn var en symbol för afrikansk kultur och betydde också en positiv och framtidssyn på det afrikanska arvet.

Martin Luther King Jr övertalade Nichelle Nichols att stanna…

Och på tal om Löjtnant Uhura; det var faktiskt självaste Martin Luther King Jr som övertalade skådespelaren, Nichelle Nichols (på bilden nedan), att inte lämna serien Star Trek: The Original Series när det fanns planer på att hoppa av.

Fick namnet efter en stor beundrare…

Karaktären Geordi La Forge från Star Wars: The Next Generation var döpt efter George La Forge, ett enormt Star Trek-fan. George La Forge led av muskeldystrofi och avled år 1975.

NBC ville göra sig av med Spock…

Vid ett tillfälle ska NBC ha tillfrågat Gene Roddenberry att göra sig av med ”killen med de spetsiga öronen” i serien. Detta ska ha varit för att TV-bolaget var oroliga för hans ”sataniska” utseende. Lyckligtvis vägrade Roddenberry att göra sig av med Spock.

Skulle från början se ut som en insekt…

Borg var ursprungligen konceptritad som en insektsliknande karaktär, men tack vare budgetrestriktioner fick han den form som han idag är känd för.

Warpdrift 10 ändrade besättningens utseende…

Enterprise-fartyget kan vanligtvis operera säkert från ”warpdrift” 1 till 9,2. Färdas man i ”warp 10”, som skedde i Star Trek: Voyager, muteras fartygets besättning till stora salamanderliknande varelser. Men i sista avsnittet (”All Good Things”) av serien The Next Generation lyckas de resa i ”warpdrift 13” med Enterprise.

Och så stor är Enterprise…

Enterprise i The Original Series är 290 meter lång, vilket motsvarar ungefär tre fotbollsplaner. Enterprise-D i The Next Generation är mer än dubbelt så stor som Kirks fartyg och mäter hela 641 meter från kant till kant.

Katten som plötsligt bytte kön…

Datas kattSpot, var från början en långhårig hankatt, men under seriens gång var det plötsligt en långhårig honkatt istället. Data verkade dock inte så bekymrad över detta.

En liten biologilektion om Vulcans…

Vulcans har tänder som människor inte har, såsom främre tricuspids. Deras hjärtan är där människans lever normalt skulle vara och slår flera hundra gånger per minut. De flesta Vulcans är också vegetarianer och rör helst inte maten om de inte har på sig ett par specialhandskar. Biologilektionerna verkar avsevärt roligare i Star Trek-världen än den verkliga!

Planerna för Spock ändrades…

Från första början var Spock tänkt som en rödfärgad utomjordisk karaktär med en platta i mitten av magen. Han skulle heller inte äta eller dricka, utan skulle få sin näring placerad på sin platta. Så blev dock aldrig fallet.

Har gästspelats av kungen av Jordanien…

Flera kända skådespelare och skådespelerskor har gjort gästspel i Star Trek-filmerna och även i avsnitt från serierna. För att nämna några av dem: Kim Cattrall, Kirstie Alley, Tom Bergeron, Jason Alexander, Kung Abdullah II av Jordanien (!), Kelsey Grammer, Christopher Plummer, The Rock, Iman, Lee Meriwether, Joan Collins, Mick Fleetwood, Stephen Hawking, Ashley Judd, Famke Janssen, Mae Jemison och Tom Morello.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win