Star Trek, skapad av Gene Roddenberry, har mer eller mindre blivit kultförklarad världen över. Mässor, klubbar och andra aktiviteter dedikerat till Star Trek hör till vardagen för många av fansen. Den 8 september 1966 sändes det första avsnittet i amerikansk TV som kom att förändra hela science fiction-genren. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om Star Trek, om du inte är det mest inbitna Star Trek-fanet då.

Löjtnant Frihet…

Löjtnant Uhuras namn betyder egentligen ”frihet” på swahili.

Luther King övertalade Nichelle Nichols…

Och på tal om Löjtnant Uhura; det var faktiskt Martin Luther King Jr som övertalade skådespelaren, Nichelle Nichols (på bilden nedan), att inte lämna serien Star Trek: The Original Series.

Fick namnet efter ett stort fan…

Karaktären Geordi La Forge från Star Wars: The Next Generation var döpt efter George La Forge, ett enormt Star Trek-fan. George La Forge hade muskeldystrofi och avled år 1975.

NBC ville göra sig av med Spock…

Vid ett tillfälle ska NBC ha tillfrågat Gene Roddenberry att göra sig av med ”killen med de spetsiga öronen” i serien. Detta ska ha varit för att TV-bolaget var oroliga för hans ”sataniska” utseende. Lyckligtvis vägrade Roddenberry att göra sig av med Spock.

Skulle se ut som en insekt…

Borg var ursprungligen konceptritad som en insektsliknande karaktär, men tack vare budgetrestriktioner fick han den form som han idag är känd för.

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...