1
1 poäng

Landstigningen i Normandie, Frankrike, under andra världskriget är den mest omfattande landstigningen som skett under människans historia. Den militära operationen som gick under kodnamnet ”Operation Neptune”, var etableringen av ett brohuvud under de allierades invasion av Normandie, även känd som ”Operation Overlord”, under andra världskriget. Tusentals soldater och civila fick sätta livet till, och här är tio fakta som du bör känna till om Dagen D – en av andra världskrigets mest historiska vändpunkt för de allierade.

Dagen D – största sjöburna invasionen någonsin…

”Dagen D” (”D Day” på engelska) var den största sjöburna invasionen i människans historia, med över 156 000 soldater som stormade Normandies stränder.

Blev senarelagd på grund av vädret…

Operationen skulle från början ha ägt rum den 5 juni 1944, men fick skjutas fram ett dygn på grund av dåligt väder.

Bara en myt att Hitler låg och sov under de allierades invasion…

Det fanns en stor förvirring och obeslutsamhet bland de tyska ledarna, och det tog tid för dem att förstå omfattningen och allvaret i invasionen. Men det är osant att ingen vågade väcka en sovande Adolf Hitler, som har blivit en myt genom årens gång. Faktum är att Hitler hade blivit väckt tidigt på morgonen för att informeras om invasionen, och hans order och beslut påverkade den tyska responsen på Dagen D.

Många civila fick sätta livet till…

Civila som fick sätta livet till i samband med invasionen och dagen därpå beräknades uppgå till cirka 3 000 – 4 000 människor. Än idag är den exakta siffran oklar.

Finns spår från slaget än idag…

4% av sanden på Normandies strand består än idag av metallpartiklar från invasionen som ägde rum under andra världskriget.

Massiva övningar inför slaget…

År 1942 hade kanadensarna, tillsammans med britterna, en övning som gick under namnet ”Dieppe Raid”. Övningen gick kort och gott ut på en invasion av Frankrike. Övningen blev dock inte så lyckad; 20% av styrkan blev eliminerad, 10% skadad och hela 30% blev tillfångatagna. Misstagen från övningen tror man idag har varit en stor grund till att de allierade lyckades med sin invasion två år senare i ett skarpt läge.

En enda general deltog i själva invasionen…

Theodore Roosevelt Jr var den enda general som faktiskt var involverad i själva invasionen. Roosevelt Jr insisterade på att få vara med och vara en av de första som landsteg Normandies strand. Han överlevde attacken men dog oturligt nog av en hjärtattack bara en månad efteråt.

Star Trek-skådis blev skjuten 6 gånger…

Skådespelaren som spelar ScottyStar Trek blev skjuten hela sex gånger under invasionens gång. Fyra gånger i benet, en gång i bröstet och ett skott genom fingret. Snacka om att ha en ordentlig överlevnadstur!

Över 24 000 fallskärmshoppare…

Över 2 000 militära flygplan användes för att släppa ner över totalt 24 000 allierade soldater bakom fiendemur. Detta för att säkra viktiga broar och vägar.

Blev hängandes i över två timmar…

Många av fallskärmshopparna blev släppta på helt fel platser, och den man som kanske blev mest berömd för sin felsläppning var amerikanen John Steele, som blev hängande i över två timmar i kyrktornet på Sainte-Mère- Eglise-kyrkan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win